Cărțile pe care trebuie să nu le ratați de la Bookfest Timișoara. Ultimele noutăți la Salonul de Carte Bookfest Timișoara vin cu reduceri de circa 50%

Salonul de Carte Bookfest revine între 27 și 30 martie, la Centrul Regional de Afaceri Timișoara (CRAFT) din Bd-ul Eroilor de la Tisa nr. 22 (vizavi de Sala Olimpia). Timișorenii vor avea ocazia să găsească o ofertă vastă de noutăți printre cele 20.000 de volume disponibile la expozanții din acest an, iar reducerile sunt în jur de 50% față de prețul de copertă.

 

Una dintre cele mai așteptate noutăți care va fi lansată la Bookfest Timișoara este ultimul volum semnat de istoricul Larry Watts. Având ca punct de pornire teza de doctorat susţinută de Larry L. Watts la Universitatea Umeå (Suedia), Aliaţi incompatibili este o carte în cheie dublă. Este, în primul rând, o tentativă temerară de a studia comportamentul statelor mici în alianţele încheiate în vreme de război cu instrumentele Teoriei Relaţiilor Internaţionale. Este o analiză-model pentru oricine vrea să înţeleagă drama celor trei ţări în cel de-al Doilea Război Mondial, cu concluzii nu de puţine surprinzătoare în raport cu ceea ce se ştia până acum. Cititorul va înţelege cum au  ajuns parteneri de coaliţie, deopotrivă, adversari şi susţinători ai status-quoului interbelic, cum motive cu totul diferite de aderare la Axă au determinat evoluţii diferite alături de Berlin.

 

Editura Humanitas va poposi la Timișoara cu o ofertă vastă de noutăți. În primul rând cititorii vor putea găsi la stand ultimul volum de versuri al lui Bogdan O. Popescu, care va fi și lansat în prezența autorului – Cartea dragostei. Despre acesta, Mircea Cărtărescu spune că „este cel mai frumos volum de versuri pe care l-am citit în ultimul deceniu. A fost o mare surpriză să primesc acest dar de la Bogdan O. Popescu, autor pentru care am avut mereu multă preţuire, dar care, de data aceasta, s-a întrecut pe sine. Cartea este un epitalam fermecător, gingaş, pasionat şi inocent, animat de o inventivitate pe centimetru pătrat care-i concurează pe Arcimboldo, pe Disney şi pe Miyazaki. Rareori cuvintele mari ale poeziei au fost luate mai în serios, rareori, de asemenea, un poet a avut atâta curaj în folosirea registrului minor, sunetelor flajeolate, diminutivelor ca să dea căldură şi credibilitate poemelor.” Apoi, al doilea volum care va fi lansat de Editura Humanitas cu ocazia Bookfest Timișoara este Bucureștiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară, de Andreea Răsuceanu. În acesta se vorbește despre Bucureşti ca element central în literatura lui Mircea Eliade, devenind aproape un personaj, atât în romanele realiste, cât şi în proza fantastică, iar reconstituirea spaţiului bucureştean, real şi ficţional, îi poate oferi cititorului posibilitatea unei incursiuni inedite în labirintul prozei eliadeşti. S-a vorbit în multe rânduri despre mitologia bucureşteană instituită de proza lui Mircea Eliade, care oferă probabil cea mai completă imagine a oraşului din literatura română, în dubla sa dimensiune: capitală străbătută de semnele modernităţii, a vitezei şi reclamelor strălucitoare (precum, îndeobşte, în romanele realist-psihologice) şi oraş aproape patriarhal, cu reminescenţe din La Belle Epoque, al mahalalelor şi semnelor călăuzitoare care alcătuiesc, prin labirintul urban, un traseu misterios.

 

 

 

Curtea Veche Publishing va bucura cititorii cu volume precum Rămâi la masă? de Laura Cosoi, şi Stil de viață, nu dietă! de Valentin Vasile, două noutăţi ale colecţiei Să fii sănătos, dar şi cărţile de bucate ale renumitului bucătar britanic Jamie Oliver, inclusiv cel mai recent apărut volum, Găteşte cu Jamie în 15 minute. Părinţii şi micii cititori se pot bucura de cel mai recent volum ilustrat pentru copii, Domnişoara poimâine şi joaca de-a Timpul de Adina Rosetti, cu ilustraţii de Cristiana Radu, care îşi doreşte să răspundă, într-o manieră ludică şi creativă, întrebărilor pe care le pun cei mici despre timp. Printre noutăți se numără şi cartea Julie şi Julia de Julie Powell, povestea a două bucătărese foarte diferite, carte ce a fost ecranizată în 2009,  în rolurile principale jucând Meryl Streep (Julia) şi Amy Adams (Julie).

