Canibalism in sistemul sanitar! Casa de Sanatate executa Spitalul Pascani

Spitalul Municipal de Urgenta Pascani este la un pas de colaps financiar. Reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Iasi vor sa execute unitatea spitaliceasca care asigura serviciile medicale pentru municipiul Pascani, precum si pentru cele 25 de comune arondate, pentru un pretins debit de 2,2 miliarde de lei vechi. In opinia oficialilor CJAS Iasi, datoria spitalului provine ca urmare a prescrierii unor dispozitive medicale (concentratoare de oxigen) necesare pacientilor cu afectiuni pneumologice, de catre medici pascaneni ce nu ar fi avut relatii contractuale cu ordonatorul de credit. De asemenea, costul acestor aparate ar fi depasit contractul-cadru negociat intre parti. In replica, managerul Spitalului Municipal Pascani, dr. Costica Pinzaru, arata ca toata aparatura medicala a fost prescrisa cu aprobarea unei comisii din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, aceasta fiind folosita doar in baza recomandarilor venite din partea medicilor de specialitate. “Noi am actionat corect si am respectat cu strictete legislatia. Medicii care au prescris tratament cu acele aparate au respectat legea. Am informat din timp CNAS insa acestia au considerat ca ceva nu a fost in regula. Daca banii vor fi retinuti, activitatea medicala va avea de suferit iar sanatatea pacientilor va fi pusa in pericol. Eu nici nu concep sa se intample asa ceva. Noi am contestat totul in instanta, insa eu nu pot sa ma substitui unui judecator“, a precizat managerul Spitalului Municipal de Urgenta Pascani.

Sanatatea ieseana sta pe un butoi de pulbere. Oficialii Casei Nationale de Asigurari si-au propus parca sa aduca la sapa de lemn toate unitatile medicale si sa ingenuncheze definitiv sistemul de sanatate din Romania. De aceasta data a venit randul Spitalului Municipal de Urgenta Pascani, unitate cu mai multe specializari importante care asigura servicii medicale atat pentru orasul Pascani cat si pentru cele 25 de comune arondate municipiului. Desi unitatea spitaliceasca se confrunta cu dificultati financiare majore, asemeni multora dintre institutiile de referinta din tara care se zbat cum pot ca sa asigure continuitatea si buna desfasurare a actului medical, doctorii pascaneni s-au trezit peste noapte ca le sunt bagate bete in roate chiar de catre oficialii statului roman, care ar trebui sa-i protejeze si sa-i apere. Concret, activitatea medicilor care-si desfasoara activitatea in cadrul Spitalului Municipal Pascani a fost data peste cap de o concluzie –soc apartinand reprezentantilor Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Raport-devastator al CJAS: Debit de peste 218.000 de lei si aparate de oxigen prescrise ilegal

Un raport devastator al CJAS Iasi, emis pe 20 octombrie 2017, a concluzionat ca institutia medicala din Pascani se face vinovata de furnizarea unor servicii medicale care nu ar fi fost prevazute si negociate ad-literam in limitele de referinta a contractului-cadru, dintre parti. Mai precis, in urma unui control s-a stabilit faptul ca unitatea spitaliceasca datoreaza catre CNAS, respectiv CJAS Iasi, un debit in valoare totala de 218.032,47 de lei. In opinia reprezentantilor CJAS, datoria reprezinta valoarea achizitiei unor dispozitive medicale (concentratoare de oxigen) folosite de catre medici in cadrul unor afectiuni pneumologice, costul acestor aparate depasind cadrul negocierilor anuale. Desi aceste dispozitive au fost prescrise in mod corect de medicii de specialitate si in baza unor recomandari medicale, ca urmare a unor dosare depuse de pacienti si de furnizorii de aparate medicale, la final, conducerea Spitalului Municipal Pascani a fost facuta direct raspunzatoare de “disparitia” sumei totale de 2,2 miliarde de lei. Practic, unitatii spitalicesti din Pascani i s-au imputat toti acesti bani iar oficialii CNAS au solicitat la final, recuperarea acestora.

Functionarea Spitalului Municipal Pascani, in pericol

Pe parcursul discutiilor intre parti, conducerea Spitalului Pascani a transmis catre CJAS Iasi mai multe adrese oficiale in care a sustinut ca institutia medicala nu a cauzat nici un fel de prejudiciu deoarece datoria invocata nu ar fi fost decontata spitalului, ci numai societatilor comerciale care au livrat, in baza unor dispozitii medicale, acele aparate de oxigen. Mai mult, juristii Spitalului Municipal Pascani considera ca toate aceste decontari ar fi fost facute prin nerespectarea conditiilor legale, culpa fiind exclusiv in sarcina celor de la CJAS Iasi.

