Familia primarului Dan Niță a înființat un adevărat Cartel al Imobiliarelor în Miroslava @ Fiul Bogdan Niță construiește cum vrea, tatăl aprobă și recepționează, deși actele nu au legătură cu realitatea @ Pentru a evita expunerea, dar și anumite taxe și impozite, Bogdan Niță a apelat la interpuși, cumetri și rude ale acestora @ Prezentăm dovezi clare că Niță este în spate: declarații și documente @ În acte, casele sunt construite de anumite persoane, care vând imobilele rudelor (frați, soacră), iar acestea vând la rândul lor beneficiarilor @ Însă, facturile pentru materialele de construcții, a instalațiilor sanitare, precum și avizele de însoțire a mărfurilor sunt emise pe numele lui Bogdan Niță @ Mai mult, Bogdan Niță s-a prezentat personal la notar atunci când s-au semnat actele și s-a comportat tot timpul ca un patron, supervizând direct lucrările de construcții @ În final, Niță rămâne cu banii, iar oamenii simpli cu casele construite în bătaie de joc și cu ratele de plătit la credite pentru care s-au îndatorat pe viață @ Prezentăm cazul a câtorva familii care au crezut că își vor schimba viața mutându-se la casă departe de aglomerația și vacarmul urban @ S-au trezit însă în mijlocul unui coșmar, nevoiți să trăiască printre șanțuri și cu probleme mari la casele pe care le-au cumpărat @ Primarul Dan Niță și funcționarii de la Primăria Miroslava au semnat în fals procesele verbale la finalizarea lucrărilor și certificatele de edificare a construcțiilor, deoarece realitatea din teren nu are legătură cu ceea ce este în acte @ Totul a ieșit la iveală după ceea ce, la prima vedere, părea o banală avarie la o conductă de apă @ Lucrările nu respectă minimul standarelor de siguranță și calitate @ Rețelele de apă, energie electrică și gaz au fost trase la comun fără a se respecta distanța minimă dintre acestea, fără strat de protecție etc @ Primăria Miroslava a recepționat în acte un drum betonat, care în realitate nu a fost construit, fiind vorba de o cale de acces peste care s-a împrăștiat piatră spartă @ Stâlpii de curent trec prin mijlocul drumului @ În acte, gardul este cu stâlpi de beton, iar în realitate este din plasă sudată @ Râsu’ – plânsu’: constructorul a montat un calorifer peste o fereastră
Afacerile imobiliare în comuna Miroslava sunt controlate de către un adevărat Cartel, iar la butoane se află familia primarului Dan Niță. Fiul, Bogdan Niță, construiește, iar tatăl, primarul, aprobă și supraveghează. Afacerea a ajuns la dimensiuni incredibile. Pentru a evita expunerea, dar și taxe și impozite împovărătoare, Bogdan Niță a apelat la interpuși. Afacerea este una de tip suveică: persoana care construiește vinde imobilele unei rude apropiate, care ulterior le vinde pe piața liberă beneficiarilor de bună credință.
În spate se află însă Bogdan Niță, care supervizează întreaga afacere. Acesta însoțește vânzătorul la notariat și supraveghează tranzacția, iar materialele de construcții folosite sunt achiziționate de către acesta, fapt dovedit cu documente pe care le publicăm în facismil: facturi, avize și certificate.
Cartier de case, construit pe cumetrii și soacre. Facturile, pe numele lui Niță
În anul 2016, Iulian Talancă a ridicat un ansamblu rezidențial, format din șapte case în satul Horpaz, comuna Miroslava, la mică distanță de centura ocolitoare a municipiului Iași. Familia Talancă este cunoscută ca fiind apropiată de către Bogdan Niță, fiul primarului din Miroslava. De altfel, unul dintre frați, Ovidiu Talancă, este cumătru cu Bogdan Niță. Acesta din urmă s-a ocupat de promovarea proiectului imobiliar, numele și numărul său de telefon însoțind anunțurile de vânzare a imobilelor.
Deși proiectul imobiliar a fost autorizat pe numele lui Iulian Talancă, pe măsură ce casele au fost ridicate, acestea au fost trecute prin acte de vânzare-cumpărare pe numele altor rude, cum ar fi fratele Ciprian Talancă, ori soacra Elena Tăzlăuanu.
Însă, adevăratul artizan al acestei afaceri a fost Bogdan Niță. După cum susțin cumpărătorii caselor, Niță a fost mai mereu prezent pe șantier, a coordonat echipele de muncitori și a ținut legătura cu beneficiarii.
Ba mai mult, Bogdan Niță a fost prezent la notar la semnarea actelor de vânzare -cumpărare a caselor, deși în documente acesta nu avea nici un fel de calitate.
Alte dovezi ale implicării lui Bogdan Niță sunt documentele de achiziție a materialelor de construcții. Echipamente sanitare (cadă, chiuvetă, vase de wc), centrale termice și chiar betoane, toate acestea sunt facturate de furnizori către Bogdan Niță.
Familii păgubite. Au plătit pentru case, dar au primit o viață de coșmar
Familiile care au cumpărat case în complexul rezidențial din Horpaz au plătit între 70.000 de euro și 75.000 de euro pentru case. De altfel, pe internet mai poate fi găsit un anunț valabil pentru o casă în acest complex, vânzătorul fiind Ovidiu Talancă, cumătrul lui Bogdan Niță.
Cumpărătorii au contractat credite la bănci pentru a achita casele de la Horpaz, în speranța că vor avea parte de un trai liniștit, departe de vacarmul și aglomerația urbană. În final, s-a dovedit ca totul să fie o mare țeapă.
