CĂMĂTĂRIE? Dezvoltatorul din Oancea, „amanetat” cu dobândă 300%

Vasile Filip, dezvoltatorul din spatele proiectului imobiliar „Espalanda Oancea”, a primit 50.000 de euro, dar trebuie să restituie 180.000 de euro până la sfârșitul acestui an @ Banii provin de la Dorin Tudose, fostul director Raiffeisen Iași, fiind virați în baza unui contract de vânzare-cumpărare pe bun viitor @ Contractul seamănă mai de grabă cu un împrumut mascat, dobânda de 130.000 de euro purtând numele de „daune interese” @ Inițial, pentru cei 50.000 de euro, Vasile Filip a promis trei apartamente în blocul pe care urmează să-l construiască și „daune interese” de 85.000 de euro în cazul nerespectării contractului @ După aproape doi ani de zile, pentru că „din motive birocratice” nu a putut preda apartamentele, pentru aceiași sumă încasată anterior, contractul a fost „suplimentat” cu încă un apartament, iar „daunele interese” au crescut la 130.000 de euro @ Fostul director de la Raiffeisen, Dorin Tudose, este „bunul samaritean” al târgului: împrumută cu bani oameni de afaceri aflați la ananghie @ Totuși, cine nu a plătit datoria a fost executat silit @ Vasile Filip susține că a scăpat: „I-am dat toți banii înapoi!”

Lipsa de lichidități îi împinge pe unii dezvoltatori să caute surse de finanțare în zonele oculte ale economiei orașului.

Vasile Filip, artizanul contestatului proiect imobiliar de pe Esplanada Oancea, a promis patru apartamente în blocul pe care nu a apucat să-l construiască pentu doar 50.000 de euro. Predate „la cheie”, aceleași apartamente ar putea valora și 300.000 de euro. Tranzacția-chilipir a fost semnată cu Dorin Tudose, fost director al Raiffeisen Iași, figură discretă în mediul de afaceri ieșean, despre care se știe însă că dispune de mari sume de bani lichizi, adică de „cash”, folosind un termen din argoul de business.

Însă, citind printre rânduri, acest contract de vânzare-cumpărare pare a acoperi un împrumut cu dobândă.

Dorin Tudose, bancher pe persoană fizică

În iunie 2015, Vasile Filip, în calitate de reprezentant al Art Residence Development SRL, în prezent deținătoare a proiectului din Esplanada Oancea, încheie cu Dorin Tudose un contract numit „promisiune bilaterală de vânzare cumpărare de bun viitor”. Acest act a suferit modificări până în octombrie 2017 prin două acte adiționale, deoarece firma Art Residence Development a încasat banii, dar întârzia să predea apartamentele promise.

Din evoluția actelor se poate observa că, pe măsură ce timpul trecea, obligațiile lui Vasile Filip au crescut, deși suma încasată a fost aceeași, de 50.000 de euro.

Astfel, inițial, pentru cei 50.000 de euro, firma lui Filip se obliga să-i predea lui Tudose apartamente cu o suprafață utilă totală de 150 metri pătrați. În cazul în care nu reușea să construiască blocul și să finalizeze vânzarea apartamentelor, Filip se obliga să restituie suma împrumutată de 50.000 de euro plus daune interese de 20.000 de euro, la care se adăuga încă o sumă de 65.000 de euro.

Însă, în octombrie 2017, contractul este modificat printr-un act adițional. Astfel, în loc de trei apartamente, pentru aceiași sumă de 50.000 de euro încasată cu doi ani mai devreme, firma lui Filip promite să vândă patru apartamente.

„(…) de comun acord am hotărât să suplimentăm obiectul promisiunii bilaterale menționate mai sus cu suprafața de 50 mp, astfel că: eu Filip Vasile, în calitate de reprezentant legal al Art Residence Development SRL declar că pentru suma de 50.000 de euro (ce include TVA), primită la data semnării promisiunii bilaterale de vânzare cumpărare menționată mai sus, promit să vând soților Tudose Gheorghe Dorin și Tudose Cristina Raluca ca bun comun o suprafață utilă de 200 mp, din construcția – Bloc de locuințe ce urmează a fi construită pe terenul descris mai sus, ce va fi dispusă într-un număr de 4 apartamente cu suprafețe utile de câte aproximativ 50,00 mp fiecare apartament (…). Apartamentele vor fi situate câte unul pe fiecare dintre etajele 1,2,3 și 6 ale blocului și vor fi predate la cheie (…)”, se arată în actul adițional.

Ba mai mult, în același document, semnatarii convin ca valoarea „daunelor interese” să crească la 130.000 de euro. Pe scurt, Vasile Filip a încasat 50.000 de euro, dar trebuie să returneze 180.000 de euro.

„Totodată, noi părțile contractante de comun acord am convenit ca în situația în care promitenta – vânzătoare nu-și îndeplinește promisiunea de a încheia contractul de vânzare la termenul stabilit, sau construcția nu va fi definitivată până cel târziu la data de 27 decembrie 2019, din culpa sa exclusivă, aceasta va restitui și achita până la data de 31 ianuarie 2020, promitenților cumpărători suma de bani primită ca preț, respectiv suma de 50.000 de euro, la care se va adăuga suma de 130.000 de euro cu titlul de daune interese”, se arată în același document.

De asemenea, firma Art Residence Development SRL a fost de acord să lase gaj lui Dorin Tudose un apartament de 130 metri pătrați, situat la ultimul etaj al unui bloc construit în Bucium, în zona Hotelului Bellaria.

Proiectul din Oancea, blocat. Filip: „I-am dat toți banii înapoi!”

Firma dezvoltatorului Vasile Filip nu dispune de lichidități, iar proiectul din Oancea este blocat și îndelung contestat.

Filip nu a reușit să obțină autorizația de construire pentru ridicarea blocului cu zece etaje, iar autorizația de împrejmuire a terenului este suspendată, deoarece a fost atacată în instanță de către Prefectură.

Vizibil iritat, omul de afaceri Vasile Filip a purtat o discuție expeditivă cu reporterii 7IAȘI: „Acesta este singurul bloc din Iași care se construiește?! Nu am vândut nici un apartament în Oancea. Domnului Tudose i-am dat toți banii înapoi!”

Filip nu este singurul care a găsit sprijin și înțelegere la fostul director Raiffeisen Iași, Dorin Tudose. În lipsă de „cash”, oameni de afaceri din Iași au fost creditați de către fostul bancher. Bineînțeles, cu garanții. Unii au pierdut, alții au plătit.

Până la ora închiderii ediției, Dorin Tudose nu a putut fi contactat.

Tudor LEAHU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here