Cantitatea optimă de lichide care trebuie eliminată în fiecare zi. Cum poate fi menţinut echilibrul corpului

Doi litri de apă pe zi, sună recomandarea pe care o auziţi frecvent la televizor. Însă optim ar fi nu să beţi doi litri de lichide, ci să eliminaţi această cantitate.

Spre exemplu, dacă apa nu e suficientă, urina devine agresivă prin ea însăşi, mai ales la nivelul vezicii. Aflăm imediat cum trebuie gândit totul.

Maria Spiridon, nutriţionist: „Toate alimetele pe care noi le consumăm au un conţinut mai scăzut de apă prin comparaţie cu cele pe care le consumăm din primăvara până în toamnă. Şi ca atare nu ne mai putem baza pe aportul de apă din legume şi fructe”.

Din acest motiv, recomandarea pentru iarnă este să nu restrângeţi cantitatea de apă pe care o beţi zilnic. La modul ideal, un adult normal ar trebuie să elimine aproximativ 2 litri de urină pe zi. De asemenea, se elimină prin fecale, în mod fiziologic, aproximatv 500 de militri de apă zilnic. Iată de ce şi iarna trebuie să aveţi un aport mare de apă. În cazul în care apa nu e deloc suficientă, urina devine agresivă prin ea însăşi, mai ales la nivelul vezicii urinare unde stagnează. Spre exemplu, dacă într-o zi aţi urinat mai puţin de 500 de mililitri sau dacă urinaţi foarte des cantiati mici, beţi de urgenţă apă.

Dr. Nelu Merliu, medic primar medicină internă: „Senzaţia de micţiune e determinată şi de volumul prezent în vezica, dar şi de concentraţia urinei. Urina foarte concentrată determina senzaţia de micţiune. Există şi chemoreceptori care sesizează concentraţia urinară.”

Iarna, senzaţia de sete nu este atât de puternică şi e destul de simplu să ajungeţi în această situaţie. Pe de altă parte, încercaţi să vă ţineţi departe de diete care promit pierderi de câteva kilograme în 3 zile. Acestea nu vă fac decât să pierdeţi apă.

Dr. Nelu Merliu, medic primar medicină internă: „Am mai auzit… cure de slăbire cu cantităţi mari de diuretice. Favorizează eliminarea unei cancitati mari de apă din organism, dar totodată şi de sodiu şi de potasiu.”

În acesta perioadă, de asemenea multe persoană se gândesc la sucuri naturale drept soluţie la excesele din timpul sărbătorilor. Sucurile, chiar proaspete, nu hidratează optim.

Sucurile din legume sau fructe, în carne nu mai există fibre alientare, sunt dulciuri concentrate care vă forţează pancreasul. În plus, odată băute aveţi nevoie de aport suplimentar de apă.

Lichidul care hidratează perfect are un singur nume – apă. Se bea lent, cu inghitituti mici. Dacă beţi un pahar pe fugă, îl veţi elimina imediat. Apa băută lent intră, un timp suficient, în contact cu salivă. Fludiul din interiorul cavităţii bucale este cel care modifică calităţile apei şi o fac să vă hidrateze eficient.

Aşadar respectaţi-vă organismul şi beţi încet apă, doar între mese. Aceasta pentru a nu dilua enzimele digestive necesare procesării alimentelor. Începeţi ziua cu un pahar de apă şi terminaţi-o în acelaşi mod.

La fiecare 3-4 ore, în mod normal, trebuie să aveţi senzaţia de micţiune. Şi copii trebuie să elimine urina la fiecare 4 ore. Dacă uită, adultul care îi are în supraveghere nu trebuie să uite că nu au urinat de mult timp.

 

 

 

 

Sursa: stirileprotv

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here