“In prezent, in cadrul unitatii medicale s-a desfasurat o analiza interna privind constatarile CJAS avand in vedere ca spitalul nu a cauzat nici un prejudiciu. Suma invocata drept datorie in raportul de control, nu a fost decontata catre spital, ci firmelor detinatoare de dispozitii medicale, dupa verificarea documentatiei si emiterea acestor dispozitii de capre CJAS. Aceasta din urma este singura institutie apta in a verifica, aviza sau aproba decontarea serviciilor reclamate a fi imputate spitalului. Prejudiciul a fost cauzat de insasi CNAS prin lipsa de diligenta in verificarea indeplinirii conditiilor necesare pentru ca pacientii sa poata beneficia de serviciile solicitate a fi decontate. Neverificarea corecta a documentatiei depusa de pacienti si de catre furnizorul de dispositive medicale nu poate fi pusa in carca unitatii noastre. Consideram ca acele aparate medicale au fost distribuite si folosite de catre pacienti. Prin urmare, acest fapt nu poate fi considerat un prejudiciu adus statului. Avand in vedere perioada scurta de timp de la data primirii raportului de control si data cand ar trebui sa se efectueze prima plata pentru serviciile medicale prestate, dar si situatia dramatica  din punct de vedere financiar in care ne-am afla in cazul retinerii imediate a sumei mentionate – respectiv 218.032 lei, am transmis catre CJAS Iasi o contestatie in care am cerut anularea acestui debit. Prin retinerea sumelor mentionate in raportul de control, ne-am afla in imposibilitatea de a mai acorda asistenta medicala bolnavilor, resursele financiare fiind si asa insuficiente. Totodata, dificultatile financiare ar putea pune in pericol chiar functionarea unitatii medicale”, explica juristii Spitalului Municipal de Urgenta Pascani.

Casa de Asigurari, pentru unii muma, pentru pascaneni ciuma

Toate argumentele aduse de conducerea unitatii medicale din Pascani nu au fost insa luate in seama de catre reprezentantii CJAS. Ulterior, pe 13 noiembrie 2017, prin adresa nr. 62, CJAS a respins contestatia si motivarea pascanenilor. Presati de timp, reprezentantii spitalului s-au adresat instantei de judecata, sperand la o minune. “Spitalul a actionat intr-un cadru legal. Toate acele dispozitive medicale (aparate pentru administrarea continua de oxigen) au fost utilizate in baza unor prescriptii medicale si recomandari venite din partea unor specialisti in pneumologie, angajati ai nostri care isi desfasoara activitatea atat in cadrul sectiei de pneumologie cat si in cadrul Dispensarului TBC, care face parte din structura Spitalului Municipal de Urgenta Pascani, si care se afla in relatii contractuale cu CJAS Iasi. In raportul de control, s-a retinut, in mod eronat, ca s-ar fi decontat diferite sume de bani catre furnizori si in baza unor prescriptii si recomandari acordate de personal medical care nu se afla in relatii contractuale cu CNAS”, au mai aratat juristii spitalului din Pascani.

 

Pinzaru: “Medicii nostri au respectat legislatia”

 

Contactat telefonic, managerul Spitalului Municipal Pascani, Costica Pinzaru, a subliniat inca o data ideea ca institutia medicala pe care o reprezinta nu are nici un fel de vina.

“In nici un caz nu este culpa noastra. Medicii care au prescris tratament de specialitate cu acele aparate de oxigen au respectat legislatia. Noi am informat din timp CNAS insa acestia au considerat ca ceva nu a fost in regula. S-a actionat legal si s-a respectat cu strictete legea. Totul a fost la vedere, iar aparatura medicala destinata pacientilor a fost prescrisa de medicii nostri doar cu aprobarea unei comisii din cadrul CNAS. Nu vad nici un motiv ca aceste sume sa ne fie retinute. Procesul este in curs, are termen de judecata undeva prin luna septembrie. Eu nici nu am curajul sa ma gandesc la faptul ca acesti bani vor putea fi retinuti. Daca aceasta suma va fi poprita, activitatea medicala va avea foarte mult de suferit”, a conchis managerul Spitalului Municipal de Urgenta Pascani, dr. Costica Pinzaru, care este medic primar in specialitatea obstetrica-ginecologie.

 

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here