 

De la Editura Polirom cititorii vor putea răsfoi ultimul roman al lui Gabriel Chifu, Punct și de la capăt, ce va fi lansat cu ocazia salonului de carte. Acesta prezintă povestea fiului care-și caută tatăl, dar care e doar un pretext pentru mai marea poveste, despre o epocă istorică dramatică (evenimentele se derulează între anii 1940 și 2012), cu tragediile aduse de al doilea Război Mondial, de venirea rușilor și mai ales de ororile din închisorile comuniste. Tot de la Polirom se va putea citi și ultimul volum al Adrianei Babeți, Amazoanele. O poveste, de asemenea prezentat la Bookfest. Cu o bibliografie impresionantă, volumul reprezintă o incursiune exhaustivă în lumea femeilor războinice, o călătorie virtuală ce pornește din Antichitate și ajunge până în secolul XXI. Printre „protagonistele” acestei povești fascinante se află Clorinda, Pentesileea, Brunhilda, Jeanne d’Arc, dar și Diane Vernon, Hauteclaire, Ada Razu, domnișoara de Maupin sau Nikita, Beatrix Kiddo și Lisbeth Salander.

 

Cu noutăți interesante vine și Editura Nemira. În primul rând În oraşul de aur şi argint, de Kenize Mourad, în care aflăm povestea lui Hazrat Mahal, cea care a fost sufletul revoltei indiene din anul 1857 împotriva opresivei Companii Britanice a Indiilor de Est. O altă apariţie proaspătă este Sânge spaniol, volumul de povestiri semnat de inconfundabilul Raymond Chandler. În cea care dă titlul cărţii, nelipsitul Philip Marlowe este prins în mijlocul unei intrigi cu ramificaţii politice alături de bunul său prieten, avocatul Spanish Delaguerra. Nu în ultimul rând, romanul Faţa verde, de Gustav Meyrink, o altă noutate a editurii Nemira, izvorăşte dintr-o profundă cunoaştere a realităţilor spirituale, denunţând falsele reprezentări ale Divinităţii care stau la baza succesului (ce renaşte în prezent) al sectelor şi magilor şarlatani.

 

De la Editura Corint primăvara aduce un portret extraordinar şi dătător de fiori al omului Hitler – Cu Hitler până la sfârşit. Memoriile ordonanţei lui Hitler de Heinz Lienge – mărturii deosebit de importante pentru cei care doresc să înţeleagă cu adevărat atât epoca respectivă, cât şi modul de gândire şi de acţiune al lui Adolf Hitler. Pentru cei ce adoră ciocolata şi doresc să se bucure de o poveste romantică delicioasă, atunci nu trebuie să ratat primul roman din colecţia 100% IUBIRE – Amor la Paris de Juliette Sobanet. Seria Generala, de James Patterson continuă cu o nouă poveste – Eu, și mai haios! – și tot de același autor cititorii se vor putea bucura de prima carte din seria Vânătorii de comori. Bick, Beck, Tommy şi Storm – copiii familiei Kidd – au crescut călătorind în jurul lumii, făcând scufundări la mare adâncime şi ajutându-i pe părinţii lor, doi vânători de comori celebri, să scoată la suprafaţă monede şi lingouri de aur, bijuterii, arme şi alte obiecte nepreţuite aflate pe epavele scufundate de secole în ocean. După ce soţii Kidd dispar în împrejurări care ridică multe semne de întrebare, cei patru fraţi trebuie să dezlege misterul celor întâmplate cu părinţii lor.

 

Intrarea în cadrul Salonului de Carte Bookfest Timișoara, cât și la evenimentele ce vor avea loc în perioada acestuia, va fi gratuită. Programul de vizitare este între 10:00-20:00, zilnic.

 

Evenimentul este organizat de Asociația Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România, și este co-finanțat de Consiliul Județean Timiș și Consiliul Local Timiș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here