Capcana ANL: zeci de familii plătesc rate pentru apartamente inexistente. Constructorul cere bani în plus

Apartamentele trebuiau predate cumpărătorilor în aprilie – mai 2022, dar în august 2022 abia se lucra la fundație. Ieșenii care au încheiat contracte pentru apartamente în blocul ANL din Bucșinescu au făcut credite și au plătit în avans prețul integral al locuințelor. Aceștia nu doar că plătesc rate pentru apartamente care nu există, anul trecut constructorul le-a cerut cumpărătorilor să achite bani în plus pentru că s-au scumpit materialele. ANL se spală pe mâini: „contractul între clienți și constructor reprezintă voința părților” și, prin urmare, nu poate interveni. Ba mai mult, ANL le-a comunicat ieșenilor păgubiți că apartamentele vor costa și mai mult dacă insituția reziliază contractul cu firma de construcții. Familiile care s-au orientat spre locuințele ANL sperau că nu vor avea parte de surprize pentru că au cumpărat apartamente de la stat, dar de fapt au de a face tot cu un mare dezvoltator țepar.

Blocul ridicat de Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) în Bucșinescu, pe strada Smârdan este construit de către asocierea Construcții Unu SA – Coral SRL. Deși termenul de predare a apartamentelor către cumpărători a fost stabilit în primăvara anului 2022, lucrările au înaintat în ritm de melc. Clădirea ar trebui să aibă 72 de apartamente, de 1, 2 sau 3 camere. În prezent cumpărătorii se află într-o situație disperată, deoarece nu au intrat în posesia apartamentelor deși s-au împrumutat la bănci și au plătit integral prețul locuințelor, achitând practic un avans de 100%. Ba mai mai mult, constructorul le-a cerut  cumpărătorilor să achite bani în plus pentru că s-au scumpit materialele. Revoltați, o bună parte din locatari au apelat la avocați pentru a-și face dreptate.

Constructorul a cerut bani în plus, deși nu a predat apartamentele la timp

Septembrie 2022
Septembrie 2022

Familiile care au contractat locuințe în blocul ANL din Bucșinescu au achitat integral apartamentele, plătesc rate la bănci, iar constructorul le cere bani în plus, față de prețul la care s-a semnat contractul deși nu a finalizat lucrările și nu a predat apartamentele. Conform contractelor semnate pentru cele 72 de apartamente, acestea trebuiau predate încă din primăvara anului trecut. În toamnă, abia se lucra la fundația blocului. În loc ca familiile să fie despăgubite pentru că apartamentele nu au fost predate la timp, acestea au fost obligate de antreprenor să plătească sume suplimentare. Spre exemplu: o familie care a plătit 57.000 de euro pentru un apartament cu o cameră, a fost anunțată în data de 7 septembrie 2022 (dată la care blocul deja trebuia să fie finalizat) că trebuie să plătească încă 3.400 de euro. Oamenii au fost chiar notificați să se prezinte la o anumită dată pentru a semna un act adițional la contract că trebuie să mai vină cu bani de acasă.

„La data prezentei, va comunicăm faptul că nu acceptăm semnarea unui act adițional care să cuprindă majorări de preț care nu au la bază documente justificative, mai ales din perspectiva întârzierilor pe care le înregistrează în prezent lucrările de construire”, se arată într-un răspuns trimis de o familie către firma Construcții Unu.

ANL s-a spălat pe mâini! Obligați să semneze majorarea contractului

În condițiile în care, conform contractului, blocul trebuia finalizat în aprilie – mai 2022, în luna august a anului trecut, abia se efectua săpăturile la fundație, conform Google Earth, iar în prezent abia se lucrează la etajele inferioare. Oamenii au cerut lămuriri și de la ANL atât în ceea ce privește întârzierile, cât și banii în plus ceruți de constructor. Într-un răspuns al ANL către o familie se arată că decizia de majorare a prețurilor aparține părților (constructor – cumpărător), ANL nu poate acoperi diferențele de preț și că rezilierea contractului cu constructorul (asocierea Construcții UNU – Coral) nu ar face decât să crească și mai mult prețul de execuție.

„ANL a adus la cunoștință beneficiarilor amplasamentului cauzele care au determinat majorarea prețului locuințelor contractate, precum și faptul că aceasta a fost calculată de către ANL pe baza documentației tehnico-economice depusă de către constructor și verificată de către ANL. Având în vedere că orice majorare de preț este un act de voință al părților, respectiv beneficiar și constructor, ANL în calitate de mandatar, a adus la cunoștință beneficiarilor solicitatrea constructorului. Totodată, precizăm că, în cazul în care nu se vor semna toate cele 72 de acte adiționale de majorare, ANL se va afla în imposibilitatea adiționării contractului de antrepriză generală, ceea ce va conduce la un blocaj în continuarea lucrărilor, deoarece constructorul nu va putea susține lucrarea din surse financiare proprii. De asemenea, vă informăm că, ANL, ca instituție de interes public, nu poate acoperi din surse proprii creșterea prețurilor la materialele de construcții, astfel că în cazul în care se va ajunge la rezilierea contractului de antrepriză generală, ANL va trebui să demareze procedura de atribuire a contractului, reprezentând lucrări rest de executat, la valoarea actualizată a pieții, ceea ce va însemna o creștere de preț mai mare decît cea solicitată de constructor”, se arată în răspunsul transmis de ANL cumpărătorilor.

