Câinii lui Chirica, puși cu botul pe labe. Poliția Locală a amendat-o ilegal pe soția procurorului Horodniceanu

Judecătorii au anulat o amendă pe care Poliția Locală a aplicat-o soției procuroRului DIICOT Daniel Horodniceanu la aproximativ o lună de zile după ce acesta l-a pus sub acuzare pe primarul Mihai Chirica @ Cronologia evenimentelor arată că amenda a fost doar o șicană, un exces de putere al polițiștilor din subordinea primarului @ Pentru o așa-zisă oprire interzisă în zona Pieței Alexandru cel Bun, Corina Horodniceanu a fost amendată cu 1.000 de lei, deși Codul Rutier prevedea o sancțiune de doar 290 lei @ În zonă erau și alte mașini oprite neregulamentar, dar polițistul s-a dus țintă spre cea din care coborâse soția procurorului @ Polițiștii locali nu i-au înmânat amenda, ci, în mod ostentativ, au afișat-o pe poarta casei o lună mai târziu @ Conducerea Poliției Locale susține că amenda a fost trimisă prin poștă, deși la data de 19 iulie, un polițist local a întocmit, în prezența unui martor, un proces verbal de afișare a amenzii la domiciliu

Judecătoria Iași a anulat în totalitate procesul-verbal prin care medical Corina Horodniceanu, soția procurorului DIICOT Daniel Horodniceanu, a fost amendată de către Poliția Locală pentru că ar fi parcat ilegal în zona Pieței Alexandru cel Bun. Modul în care au procedat polițiștii, dar și succesiunea evenimentelor, ridică mari semne de întrebare cu privire la corectitudinea agentului constatator.

Mai precis, amenda a venit la aproximativ o lună de zile după ce primarul Mihai Chirica, în subordinea căruia se află Poliția Locală, a fost pus sub acuzare chiar de către procurorul Daniel Horodniceanu.

În plus, în loc să înmmâneze procesul-verbal de amendă sau să îl comunice prin intermediul poștei, polițiștii de la Locală au ales să-l afișeze în mod ostentativ pe poarta casei familiei Horodniceanu.

Corina Horodniceanu a contestat în instanță procesul-verbal de amendă, iar magistrații de la Judecătoria Iași i-au dat acesteia dreptate.

„Admite plângerea contravenţională formulată de petenta Corina Horodniceanu în contradictoriu cu intimata Poliţia Locală Iaşi. Anulează procesul-verbal de contravenţie seria IS-OP nr. 147781 din data de 18.06.2021, întocmit de intimată. Obligă intimata să achite petentei suma de 20 lei, cu titlul de cheltuieli de judecată constând în taxă judiciară de timbre”, se arată în minuta Judecătoriei Iașice a fost publicată pe portalul instanțelor de judecată.

A oprit să-și ia mama, o bătrână cu handicap. „Nici nu cred că am oprit motorul”

În decembrie anul trecut, 7IAȘI a relatat pe larg despre modul în care au procedat polițiștii locali în cazul Corinei Horodniceanu. Astfel, Pe 18 iunie 2021, soția procurorului DIICOT a oprit mașina preț de 30 de secunde în dreptul Pieței Alexandru pentru a-și lua mama, o bătrână cu handicap în vârstă de 74 de ani. Vorbiseră anterior la telefon, iar acesta i-a spus că nu se simte în stare să se urce într-un mijloc de transport în comun. Firul evenimentelor este descris chiar de către medicul ieșean, soție a procurorului DIICOT Daniel Horodniceanu, într-o plângere depusă la Judecătoria Iași împotriva unui proces-verbal de amendă întocmit în acea zi de către un polițist local.

În mod ostentativ, o lună mai târziu, procesul-verbal de amendă i-a fost lipit pe poarta casei de către un alt agent al Poliției Locale, care a chemat și un martor să-l asiste.

