Capcana Evergreen Towers: dezvoltatorul șantajează clienții care au plătit în avans pentru apartamente. Bani în plus sau rezilierea contractului!

Doi tineri au plătit în avans 45.000 de euro pentru un apartament în complexul Evergreen Towers, însă dezvoltatorul nu le-a predat locuința la timp și, în plus, le-a cerut acestora bani în plus față de prețul prevăzut în contract @ Prețul a crescut cu aproximativ 20%, de la 1.200 de euro/mp la aproximativ 1.450 – 1.500 euro/mp @ În timp ce tinerii păgubiți își caută dreptatea în instanță, dezvoltatorul Ciprian Ciubotariu a reziliat unilateral contractul @ 7IAȘI a prezentat în edițiile anterioare cazurile mai multor clienți păcăliți de dezvoltatorul proiectului Evergreen Towers, familia Ciubotariu folosind de fiecare dată același tipar @ Dezvoltatorul înregistrează întârzieri în livrarea apartamentelor, nu reușește să realizeze recepția și edificarea clădirilor, dar solicită în continuare sume suplimentare de bani de la clienți sub amenințarea rezilierii înțelegerilor

Doi tineri păcăliți de dezvoltatorul proiectului Evergreen Towers duc un război surd în instanțele de judecată pentru a-și putea primi apartamentul pentru care au achitat zeci de mii de euro în avans. Pilotul de raliu Andrei Pintilii și prietena sa, Daniela Tudorancea, au plătit, în avans, aproximativ 45.000 de euro pentru un apartament cu două camere în complexul rezidențial construit de CCI Construct Company la ieșirea din municipiul Iași spre Dancu. Dezvoltatorul nu a respectat termenul de predare al apartamentului, în schimb le cere clienților să accepte o majorare a prețului de vânzare cu aproximativ 20%. Soții Ciprian și Eliza Ciubotariu, dezvoltatorii acestui proiect, șantajează clienții care au achitat deja zeci de mii de euro condiționând predarea apartamentelor de majorarea prețului de vânzare de la 1.200 euro/mp la 1.450 – 1.500 euro/mp. Deși apartamentele au fost construite practic cu banii clienților, dezvoltatorul vrea să câștige și mai mulți bani punând ”sula-n coaste” celor care au plătit avansuri consistente. Andrei Pintilii și Daniela Tudorancea nu au acceptat șantajul dezvoltatorului și au dat în judecată compania CCI Construct cerând judecătorilor să pronunțe o hotărâre care să țină loc de contract de vânzare cumpărare. Întrucât judecătorii au intrat în grevă, procesul a bătut pasul pe loc. Așa că dezvoltatorul și-a făcut de cap și a reziliat unilateral promisiunea de vânzare invocând propria culpă. Cei doi tineri au fost nevoiți astfel să mai deschidă un alt litigiu în instanță pentru a anula actul unilateral de reziliere al dezvoltatorului. Cum instanțele de judecată se mișcă în ritm de melc, Andrei și Daniela sunt călcalți în picioare de un dezvoltator care folosește o poziție de forță în relația cu clienții săi.

7IAȘI a prezentat în edițiile anterioare cazurile mai multor clienți păcăliți de dezvoltatorul proiectului Evergreen Towers, familia Ciubotariu folosind de fiecare dată același tipar. Dezvoltatorul înregistrează întârzieri în livrarea apartamentelor, nu reușește să realizeze recepția și edificarea clădirilor, dar solicită în continuare sume suplimentare de bani de la clienți sub amenințarea rezilierii înțelegerilor. Există mai multe cazuri în care clienții s-au trezit cu rezilierea promisiunilor deși își îndepliniseră toate obligații asumate. În toate aceste demersuri abuzive dezvoltatorul a fost ajutat de notarul Vlăduț Pătrășcanu care a autentificat declarațiile de reziliere ilegale.

Dezvoltatorul vrea să scape de propria mârșăvie

În cererea de chemare în judecată depusă la Judecătoria Iași pe 1 septembrie 2023, cei doi clienți păcăliți de familia Ciubotariu arată că șmecheria cu declarația unilaterală a dezvoltatorului de reziliere a promisiunii de vânzare este o ilegalitate menită să acopere propria ”mârșăvie”. Este al doilea proces intentat de Andrei Pintilii și Daniela Tudorancea dezvoltatorului proiectului Evergreen. Avocatul celor doi tineri explică faptul că Andrei și Daniela au fost cumpărători care și-au respectat obligațiile, dezvoltatorul fiind cel care a încălcat prevederile antecontractului. Cei doi tineri au plătit sumele solicitate de dezvoltator la termenele prevăzute în antecontract, în timp ce Cci Construct Company nu a predat apartamentul la termenul stabilit. Ori, din acest punct de vedere, doar clienții sunt cei care pot invoca nerespectarea promisiunii de vânzare și pot cere rezoluțiunea ei. „Trebuie avut în vedere faptul că subsemnații ne-am executat toate obligațiile asumate prin antecontractul de vânzare, nefiind indicat niciun temei care să permită societății pârâte (n.r. – CCI Construct Company) să declare ori să ceară rezoluțiunea antecontractului. Declarația de rezoluțiune trebuie să emane de la creditorul obligației, acesta fiind singurul îndreptățit a cere încetarea contractului. Doar creditorul obligației neexecutate are dreptul să emită o declarație de invocare a pactului comisoriu prin care să dea efect clauzei de rezoluțiune inserată în antecontract. Or, în lipsa manifestării de voință din partea subsemnaților în calitate de creditori ai obligației de predare a apartamentului și de încheiere a contractului de vânzare cumpărare, acest lucru nu poate duce la desființarea antecontractului. Pârâtul (n.r. – CCI Construct Company) este debitorul obligației de predare a apartamentului și de perfectare a contractului de vânzare, neexecutându-și niciuna dintre aceste obligații. Prin declarația notarială contestată, pârâtul dorește practic să eludeze principiul forței obligatorii a contractelor, urmărind desființarea antecontractului ca urmare a neexecutării culpabile a propriilor obligații. Cu alte cuvinte, societatea pârâtă se prevalează de propria turpitudine (n.r. – fărădelege, mârșăvie, mișelie) în încercarea de a obține rezoluțiunea antecontractului și exonerarea de executare a obligațiilor asumate.” se arată în cererea de chemare în judecată.

