Ceaiul de rostopască este considerat un leac eficient împotriva afecţiunilor hepatice, cardiace şi hepato-biliare, însă trebuie consumat cu atenţie.
Rostopasca face parte din familia Papaveraceae. Este o plantă erbacee, perenă, întâlnită în păduri, grădini, pe lângă ziduri, garduri, în câmpii sau zone montane. Rostopasca este considerată una dintre cele mai puternice plante de tămăduitoare datorită proprietăţilor sale curative. În medicina populară este cunoscută sub denumirea de negelariţă, pentru că era folosită pentru extirparea negilor.
Este recunoscută şi folosită pentru efectele sale vindecătoare încă din Antichitate. Este un leac folosit şi în cazul celor care suferă de cancer şi tumori. De, asemenea, rostopasca este un remediu eficient în bolile de inimă, cum ar fi: arterioscleroză cerebrală, ateroscleroză, colesterol mare, anunță Adevărul.
Citește și: Care este cel mai NESĂNĂTOS aliment din lume: Este consumat zilnic de mulți români
Ceaiul de rostopască este un antibacterian şi un antiinflamator puternic, un antiseptic, antiviral, hipotensor, tonic cardiac şi hepatic, antitumoral şi citostatic.
Cea mai importantă utilizare a acestei plante este în bolile hepatice, pentru că este un adevărat panaceu pentru bolile de ficat. Planta este eficientă în tratarea hepatitei A, hepatitei B, a cirozei hepatice. Stimulează regenerarea celulei hepatice prin efectele sale drenoare şi tonice. De asemenea, funcţionează şi ca un bun antiviral. Rostopasca mai este recomandată în afecţiunile biliare: diskinezii sau inflamaţii ale vezicii biliare cauzate de drenarea defectuoasă a bilei.
Trebuie acordată o mare atenţie la consumul de ceai sau alte produse, pentru că planta conţine o gamă largă de alcaloizi, iar în doze mari întreaga plantă este toxică. Ceaiul se prepară dintr-o linguriţă de plantă la o cană de apă clocotit şi se consumă două-trei căni pe zi, timp de maximum o săptămână. Are efect vasodilatator coronarian şi antispastic biliar, având şi acţiune sedativă şi antitumorală.