În acte au cumpărat case cu deschidere la un drum betonat, cu utilitățile la poartă și instalații moderne, dar în realitate lucrurile s-au dovedit a fi diferite. Culmea, în documentele primăriei, procese verbale de recepție a lucrărilor sau certificate de edificare, toate semnate de primarul Dan Niță, se arată că lucrările au fost executate conform proiectului și autorizației de construire.
Șanțuri în pământ, stâlpi de curent pe mijlocul drumului
Accesul în complexul imobiliar se face pe un drum de pământ pe care, răzleț s-a împrăștiat piatră spartă. În documentele avizate de Primăria Miroslava și semnate de către primarul Dan Niță, acest drum figurează ca fiind betonat. Mai mult, ca în legendele despre orașul Caracal, pe mijlocul drumului sunt aliniați stâlpii de energie electrică.
Proprietarii caselor din micul complex imobiliar au descoperit un lung șir de probleme și neconcordanțe între situația din teren și cea din acte după ceea ce părea o banală avarie la rețeaua de alimentare cu apă. În luna iunie a acestui an, Marius Gheorghiu, proprietarul unei case a sesizat un consum foarte mare la apă potabilă, greu de justificat. Mai precis, apometrul a înregistrat pentru o perioadă foarte scurtă de timp un consum de 185 metri cubi de apă.
Deși în proiectul autorizat de primărie era prevăzut câte un cămin de vizitare pentru apometre la fiecare casă construită, dezvoltatorul a edificat un singur cămin în care a montat toate apometrele. Practic, apometrul care înregistrează consumul de la imobilul familiei Gheorghiu a fost montat la o distanță de aproximativ 200 de metri de casă.
„Am solicitat telefonic dezvoltatorului să acționeze pentru depistarea problemei, dar nu am primit nici un răspuns. Am contactat ApaVital, care nu a reușit să detecteze pierderile cu echipamentele de suprafață. Mi s-a recomandat să execut săpături din loc în loc, în ideea că voi detecta locul în care s-a produs avaria. Am apelat la o persoană care a venit cu un utilaj, dar care s-a speriat și a renunțat după ce a descoperit în pământ”, a povestit Marius Gheorghiu.
Practic, după efectuarea săpăturilor, s-a putut vedea cu ochiul liber faptul că toate conductele de utilități, gaz, apă și energie electrică, erau trase prin pământ, una lângă alta, fără nici un fel de strat de protecție, așa cum impun normativele tehnice în construcții.
„Terenul este traversat de branșamente electrice, care nu sunt protejate și semnalizate. În plus, apariția țevilor de gaz pe aceleași trasee constituie un real pericol”, a mai spus Gheorghiu.
Proprietarul unei alte case din același complex imobiliar a sesizat la rândul său grave neconcordanțe între documentația tehnică avizată de Primăria Miroslava și lucrările efectuate.
„La documentația tehnică a casei pe care am cumpărat-o, am primit anexate facturi pentru cantitățile de betoane care ar fi fost folosite pentru ridicarea imobilului.Toate sunt emise pe numele lui Bogdan Niță. În proiect mai apare un calorifer, care în realitate nu a fost montat. De asemenea, în acte apar trei panouri electrice, iar în realitate nu este decât unul singur”, a precizat Ștefan Popovici, proprietarul altei case din complex.
Și lucrările la instalațiile sanitare din case au fost efectuate în bătaie de joc. Spre exemplu, muncictorii angajați de Niță,Talancă&Co au montat un calorifer chiar peste geamul de la baie. Râsu’, plânsu’!
Reclamații la primărie, degeaba
După ce au descoperit șirul de nereguli cu privire la modul în care au fost construite casele pe care le-au cumpărat, proprietarii s-au adresat cu reclamații Primăriei Miroslava, dar și Inspectoratului de Stat în Construcții.
Cum era de așteptat, la Primăria Miroslava, petenții s-au izbit de un zid al nepăsării.
„La Primăria Miroslava am discutat cu o doamnă Violeta Iftime de la Investiții, care a încercat să ne convingă că este vorba de un simplu branșament și că nu avem dreptate. De la Inspectoratul de Stat în Construcții am primit vizita unei doamne inspector Doinița Chiteală. Inițial, s-a arătat revoltată de ceea ce a găsit în teren, ulterior atitudinea acesteia s-a schimbat. Încă nu am primit un răspuns oificial de la Inspectoratul de Stat în Construcții”, a spus Marius Gheorghiu.
Cuplul Talancă – Kupan: el nervos, ea certată cu legea
Cumetrii lui Bogdan Niță, Ovdiu Talancă și Maria Luiza Kupan, administrează afacerea imobiliară din Miroslava, prin promovarea ofertei de case și prin negocierile cu potențiali clienți.
Contactat de 7IAȘI, Ovidiu Talancă a refuzat dialogul, preferând o abordare în forță a discuției.
„Eu zic să-ți vezi de treabă. Ai grijă ce scrii, te dau în judecată!”, a spus telefonic Ovidiu Talancă.
Despre partenera acestuia, Maria Luiza Kupan, presa locală a scris că, în urmă cu mai mulți ani, a fost trimisă în judecată pentru delapidarea fondurilor unei agenții imobiliare și pentru că ar fi folosit banii clienților în interes personal. Anterior, aceasta fusese condamnată într-un alt dosar penal la Suceava.
Tudor LEAHU
Feriti-va de acesti oameni… au construit in bataie de joc. Nu le-au pasat ca in casele respective vor locui persoane.
Sfatul meu este sa îl verificati pe „cumatrul primarului” Viorel Tunza….prin firma lui se fac toate combinatiile.Un tigan de speța joaşā