Locatarii țepuiți au apelat la avocat să li se facă dreptate

Mare parte din proprietarii celor 72 de apartamente au arătat că au apelat la avocați pentru a-și căuta dreptatea. Cumpărătorii țin legătura și fac schimb de idei prin intermediul unui grup de whatsapp. Nemulțumiți de faptul că nu și-au primit apartamentele la timp, oamenii care au făcut credite imobiliare pentru apartamentul mult visat s-au trezit și că trebuie să mai aducă bani în plus pentru a acoperi ei majorarea prețurilor la materialele de construcții.

„Eu am dat deja către un avocat spre studiu contractele și documentele (corespondența) primite de la ANL. Aștept un răspuns și intenționez să mă adresez prin avocat către ambele părți implicate, iar în funcție de răspunsul primit, să mă adresez instanței. Oricum, constructorul trebuie chemat în judecată pentru despăgubiri privind tergiversarea termenului de execuție”, arată unul dintre locatari.

Din discuțiile locatarilor, reiese că ANL se spală complet pe mâini și că bugetul de 2,4 milioane de euro alocat pentru construcția blocului nu este suficient.

„ANL caută să soluționeze cu Construcții Unu, dar aceștia doresc o majorare de preț pentru că ei spun că construiesc în pierdere, dar nu au comunicat despre ce majorare este vorba pentru a finaliza blocul. Din bugetul de 2,4 milioane de euro plus 300 mii, au solicitat unui alt constructor o ofertă pentru a finaliza proiectul. Urmează să primească răspuns săptămâna asta, zic ei. Cert este că cu bugetul rămas o să ducă construcția blocului doar până la gri. Deci nu se respectă contractul. Din momentul acela fiecare decide cum continuă mai departe, poate vorbi cu constructorul să își ducă apartamentul la stadiul de cheie sau își face pe cont propriu”, spune un alt cumpărător.

7 ani de promisiuni neonorate ale ANL

În 2016, ANL a emis un comunicat de presă prin care arăta că Iașul va beneficia de 151 de apartamente contractate prin credit ipotecar. Practic, oamenii au contractat credite ipotecare pe ani buni pentru apartamentele pe care nu le-au văzut nici acum, dar pentru care continua să plătească rate.

„Viabilizarea terenului pe care se vor construi locuințele (rețelele de utilitățăi, drumul de acces, spațiile verzi și iluminatul public) va fi asigurată de Primăria municipiului Iași, din fonduri proprii. Terenul aferent locuințelor se transmite în folosință gratuită Agenției Naționale pentru Locuinte de către Consiliul Local al municipiului Iași, pe durata executării construcțiilor de locuințe. Pentru a putea achiziționa o locuință prin acest program, solicitantul are nevoie de finanțare, reprezentată de un avans (depus de acesta) și de un credit ipotecar, contractat de la băncile partenere în program”, se arată în comunicatul ANL din noiembrie 2016.

Cronologia țepei cu apartamentele ANL

La data de 29 octombrie 2019 a fost emisă autorizația de construire nr. 1292 pentru un imobil cu regim de înălțime S+D+P+6E. În octombrie 2020, ANL a emis ordinul de începere a lucrărilor. La data de 30 iulie 2021 a fost emis de către ANL ordinul de sistare temporară în vederea derulării cercetării preventive a zonei pentru obținerea descărcării arheologice. Ulterior, la data de 27 septembrie 2021 este emis de către ANL ordinul de reluare a lucrărilor. Blocul trebuia predat în termen de 18 luni de la începerea lucrărilor, adică ar fi trebuit deja să fie gata. Cu toate acestea, oamenii s-au trezit că trebuie să mai aducă bani de acasă pe lângă zecile de mii de euro deja plătite.

Peste 70 de apartamente promise numai pe Smârdan

Pe Smârdan ar trebui să se construiască un bloc cu 72 de apartamente și parcare subterană, cu regim de înălțime S+D+P+6E, format din 2 tronsoane. Tronsonul A ar trebui să fie compus din 33 apartamente cu 1, 2 si 3 camere, iar tronsonul B ar trebui compus din 39 apartamente cu 1 si 2 camere. Cele două tronsoane ar trebui ridicate pe un teren  de 2.922 mp. Locuintele, cu suprafețe utile cuprinse între 39, 20 mp si 82,00 mp, au prețuri cuprinse între 45.369 și 114.024 euro (TVA inclus), 14 dintre acestea beneficiind si de locuri de parcare subterane incluse în preț. Alte trei tronsone de 3 etaje, cu 79 apartamente, ar trebui ridicate pe strada Fântânilor, în apropiere de zona Ciric.

Vlad ROTARU

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here