@ Directorul Spitalului de Copii Sf. Maria, Alina Belu, a fost numită manager interimar și apoi acceptată la concurs deși nu deținea diploma de absolvent de master sau cursuri de perfecționare în domeniul management @ Informația este dezvăluită de către contracandidatul lui Belu, medical Smaranda Diaconescu, care a atacat în instanță organizarea concursului @ Diaconescu susține că, la data depunerii dosarului de candidatură, Alina Belu nu deținea calitatea de absolvent al unui master sau al unui curs de perfecționare în management @ Prin urmare, Belu trebuia descalificată @ Mai mult, Alina Belu nu a îndeplinit o altă condiție obligatorie prevăzută de lege: să fie absolvent de studii superioare în domeniul științe medicale, științe juridice sau științe economice @ Belu a prezentat o diplomă emisă de UMF Iași, Facultatea de Bioinginerie Medicală @ Chiar dacă diploma Alinei Belu este emisă de UMF Iași, specializarea absolvită de managerul Spitalului de Copii este de inginer și nu de cadru medical @ „Pentru a putea îndeplini condiția prevăzută, managerul trebuie să fie absolvent al unei instituții de învățământ superior din domeniul sănătate, științe medicale. Or, Facultatea de Bioinginerie Medicală face parte din domeniul tehnic, respectiv ”științe inginerești aplicate”. Sunt domenii total diferite, chiar dacă Facultatea de Bioinginerie este tot sub umbrela Universității de Medicină”, susține un specialist consultat de la 7IAȘI @ La momentul numirii pe funcția de manager interimar, Alexe a ignorat faptul că Alina Belu nu îndeplinește condițiile legale, la fel ca în cazul Vlad Baba @ Belu s-a prezentat la concurs cu o adeverință eliberată de Facultatea de Bioinginerie Medicală care atesta în mod nereal că Belu ar fi absolvit un master în management @ Documentul a fost eliberat cu câteva zile înainte de depunerea dosarelor pentru concursul de manager @ Hârtia nu are nicio valoare juridică, fiind emisă de Facultatea de Bioinginerie (care nu are personalitate juridică) și nu de Universitatea de Medicină și Farmacie Iași @ Rectorul UMF, Viorel Scripcariu, a refuzat să semneze și să elibereze un astfel de document, astfel că decanul Anca Irina Galaction a emis adeverința cu antetul Facultății de Bioinginerie
Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, este eligibil, din nou, pentru un alt dosar penal pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu. Alexe a numit și menținut la conducerea unui Spital din subordinea CJ Iași o persoană care nu îndeplinea condițiile legale pentru a ocupa o astfel de funcție. Speța este similară cu cea de la Școala Populară de Arte Titel Popovici, pentru care Alexe a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție, fiind acuzat de comiterea a două infracțiuni de abuz în serviciu, din care una în formă continuată. Alexe și managerul favorizat au ascuns timp de mai multe luni documentele care demonstrează comiterea ilegalităților. Într-un proces aflat pe rolul Tribunalului Iași, judecătorii au obligat managerul Spitalului să depună la dosar toate documentele care-l incriminează pe Costel Alexe. Pe lângă președintele CJ, în acest scandal, a fost atrasă și Irina Anca Galaction, decanul Facultății de Bioinginerie Medicală din cadrul UMF Iași, care a semnat un document prin care atesta, în mod ilegal, că managerul numit de Alexe este absolvent al unui master în management sanitar.
„Oameni de Bună Credință”
La începutul lunii decembrie 2020, Costel Alexe anunța în mod triumfalist numirea ca manager interimar la Spitalul de Copii Sf. Maria a Alinei Belu, bioinginer medical în cadrul unității medicale.
„Am numit-o manager al Spitalului de Copii „Sf. Maria” Iași pe doamna Alina Belu, bioinginer medical format 100% în această unitate medicală. Astfel, dăm un semnal clar că noi, cei din conducerea Consiliului Județean Iași, susținem oamenii foarte buni și capabili din rândurile corpului medical din Iași. Este un profesionist care a crescut efectiv în acest spital și mai are un avantaj: este bioinginer medical principal ATI – cunoaște foarte bine aparatura din punct de vedere tehnic. Mult succes, Alina Belu! #OameniDeBunaCredinta”, a fost mesajul postat de Costel Alexe pe pagina personală de facebook.
