Câţi bani fac partidele din România

 

Potrivit ultimelor date, Partidul Democrat Liberal ar dispune de cele mai mari venituri acumulate din cotizaţii, donaţii şi subvenţii de stat în 2012, anul ultimelor date centralizate disponibile. Partida Romilor deţine însă supremaţia în ceea ce priveşte subvenţionarea de la stat.
 

Autoritatea Electorală Permanentă a finalizat şi a publicat în Monitorul Oficial rezultatele controalelor efectuate la partidele politice ce activează în România. Din documente reiese ce venituri a avut la dispoziţie, în 2012, fiecare partid în parte, rapoartele fiind realizate pe baza documentelor contabile puse la dispoziţie de acestea, în timpul controalelor efectuate de Autoritate la finele lui 2013.

Topul partidelor, în funcţie de veniturile pe care le-au avut din cotizaţiile membrilor, din donaţii, surse bugetare şi din alte surse de venit.

 

1. Partidul cu cele mai mari venituri era în 2012 Partidul Democrat Liberal, care deţinea, potrivit documentelor de la Sediul Central, peste 39 de milioane de lei (aproximativ 8,7 milioane de euro), din care cei mai mulţi bani provin din donaţii (peste 29 de milioane de lei). De asemenea, partidul a încasat aproximativ 7,2 milioane de lei din cotizaţiile membrilor şi 2,2 milioane de lei ca subvenţii de la stat.

 

2. Urmează Uniunea Social Liberală (USL) -Sediul Central, care a totalizat venituri de peste 38,4 milioane de lei (8,5 milioane de euro), din care 26,1 milioane de lei din donaţii şi aproximativ 486.000 de lei din cotizaţiile membrilor.
Restul, în valoare de 11,7 milioane de lei provin din „alte surse de venit”.

 

3. PSD-Sediul Central a avut de cheltuit peste 26,3 milioane de lei (5,8 milioane de euro), bani obţinuţi din cotizaţia membrilor (19,1 milioane de lei), din donaţii (3,7 milioane de lei) şi din subvenţii de la bugetul de stat (2,3 milioane de lei).

 

4. Veniturile Partidului Național Liberal – sediul central au totalizat aproximativ 18,1 milioane de lei (4 milioane de euro) și au fost obținute din cotizațiile membrilor de partid (7.1 milioane de lei), din donații (9.3 milioane de lei), din subvenții de la bugetul de stat (1.3 milioane de lei) și din alte surse de venit.

 

5. Partida Romilor „Pro-Europa” a raportat venituri totale de peste 12,6 milioane de lei (aproximativ 2,8 milioane de euro),din care 88% au provenit de la bugetul de stat-11,1 milioane de lei. Totodată, Partida Romilor a mai încasat peste 142.500 din donaţii şi alţi 1,3 milioane de lei din „alte surse”. Este însă partidul cu cea mai mare finanţare de la bugetul de stat.

 

6. Partidul Poporului Dan Diaconescu a încasat peste 6,5 milioane de lei (1,4 milioane de euro), obţinuţi din
cotizaţiile membrilor (346.000 de lei),donaţii (6 milioane de lei) şi din subvenţii de la bugetul de stat (108.868 de
lei), dar şi din alte surse.

 

7. Partidul Ecologist Român a avut anul trecut la dispoziţie venituri de aproximativ 300.000 de lei (66.650 de euro), bani obţinuţi din cotizaţiile membrilor (51.100 de lei) şi din donaţii în valoare de 248.700 de lei.

 

Menţionăm că topul a fost realizat pe baza datelor publicate ieri de Autoritatea Electorală Permanentă, acesta fiind şi motivul pentru care nu am cuprins şi alte partide politice.

 

(Sursa: economica.net)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here