Casa de coșmar cu avans direct la dezvoltator. Petru Vicol, dat în judecată pentru că întârzie de peste un an de zile predarea unei locuințe

@ Dezvoltatorul Petru Vicol a construit cinci duplex-uri pe terenul de pe strada Bazei din Valea Adâncă și a intrat în conflict cu o clientă de la care a luat bani în avans, dar căreria nu i-a predat locuința la termenul stabilit prin contract @ Deși a întârziat cu 14 luni predarea locuinței, Vicol refuză să se prezinte la notariat pentru a încheia contractul de vânzare cumpărare @ Omul de afaceri nu este la prima ispravă de acest gen @ „La acest moment comunicarea cu societatea Petro Grup SRL este deficitară, aceștia refuzând să prezinte stadiul exact al lucrărilor. Din cele constatate în teren, la data de 01.06.2022, casa nu era finalizată, astfel încât să poată fi predată”, spune ieșeanca păcălită de dezvoltator @ La solicitarea 7IAȘI, dezvoltatorul a emis un punct de vedere prin intermediul avocatului @ „Între aprilie 2021 și mai 2022  au existat discuții și corespondențe între părți, notificări de ambele părți prin executori judecătorești”, spune avocatul societății patronate de Petru Vicol

Un nou caz al unor clienți păcăliți de dezvoltatorii imobiliari ajunge pe masa judecătorilor. Ieșeanca C.M. l-a dat în judecată pe dezvoltatorul Petru Vicol întrucât compania acestuia, Petro Grup, refuză să-i vândă imobilul pentru care a încheiat un antecontract și a achitat un avans încă din 2020. Vicol a întârziat finalizarea imobilelor cu peste un an de zile și, deși a încasat bani în avans pentru acel apartament, acum refuză să se prezinte la notariat pentru a încheia contractul de vânzare cumpărare. Dezvoltatorul Petru Vicol are antecedente similare cu clienți din cartierul Ideal Residence de la care a încasat bani dar nu le-a mai vândut locurile de parcare sau boxele promise.

14 luni întârziere

Vicol a construit cinci duplex-uri pe terenul de pe strada Bazei din Valea Adâncă. Fiecare duplex are o amprentă la sol de 122 mp, regim de înălțime P+E, este construit pe un teren de 350 mp, având prevăzute două apartamente. În iunie 2020, încă din faza de proiect, C.M. a semnat cu Petro Grup antecontractul de vânzare cumpărare care viza achiziționarea unui apartament cu o suprafață utilă de aproximativ 75 mp  situat în primul duplex din minicartierul lui Vicol. Prețul tranzacției a fost stabilit la suma de 67.000 euro inclusiv TVA, respectiv 324.468 lei. Din această sumă, 48.670 lei au fost achitați în avans, urmând ca diferența de 275.798 lei să fie plătiți dezvoltatorului până la data de 30.04.2021, termen până la care urma să se predea imobilul finalizat și să se încheie contractul de vânzare cumpărare în formă autentică.

La finele lui aprilie 2021, Vicol nu terminase încă duplex-urile. Între Petro Grup și C.M. nu s-a încheiat niciun act adițional care să prelungească termenul de predare al imobilului. Vicol a finalizat casele cu peste un an întârziere. Conform actelor oficiale, Vicol a intabulat duplex-ul ce face obiectul litigiului abia pe data de 1 iulie 2022, la mai bine de un an distanță față de dată la care trebuia să încheie tranzacția cu C.M.

A refuzat să se prezinte la notariat

Pe 31 mai 2022, C.M. notifică dezvoltatorul și cere să se prezinte la notariat în data de 20.06.2022 pentru a semna contractul de vânzare cumpărare. La data prevăzută în comunicare Vicol nu s-a prezentat la notariat pentru a finaliza tranzacția cu clientul său. Pe 30 iunie, C.M. a depus la Judecătoria Iași o cerere de chemare în judecată a dezvoltatorului. C.M. cere judecătorilor să pronunțe o hotărâre care să țină loc de contract de vânzare cumpărare pentru apartamentul din duplex-ul construit de Petru Vicol. Prin acțiune, clienta arată că a îndeplinit mai multe diligențe pe lângă dezvoltator pentru ca acesta să onoreze antecontractul de vânzare cumpărare semnat la notariat, însă Vicol a refuzat să-i mai vândă apartamentul.

Precizez că până la acest moment contractul de vânzare cumpărare nu s-a încheiat întrucât promitenta vânzătoare nu a fost în postura de a vinde. Astfel, cum a fost menționat deja, conform antecontractului pârâta (n.r. Petro Grup ) s-a obligat ca până la încheierea convenției imobilul să fie finalizat în integralitate, urmând a fi predat la cheie. La acest moment comunicarea cu societatea Petro Grup SRL este deficitară, aceștia refuzând să prezinte stadiul exact al lucrărilor. Din cele constatate în teren, la data de 01.06.2022, casa nu era finalizată, astfel încât să poată fi predată. Apreciez reaua credință a pârâtei SC Petro Grup SRL față de lipsa de promptitudine în a comunica stadiile lucrărilor, precum și în a întreprinde toate demersurile pentru a finaliza construcția în termenul asumat, întrucât înțelegerea conform promisiunii bilaterale a fost accea ca imobilul să poată fi predat până la data de 30.04.2021.” se menționează în cererea de chemare în judecată.