Cum a început războiul cu dezvoltatorul – primul proces

Daniela și Andrei au cumpărat de la CCI Construct un apartament cu două camere de aproximtaiv 55 mp situat la etajul 1 al blocului C6 împreună cu o boxă de 9,5 mp și un loc de parcare suprateran de 12 mp. „Prețul stabilit de către părți a fost de 77.450 euro cu TVA inclus, din care 63.000 euro reprezintă prețul apartamentului, suma de 5.700 euro prețul stabilit pentru boxă și suma de 8.750 euro reprezintă prețul stabilit pentru locul de parcare, sume pe care subsemnații ne-am obligat să le achităm în 75 de rate lunare.”  Antecontractul prevedea predarea efectivă a imobilului până la data de 30.10.2022 și încheierea contractului de vânzare în formă autentică până cel târziu la data de 30.04.2023. Ulterior termenul de predare a fost amânat până la finalul anului 2022. Dezvoltatorul a refuzat livrarea apartamentului către clienți, condiționând predarea imobilului de creșterea prețului. În aprilie 2023, Andrei Pintilii și Daniela Tudorancea au deschis primul proces împotriva dezvoltatorul CCI Construct Company. Cei doi tineri au cerut judecătorilor să oblige dezvoltatorul la predarea apartamentului, a boxei și a locului de parcare pentru care au încheiat antecontractul de vânzare-cumpărare. Totodată, Andrei și Daniela au solicitat plata unor daune materiale în cuantum de 1.100 lei/lună începând cu luna ianuarie 2023 și până la predarea efectivă a locuinței. Greva judecătorilor a făcut ca procesul să bată pasul pe loc, ceea ce ia- oferit dezvoltatorului timpul necesar să comită alte abuzuri împotriva clienților.

Un nou abuz al dezvoltatorului, al doilea proces

Din februarie 2022 și până în martie 2023, reprezentanții CCI Construct au cerut în nenumărate rânduri celor doi clienți încheierea unui act adițional la contract care prevedea majorarea prețului de vânzare al apartamentului. În lipsa unui răspuns favorabil, dezvoltatorul trece la amenințarea că cei doi tineri nu-și vor primi apartamentul. În aprilie 2023, Andrei și Daniela dau în judecată dezvoltatorul. Drept răspuns, în iulie 2023 primesc o notificare din partea CCI Construct prin care sunt invitatți la notariat pentru rezilierea antecontractului de vânzare-cumpărare. Pe 20 iulie, în fața notarului Vlăduț Pătrășcanu, Andrei Pintilii și Daniela Tudorancea își exprimă dezacordul față de rezilierea antecontractului. Însă, dezvoltatorul dă o declarație notarială prin care declară reziliată promisiunea de vânzare, urmând să restituie ulterior celor doi clienți cei 222.500 lei încasați cu titulu de avans. Deși antecontractul nu dădea posibilitatea dezvoltatorului să rezilieze antecontractul decât dacă clienții nu-și achitau obligațiile de plată, notarul public Vlăduț Pătrășcanu autentifică declarația ilegală a dezvoltatorului Ciprian Ciubotariu.

Alți clienți păcăliți

În 2022, o familie din București a dat în judecată dezvoltatorul proiectului Evergreen Towers din Tătărași. Clienții îi acuză pe Eliza și Ciprian Petrică Ciubotariu, patronii CCI Construct, că înșeală cumpărătorii pentru a încasa avansurile pentru apartamente în complexul Evergreen, ulterior nerespectându-și obligațiile asumate prin promisiunile de vânzare. Apartamentele din complex sunt predate cu întârzieri foarte mari, existând probleme în privința certificatelor de edificare a clădirilor. Într-un email transmis clienților, Eliza Ciubotariu recunoșteau că blocurile construite nu respectă autorizația și că schițele anexate promisiunilor de vânzare nu sunt valabile! Clienții respectivi au primit locuințe care nu corespund din punct de vedere al compartimentărilor și finisajelor cu ceea ce era prevăzut în autorizație și în antecontractele de vânzare-cumpărare.

7IAȘI a scris și despre povestea unui alt client care a rămas fără apartament în complexul Evergren Towers, deși achitase contravaloarea acestuia. Clientul s-a trezit în situația în care dezvoltatorul a refuzat să încheie contractul de vânzare din motive pe care dezvoltatorul nu le-a precizat. Dezvoltatorul Ciprian Ciubotariu susținea că nu există probleme în ceea ce privește proiectul, ci doar mici întârzieri cauzate de pandemie. CCI Construct nu a putut preda apartamentul la data convenită și a prelungit în mod succesiv, unilateral, termenul de finalizare a imobilului. Clientul a fost lăsat să-și ducă mobilierul în apartament, dar CCI Construct nu a obținut certificatul de edificare al clădirii pentru a putea vinde apartamentele. Clientul, deși cu banii dați în avans, s-a trezit fără apartament. Mai mult, mobila i-a fost sechestrată de către CCI Construct, fiind nevoit să umble prin instanțele de judecată pentru a-și recupera banii de la familia Ciubotariu.

Rareș Neamțu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here