Câteva luni mai târziu, CJ Iași a demarat concursul pentru ocuparea funcției de manager, procedură presărată cu multe vicii și ilegalități.
În iunie 2021, Belu câștigă concursul de manager și semnează contractul cu CJ Iași. contracandidatul Alinei Belu, medicul Smaranda Diaconescu, a contestat concursul la Tribunalul Iași și astfel au început să iasă la iveală ilegalitățile comise începând cu numirea în funcție a managerului interimar și până la finalizarea procedurii de concurs. Mitul ”Oamenilor de Bună Credință” începe să se destrame.
Nu îndeplinea condițiile
Așa cum spuneam, doctorul Smaranda Diaconescu a contestat desfășurarea concursului pentru funcția de manager la Spitalul Sf. Maria. Iar acțiunea ei a făcut posibilă descoperirea ilegalităților ascunse de Alexe și Belu.
În plângerea înaintată instanței, Smaranda Diaconescu cere anularea procedurii de concurs din două mari motive: Alina Belu a fost admisă ilegal în concurs întrucât nu îndeplinea condițiile prevăzute în anunț, iar comisia de concurs a viciat procedura încălcând regulamentul de desfășurare și legislația în vigoare. Fără a minimaliza importanța argumentelor privind vicierea concursului de către comisie prin mai multe decizii considerate de către Diaconescu abuzive, faptul că managerul Alina Belu nu îndeplinea condițiile de a ocupa această funcție este de departe cea mai mare ilegalitate pusă pe tapet. Diaconescu susține în acțiunea sa că, la data depunerii dosarului de candidatură, Alina Belu nu deținea calitatea de absolvent al unui master sau al unui curs de perfecționare în management. Prin urmare, Belu trebuia descalificată. Deși a cerut comisiei de concurs să verifice îndeplinirea condițiilor de către Alina Belu, Smaranda Diaconescu nu a primit niciun răspuns.
„Neîndeplinirea în mod cumulativ a condițiilor prevăzute de Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1520/2016 precum și a criteriilor de selecție stabilite de Consiliul de Administrație al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Sf. Maria, menționate în anunțul privind organizarea concursului, de către oricare dintre candidați conducea automat la respingerea dosarului și a candidaturii.Orin, candidata Alina Belu nu deținea la data de 31.05.2021calitatea de absolvent certificată prin diplomă de absolvire/diplomă de susținere examen al unor cursuri postuniversitare în management sau management sanitar”, se precizează în acțiunea depusă la Tribunalul Iași.
Inginer versus medic
7IAȘI a consultat un specialist pentru a clarifica situația. Explicațiile primite nu numai că confirmă argumentația Smarandei Diaconescu în privința masterului de management sanitar, dar scoate la suprafață o altă ilegalitate la fel de gravă! Alina Belu nu îndeplina condiția de a fi absolvent al unei instituții de învățământ superior medical, în domeniul științe medicale. Subterfugiul folosit în cazul numirii Alinei Belu arată faptul că reprezentanții Consiliului Județean cunoșteau faptul că managerul nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru ocuparea funcției, la fel ca în cazul Vlad Baba. Dar s-au folosit de confuzia creată prin documentele prezentate de Belu pentru a o numi pe aceasta în funcție. Alina Belu a prezentat o diplomă emisă de UMF Iași, Facultatea de Bioinginerie Medicală, fapt ce aparent ar părea că satisface condiția impusă de lege.
Expertul consultat de 7IAȘI contrazice acest lucru! Chiar dacă diploma Alinei Belu este emisă de UMF Iași, specializarea absolvită de managerul Spitalului de Copii este de inginer și nu de cadru medical.
