CANICULA pune stăpânire pe ROMÂNIA. PROGNOZA VERII

Meteorologii anunţă un sfârşit de săptămână de foc. Pragul critic de 80 al disconfortului termic va fi atins şi depăşit uşor, în regiunile vestice, pe arii restrânse în sud şi centru şi izolat în rest. De asemenea, pragul critic al radiaţiilor UV va fi depăşit în multe zone din România.

În Capitală, soarele domină întreaga zi şi ridică mercurul din termometre spre o maximă în jurul valorii de 32 de grade – valoare cu câteva grade peste media caracteristică a sfârşitului de iunie. 

Munte. Vine weekendul, iar muntele este o solutie pentru a scăpa de căldura excesivă din marile oraşe. Este vreme caldă şi în staţiunile montane, dar temperaturile nu trec de 26 de grade la Predeal, 24 de grade la Păltiniş, 23 de grade la Sinaia cota şi Păltiniş, 26 de grade la Stâna de Vale şi 18 grade la Ceahlau Toaca. Este soare în prima parte a zilei, dar spre amiază vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Izolat vor fi condiţii de grindină, iar ploile pot avea caracter torenţial.

 

La mare, un sfârşit de săptămână perfect. Temperatură numai bună pentru confortul termic – maxime în aer cuprinse între 26 şi 28 de grade. Apa mării a continuat să se încălzească, iar în aceste zile va avea o temperatură cuprinsă între 23 şi 25 de grade. În weekend tot vremea frumoasă, iar temperatura mai creşte uşor – este vorba de maxime între 27 şi cel mult 31 de grade.

 

REGIUNI

Arşiţă dar şi ploi torenţiale în regiunile de dincolo de carpaţi. Soarele străluceşte în voie în prima parte a zilei si ridică mercurul în termometre la 36 de grade în Timişoara şi Arad, 35 de grade la Oradea şi Deva, 33 de grade la Sibiu şi 31 de grade în Brasov. După-amiaza şi seara vor cădea averse cu tunete, fulgere, vânt în rafale şi posibil grindină.

 

În sud, după uşoară răcorire de ieri, de astăzi temperaturile vor fi în creştere – maxime în general între 32 şi 35 de grade. Se va atinge din nou pargul de caniculă îndeosebi în Oltenia, iar disconfortul termic va fi ridicat în orele de după-amiază. Cerul va fi aproape senin si doar pe la munte sunt aşteptate averse.

 

În Dobrogea o zi senină şi caldă pentru această data. Doar apropierea mării, face ca litoralul să aibă maxime de până la 27 de grade, in timp ce în partea continetală se vor înregistra 32…33 de grade.

 

În Moldova soare cât e ziua de lungă şi temperaturi uşor mai ridicate decât ieri, deocamdată sub pragul de canicula. Maxime de 33 de grade la Galati, 32 de grade la Focsani si Iasi, 31 de grade in Bacau, si 30 de grade la Suceava. Averse izolate vor fi după-amiază doar in zonele de munte.

 

 

VREMEA PE 2 ZILE 

 

Sâmbătă vremea va fi deosebit de caldă, caniculară în sud şi sud-vest. Ca urmare se va atinge şi depăşi pragul critic de 80 în Banat şi Oltenia, local în Crişana şi Muntenia şi izolat în sudul Moldovei. În vestul, nordul şi parţial centrul ţării, precum şi în zona de munte, mai ales după-amiaza şi seara local vor fi averse însotite de descărcări electrice, şi intensificări ale vântului şi izolat vor fi condiţii de grindină. Temperaturile maxime se vor încadra între 27 şi 36 de grade.

Şi locuitorii capitalei vor avea de suportat o zi fierbinte de iunie. Va fi caniculă la amiază când temperatura va urca la 35 de grade, iar indicele temperatură-umezeală va atinge pragul critic de 80 al disconfortului termic.

 

Duminica tot vreme caniculară îndeosebi în regiunile sudice. În partea a doua a zilei vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Maximele vor fi cuprinse, între 29 de grade la Suceava şi 37 de grade la Giurgiu.

 

O nouă zi caniculară şi în Capitală – după o noapte tropicală cu 21 de grade în zori, temperatura va creşte spre o maximă de 34…35 de grade. 

 

 

PROGNOZA VERII

 

Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă o vară caldă cu temperaturi peste limita normală.

 

Temperaturile medii lunare ale aerului se vor situa peste normele climatologice pe aproape intreg teritoriul, iar local in centrul si nordul tarii vor fi posibile valori termice apropiate de mediile multianuale.

Cantitatile lunare de precipitatii vor fi sub normele climatologice in estul, sud-estul, sudul si vestul tarii, iar in restul zonelor acestea se pot situa in limite apropiate de valorile normale.

Regimul termic mediu al aerului va inregistra valori peste mediile climatologice in cea mai mare parte a zonelor, exceptand centrul si nordul tarii unde temperaturile medii lunare pot fi apropiate de cele normale.

În luna iunie, cantitatile lunare de precipitatii vor fi sub normele climatologice în estul, sud-estul, sudul şi vestul ţării, iar în restul zonelor acestea se pot situa în limite apropiate de valorile normale.

Regimul termic mediu al aerului va înregistra valori peste mediile climatologice în cea mai mare parte a zonelor, exceptând centrul şi nordul ţării unde temperaturile medii lunare pot fi apropiate de cele normale.

În iulie, cantităţile lunare de precipitatii vor înregistra valori sub normele climatologice pe aproape întreg teritoriul tarii.
Temperaturile medii lunare ale aerului se vor situa peste normele climatologice pe aproape intreg teritoriul, iar local in centrul si nordul tarii vor fi posibile valori termice apropiate de mediile multianuale.

În luna august, temperaturile medii lunare ale aerului se vor situa peste normele climatologice pe aproape intreg teritoriul, iar local in centrul si nordul tarii vor fi posibile valori termice apropiate de mediile multianuale.
Cantitatile lunare de precipitatii vor prezenta valori sub mediile multianuale la scara intregii tari.

Sursa: realitatea.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here