Noua ipostază în care se află România, ca stat vecin al unei țări aflată în război, pune într-o altă lumină prevederile Codului Penal în vigoare cu privire la infracțiunile săvârșite de militari.
Dezertarea este printre cele mai grave fapte penale care poate aduce pedepse cu închisoarea de până la zece ani chiar și în vreme de pace.
Dezertarea este definită ca părăsirea în mod nejustificat a unității militare din care face parte militarul, locul în care acesta prestează serviciul sau câmpul de luptă, uneori și trecând la inamic. Chiar dacă România nu se află în stare de război, militari pot fi trimiși în judecată sub acuzația de dezertare pentru simplul motiv că au lipsit nejustificat, fără să anunțe superiorul, de la unitatea militară. Dezertarea nu se referă doar la părăsirea câmpului de luptă așa cum mulți sunt tentați să creadă.
Pe rolul secțiilor penale din cadrul instanțelor militare din România sunt extrem de rare dosarele care au ca obiect infracțiunea de dezertare. De exemplu, la Tribunalul Militar București, în anul 2020 a fost înregistrat o singură astfel de cauză în care un militar a fost trimis în judecată pentru dezertare.
De regulă, instanțele militare din România judecă fapte pe care le săvârșesc în mod frecvent și civilii: conducerea unui vehicul fără permis de conducere, refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, abandonul de familie, traficul de minori, violența în familie etc.
Codul Penal al României, în articolul 414, pedepsește astfel dezertarea cu închisoare de la unu la cinci ani sau cu amendă penală, în funcție de împrejurările în care s-a produs această faptă penală. Legea consideră agravantă situația în care un militar fuge din timpul misiunilor la care participă în afara teritoriului țării.
Situația se schimbă radical pentru militarii indisciplinați atunci când în România este declarată starea de asediu sau starea de urgență. Orice absență din post care depășește 24 de ore se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 10 ani.
Astfel, conform articolului 414 Cod Penal privind infracțiunile săvârșite de militari
(1) Absența nejustificată de la unitate sau de la serviciu, care depășește 3 zile, a oricărui militar se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(2) Dezertarea săvârșită în următoarele împrejurări:
a) de doi sau mai mulți militari împreună;
b) având asupra sa o armă militară;
c) în timpul misiunilor la care participă în afara teritoriului statului român, se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 10 ani.
(3) În timp de război sau pe un teritoriu pe care a fost proclamată starea de asediu sau starea de urgență, dezertarea oricărui militar de la unitate sau serviciu care a depășit 24 de ore se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 10 ani.