„Denumirea instituției absolvite duce în eroare.Nu știu dacă a fost folosit acest lucru în mod voit. Pentru a putea îndeplini condiția prevăzută, managerul trebuie să fie absolvent al unei instituții de învățământ superior din domeniul sănătate, științe medicale. Or, Facultatea de Bioinginerie Medicală face parte din domeniul tehnic, respectiv ”științe inginerești aplicate”. Sunt domenii total diferite, chiar dacă Facultatea de Bioinginerie este tot sub umbrela Universității de Medicină. Legea Educației face clar această distincție ARACIS, cea care face evaluarea calității academice pe baza standardelor specifice, face o distincție clară și înclude bioingineria în cadrul științelor tehnice, inginerești nu în cadrul științelor medicale. Chiar și pe site-ul UMF Iași, la o simplă verificare, se poate observa că se face o diferențiere clară între aceste domenii. Prin urmare, potrivit legii, persoana în cauză nu îndeplinea condiția de a fi numit manager! Și vă asigur că atât cei de la Consiliul Județean cât și medicii din comisiile de concurs și de contestații știu să facă aceste diferențe, dar nu au vrut”, precizează expertul consultat.
Ticăloși sau prost pregătiți?!
Legea prevede că managerul interimar trebuie să îndeplinească același condiții pentru a fi numit în funcție, adică să fie absolvent în domeniul medical, juridic sau economic și să dețină o diplomă de master/curs în management financiar sau medical. Așadar, pentru numirea în funcție, Consiliul Județean Iași trebuia să îi solicite Alinei Belu documentele care dovedesc îndeplinirea condițiilor. Să presupunem prin reducere la absurd că Alexe și angajații din subordinea sa nu sunt ticăloși, ci prost pregătiți, și astfel nu au putut face diferența între un absolvent din domeniul medical și unul de științe inginerești aplicate. Dar condiția privind masterul/ cursul de perfecționare cum au verificat-o? Ce document a depus Belu la CJ pentru a dovedi îndeplinirea acestei condiții? Vă spunem noi: NICIUNUL!
Document ilegal emis de Facultatea de Bioinginerie
Singurul document pe care Alina Belu l-a produs (și a care este o altă ilegalitate crasă) este o adeverință eliberată de Facultatea de Bioinginerie Medicală din cadrul UMF Iași. Documentul a fost eliberat abia în mai 2021, cu câteva zile înainte de depunerea dosarelor pentru concursul de manager. Hârtia nu are nicio valoare juridică, fiind emisă de Facultatea de Bioinginerie (care nu are personalitate juridică) și nu de Universitatea de Medicină și Farmacie Iași. Belu a urmat cursurile Facultății de Bioinginerie în perioada 1996 – 2002. Potrivit legii, diplomele absolvenților care au efectuat 5-6 ani de studiu anterior implementării sistemului tip Bologna sunt echivalente cu diplome de master. Dar echivalarea se face în domeniul și specializarea avută, respectiv bioinginerie medicală. Belu a avut în planul de învătâmânt un curs de management sanitar, așa cum a avut și cursuri de chimie, fizică, informatică, educație fizică, biologie, etc. Decanul Facultății de Bioinginerie, Anca Irina Galaction, a făcut-o din pix pe Belu absolventă al unui master în management sanitar, deși la fel de bine, pe același principiu, putea să o facă în biologie, chimie, engleză sau educație fizică! Cert este că rectorul UMF, Viorel Scripcariu, a refuzat să semneze și să elibereze un astfel de document, astfel că decanul Anca Irina Galaction a emis adeverința cu antetul Facultății de Bioinginerie.
Rareș Neamțu
Wow. Cine este în aceste comisii de examen și mai ales cine primește dosarele de concurs de la BRUNOS la CJ trebuie sa răspundă pentru aceste trucuri la examen. Oare incendiul apărut la scurt timp, la Pediatrie are o cauză legată de contracandidată? Probabil cele 2 ar trebui excluse din orice examen. Când dai foc la spital plus minus deliberat nu arăți ca îți pasa de pacienți. Când fraudezi un examen cu bună știință nu arăți ca respecți funcția respectivă și probabil ai obținut acest lucru prin alte calități. Partea bună este că pe nimeni nu interesează poveștile fără happy-end.