Casă nu, banii da

7IAȘI i-a solicitat dezvoltatorului Petru Vicol să prezinte punctul său de vedere cu privire la această speță. Avocatul companiei Petro Grup, Isabella Galan Brinzanu, ne-a transmis că societatea nu a primit încă cererea de chemare în judecată, astfel că punctul de vedere este formulat pornind de la circumstanțele cunoscute. Compania lui Vicol consideră că acțiunea clientei nu este admisibilă pentru că nici C.M. nu și-a îndeplinit obligațiile asumate până la termenul limită, respectiv plata prețului contractului. Cu alte cuvinte, în accepțiunea dezvoltatorului Petru Vicol, clientul trebuia să îi achite diferența de 275.000 lei chiar dacă imobilul nu era gata la data promisă pentru predare și mutare.

Inițierea unei acțiuni în legătură cu o promisiune de vânzare este pusă sub condiție și termen, context în care,  prin raportare la situația dedusa judecății, apreciem că nu sunt respectate. Posibiltatea unei acțiuni în instanță este deschisă unuia dintre promitenți cu respectarea unui termen de 6 luni de la data la care contractul trebuia semnat (aprilie 2021) și în condițiile în care si-a executat obligațiile sale. Ori doamna C. M. nu a făcut dovada achitării prețului contractului.” spune avocatul Petro Grup.

Petro Grup: „Clientul e vinovat!

Dezvoltatorul Petru Vicol dă vina pe clienta sa pentru neîncheierea tranzacției. Reprezentanții Petro Grup susțin că C.M. a solicitat modificarea condițiilor de plată, lucru care nu a putut fi acceptat de dezvoltator.

Când 7IAȘI a întrebat de ce dezvoltatorul nu s-a prezentat la notariat pentru a vinde casa și a-și încasa banii, avocatul a precizat că va lămuri toate aspectele în instanță.

Totodată arătăm faptul că suntem întotdeauna interesați în a finaliza contractele promise în condiții corecte și egale pentru toți clienții noștri. Atunci când unul dintre clienți are cerințe speciale legate de plată și realizarea construcției exprimate după realizarea promisiunii, acceptarea acestora poate crea condiții nefavorabile tranzacției pentru societatea noastră atât în ceea ce privește relația cu promitentul cumpărător care deviază de la înțelegerea initiala, cât și cu ceilalți clienți care au o conduită corectă și cărora ne străduim să le raspundem  la fel. Dna C.M. ne-a cerut imperativ încheierea tranzacției însă a pretins ca plata prețului să aibă loc întârziat de momentul contractului motivat de depozitarea sumelor de bani necesare în unități bancare din străinătate. Aceasă situație nu putea fi acceptata în condițiile avansului inițial achitat, în valoare redusă. Între aprilie 2021 și mai 2022  au existat discuții și corespondențe între părți, notificări de ambele părți prin executori judecătorești. Ne vom rezerva dreptul de a le înfățișa direct instanței de judecată, după ce vom lua la cunoștinta de cerințele doamnei C.M.” declară avocatul Isabella Galan Brinzanu.

Dezvoltator recidivist

Dezvoltatorul Petru Vicol, care a construit mai multe proiecte imobiliare prin intermediul firmelor Petro Grup și PEG Construct, a fost reclamat în mai multe rânduri de către clienți pentru că nu și-a respectat promisiunile de vânzare cumpărare încheiate cu aceștia. În cartierul Ideal Residence din zona Lacului CUG 2, Vicol a construit boxe la subsolurile blocurilor deși autorizația de construire prevedea locuri de parcare. Vicol le-a vândut clienților spațiile din subsol ca boxe și ulterior a fost amendat de Poliția Locală pentru nerespectarea autorizației de construire. Vicol a reușit în mod suspect să obțină certificatul de edificare deși nu respectase autorizația de construire. În același cartier, alți clienți au plătit pentru un loc de parcare care nu există. Atunci când clienții și-au cerut locul de parcare pentru care au plătit aproximativ 4.000 de euro, dezvoltatorul le-a dat cu flit. Nici în cartierul Contemporan Residence din Păcurari lucrurile nu sunt chiar în regulă. Există clienți care se plâng de nerespectarea termenelor de predare a imobilelor, de nerespectarea calității construcției și de faptul că utilajele din șantier creează probleme și pagube clienților care s-au mutat deja.

Rareș Neamțu

https://www.7iasi.ro/teapa-lui-vicol-din-cug-vinde-apartamente-cu-locuri-de-parcare-inexistente/

https://www.7iasi.ro/jungla-imobiliara-dezvoltatorul-vicol-a-construit-boxe-in-loc-de-parcare-clientii-au-platit-5-000-de-euro-pentru-ziduri-neterminate/

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here