Cârtița lui Bolobiță la Monumente. Membru al Comisiei, plătit de dezvoltator

dav

A reușit omul de afaceri Cristinel Bolobiță să-i cumpere pe cei care ar trebui să stabilească dacă acesta a dărâmat sau nu un monument istoric? @ Bolobiță a plătit-o pe Ana Maria Zup, membru al Comisiei Zonale pentru monumente istorice și fost director al Direcției pentru Cultură, să realizeze documentația pentru demolare @ Dezvoltatorul este acuzat că a demolat un monument istoric pentru a ridica un bloc lângă Spitalul de Boli Infecțioase

Scandalul blocului ridicat de dezvoltatorul Cristinel Bolobiță lângă Spitalul de Boli Infecțioase a ajuns cum era și de așteptat și pe masa procurorilor Direcției Naționale Anticorupție. Astfel, proprietarii caselor de pe strada Octav Botez au sesizat DNA Iași în legătură cu faptul că Bolobiță construiește un bloc după ce a demolat ilegal un monument istoric, fosta Casă Pogonat. Ieșenii care au depus sesizarea au aratăt că Bolobiță este practic protejat de Direcția pentru Cultură, deoarece a plătit pentru asta. Mai exact, documentația întocmită pentru demolarea imobilului, plătită de Bolobiță, a fost întocmită de Ana Maria Zup, fosta șefă a Direcției pentru Cultură. Culmea, Ana Maria Zup a fost cea care în anul 2003 a transmis Ministerului Culturii, lista cu monumentele istorice din Iași, document care prevede faptul că imobilul respectiv, Casa Pogonat este monument istoric. Pe documentul respectiv Casa Pogonat figurează la poziția nr.32 (Casă secolulul 19) la adresa strada Nicolae Bălcescu nr.17 A. Lista respectivă este înregistrată la Ministerul Culturii cu nr.5985/2003 și este semnată de Bogdan Bârleanu fostul director al Direcției și de Ana Maria Zup, la acea vreme consilier al instituției.

Să reamintim că după aceea adresele s-au modificat iar acum imobilele se află pe strada Octav Botez.

Demolată cu documente de la Zup

După ce a lucrat ani de zile la Direcția pentru Cultură, perioadă în care a și condus instituția, Ana Maria Zup ”a trecut în privat” înființând un birou individual de ahitectură. Chiar și în aceste condiții, Ana Maria Zup a rămas „la butoanele” culturii ieșene. Aceasta este membru al Comisiei Zonale pentru Monumente Istorice, structura prin care trec toate avizele importante pe care le dă Direcția. Cu alte cuvinte, documentația de demolare a casei de pe strada Nicolae Bălcescu a fost întocmită  tocmai de cea care ar fi trebuit să sară prima în apărarea monumentului istoric. Dacă se confirmă că a fost  demolat un monument istoric cu complicitatea celor de la Direcția pentru Cultură atunci putem spune pe bună dreptate că în acest domeniu al monumentelor istorice am pus lupul paznic la oi.

„Pe această cale dorim să aducem la cunoștința reprezentantului Ministerului Public și activitatea infracțională a doamnei arhitect  Zup Ana Maria care prin adresa din data de 9 decembrie 2003, în calitate de consilier la Direcția pentru Cultură și Patrimoniu Național a transmis Ministerului Culturii lista cu monumentele istorice din județul Iași unde la poziția nr.32 apare trecut ca monument istoric imobilul din strada Nicolae Bălcescu nr.17A. Ulterior, aceiași doamnă arhitect a elaborat documentația pentru autorizația de demolare a monumentului istoric. Cum este posibil ca arhitectul care a declarat acel imobil monument istoric să întoarcă armele și să avizeze demolarea acestuia?”, se arată în plângerea penală depusă de locatarii de pe strada Octav Botez.

Să mai precizăm că Ana Maria Zup este și membru al Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism din cadrul municipalității, primul for decizional constituit în cadrul autorităților locale cu privire la oportunitatea unor proiecte de dezvoltare urbană.

Cum a reușit să vândă apartamente?

Să reamintim că situația descrisă mai sus face și obiectul unui dosar civil aflat pe rolul Tribunalului Iași. Dosarul a fost înregistrat ca urmare a unei cereri depuse de familia Andrian, locatarii de pe strada Octav Botez care solicită anularea autorizației de construire pentru blocul pe care îl ridică Bolobiță și plata unor despăgubiri de 100.000 euro. În acest dosar, judecătorii au amânat luarea unei decizii deoarece au solicitat informații suplimentare de Primăria Iași și Direcția de Cultură. Informațiile solicitate se referă la lista monumentelor istorice și la nomenclatorul de străzi precum și la denumirile pe care le-au avut străzile în zona respectivă în ultimii ani. Cu alte cuvinte, judecătorii vor să stabilească dacă într-adevăr a fost demolat un monument istoric. Acest litigiu a fost notat însă și la Cartea Funciară. Cu toate acestea Bolobiță a reușit să încheie o serie de antecontracte pentru vânzarea unor apartamente din blocul respectiv. De aceea, locatarii au mai formulat o plângere penală pentru fals în declarații atât împotriva lui Bolobiță cât și împotriva societății patronate de acesta și anume Auto Trans Com SRL. În aceiași plângere este vizată și notarul Iulia Păduraru care a autentificat contractele.

„În antecontractul de vânzare de bun viitor dintre societatea Auto Trans Com SRL, reprezentată de domnul Bolobiță regăsim următoarea afirmație: „societatea comercială  Auto Trans Com SRL prin reprezentantul său legal Bolobiță Cristinel declară că sub sancțiunea Codului Penal privind falsul în declarații că imobilul nu este scos din circuitul civil și nu face obiectul vreunui litigi”. Ori prin încheierea nr.131580 emisă la data de 27.08.2018 de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași a fost admisă cererea depusă de subsemnata Andrian Demetra de notare în Cartea Funciară a acțiunii având ca obiect anulare autorizație de construire nr.235/2018”, se arată în plângerea penală.

Bolobiță: „În casa aceea erau țigani”

Contactat telefonic de jurnaliștii 7IAȘI, Cristinel Bolobiță a spus că așteaptă decizia instanței civile și de aceea nu vrea sa comenteze prea mult.

„O să decidă instanța, nu are rost să mai comentăm prea mult. Numele de Ana Maria Zup nu-mi spune nimic. Eu am făcut documentația de demolare cu alt arhitect. Casa aceea despre care se spune că era monument istoric era o dărăpănătură, nu ați fi fost mândri de ea. Se adunaseră acolo câteva familii de țigani”, a spus Cristinel Bolobiță.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here