Care este raportul factorilor de CUT și POT în noul proiect dezvoltat în Iași și cum va fi utilizat spațiul verde și de agrement pe 71,5% din teritoriu

În contextul în care frecvent se abordează subiectul spațiilor verzi în cadrul marilor aglomerări urbane, dezvoltatorii imobiliari caută să elaboreze proiecte în care suprafețele alocate pentru această categorie de spații să dețină o pondere semnificativă. Pornind de la acest aspect, noul proiect imobiliar Cicoarei din Iași acordă o atenție sporită spațiilor verzi și de agrement, fapt evidențiat de doi indicatori urbanistici care oferă informații despre raportul dintre suprafața construită și suprafața spațiilor verzi.

Amenajarea teritoriului și dezvoltarea urbană în societatea modernă își propun să asigure sustenabilitatea zonelor unde sunt implementate proiecte imobiliare. Pentru a urmări respectarea principiilor de dezvoltare urbană și sustenabilitate, mai mulți indicatori sunt luați în calcul. Doi dintre factorii care se regăsesc în documentațiile tehnice sunt CUT și POT, aceștia furnizând informații despre modul în care se pot efectua lucrări de construcții pe o suprafață de teren.

Cei doi indicatori urbanistici se referă la Coeficientul de Utilizare al Terenului (CUT) și la Procentul de Ocupare al Terenului (POT). Coeficientul de Utilizare a Terenului (CUT) este definit drept raport dintre suprafața construită desfășurată pentru toate etajele supraterane însumată a tuturor clădirilor și suprafața terenului unde sunt amplasate clădirile.

Procentul de Ocupare al Terenului (POT) reprezintă raportul dintre suprafața construită la sol sau amprenta la sol a clădirilor pentru perimetrul etajelor superioare și suprafața totală a terenului unde sunt construite imobilele. Acesta furnizează informații despre cât de mult spațiu este acoperit de clădiri în raport cu suprafața totală a terenului. Rezultatul este înmulțit cu 100, valoarea indicatorului fiind exprimată în procente. Acest indicator este utilizat în planificarea urbană pentru a asigura o dezvoltare echilibrată și sustenabilă a teritoriului.

Acești doi coeficienți ar trebui să fie respectați întotdeauna de către companiile care implementează proiecte imobiliare. Totuși, nu de fiecare dată proiectele imobiliare se conformează indicatorilor urbanistici solicitați prin prisma documentațiilor tehnice.

Este îmbucurător să aflăm că proiectul imobiliar Cicoarei respectă sau chiar depășește valorile standard privind amenajarea teritorială și dezvoltarea urbană. Valorile prevăzute de către dezvoltator se regăsesc în parametrii standard privind amenajarea teritorială și dezvoltarea urbană. Aceasta indică o atenție sporită acordată planificării și integrării armonioase a proiectului în peisajul urban. Mai mult, aceste valori ale indicatorilor CUT și POT depășesc așteptările în ceea ce înseamnă raportul dintre suprafața construită și spațiul verde.

Pentru noul proiect imobiliar dezvoltat în Iași, indicatorul CUT are valoarea de 3,97, iar indicatorul POT are valoarea 28,45%. Cei doi coeficienți urbanistici indică modul în care suprafața unde va fi implementat proiectul imobiliar va fi distribuită pentru blocurile cu apartamente, respectiv pentru spațiul verde și de agrement din incinta complexului rezidențial.

Conform valorilor menționate de dezvoltator în proiectul imobiliar aflat în etapa de PUZ, cele 9 blocuri de apartamente cu diferite regimuri de înălțime vor avea o suprafață construită de aproximativ 10472 de metri pătrați.

De cealaltă parte, suprafața care urmează să fie destinată spațiilor verzi și zonelor de agrement din cadrul ansamblului rezidențial este de aproximativ 19006,75 metri pătrați, adică 71,5% conform indicatorului POT. Această suprafață va fi utilizată pentru amenajarea de spații verzi pentru relaxare, zone de joacă pentru copii, un parc urban și alte facilități moderne în aer liber.

Dacă privim atent la cifrele indicatorilor urbanistici și la propunerile privind proiectul imobiliar Cicoarei, acestea sunt convingătoare și promit să contribuie la modernizarea zonei Cicoarei din Iași odată cu realizarea ansamblului rezidențial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here