„În fapt, la data de 18 iunie 2021, în jurul orelor 10.00, am fost sunată de mama mea, I.O., să încerc să o iau din piața Agroalimentară Alexandru cel Bun Iași, deoarece este caniculă, îi e greu să se deplaseze și nu crede că poate lua un mijloc de transport în comun. Fac precizarea că mama mea are 74 de ani și, din cauza unor afecțiuni cronice, are certificat de handicap. (…)

Nici nu cred că am oprit motorul, am ieșit să văd dacă o pot observa pe mama mea, timp în care un polițist de la Poliția Locală Iași a oprit lângă mașină și a început să facă poze. Am revenit cam în 30 de secunde la mașină, explicând motivul pentru care am oprit acolo. Polițistul mi-a spus că nu este problema dumnealui, am întrebat ce regulă am încălcat, acesta spunând că am să văd în procesul-verbal de contravenție. (…)”, se arată în plângerea înaintată instanței de judecată.

„Locul era înțesat de mașini”. O singură persoană amendată

În plângerea înaintată instanței, Corina Horodniceanu vorbește despre reaua-credință a agentului Poliției Locale care a întocmit procesul-verbal de amendă.

În plus, deși amenda pentru oprirea interzisă este de 290 lei, polițistul local a stabilit un cuantum al amenzii de 1.000 lei. Nu s-a raportat la Codul Rutier, ci la o hotărâre a Consiliului Local, 54 din anul 2020, pentru „pentru reglementarea normelor privind gospodărirea și instaurarea unui climat de ordine şi curăţenie în municipiul Iași”.

De altfel, în Raportul de Activitate întocmit de către agentul Poliției Locale la ieșirea din tură, acesta a specificat că în ziua respectivă a mai sancționat încă două persoane pentru abateri de la Codul Rutier, dar doar cu avertisment scris și puncte de penalizare în ambele cazuri.

„De asemenea, trebuie menționat că locul în care oprisem era înțesat de mașini, inclusiv lângă locul în care oprisem, dintre acestea reprezentantul Poliției Locale individualizând spre sancționare exclusiv autoturismul meu. Acest fapt denotă atât reaua-credință a acestuia, care a văzut că voi pleca imediat, cât și modul discreționar în care acesta înțelege să își exercite profesia”, mai arată Corina Horodniceanu în plângerea depusă la Judecătoria Iași.

Poliția Locală a venit la casa lui Horodniceanu și a lipit amenda pe poartă

Deși legea prevede că procesele-verbale de contravenție se comunică prin poștă, în mod ostentativ, Poliția Locală a ales să aducă la cunoștință amenda prin procedura afișării la domiciliu.

Astfel, conform „procesului verbal de îndeplinire a procedurii”, pe 19 iulie, când familia Horodniceanu era plecată din țară în concediu, polițistul local Liviu Oroșanu s-a deplasat la casa procurorului ieșean și a afișat pe poartă procesul verbal de contravenție. A chemat și un martor pe care l-a menționat în raportul înaintat superiorilor.

Deși, la dosar a fost depus „procesul verbal de îndeplinire a procedurii” în care se arată că aducerea la cunoștință a amenzii s-a făcut prin afișare, conducerea Poliției Locale susține ca a comunicat documentul prin poștă.

„Actul sancționator a fost întocmit în prezența petentului, însă acesta a refuzat să semneze de luare la cunoștință și de primire, fiind foarte grăbit, motiv pentru care respectivul proces-verbal i-a fost comunicat prin Poșta Română, în termen legal”, se arată în întâmpinarea depusă de Poliția Locală la Judecătorie.

2 COMENTARII

  1. Foarte inteligent ești tu mă, dai din mână prost, fără să te documentezi. În primul rând, contravenienta a intrat cu mașina în piață, unde accesul este interzis exact prin HCL 54/2020, pentru asta a luat amendă la HCL și nu la OUG 195/2002, codul rutier nu reglementează accesul în piețele agroalimentare, dar de unde să știi tu? În al doilea rând, doamna respectivă a mințit și s-a folosit de mama bolnavă și de funcția soțului, asta este, magistrații se apără între ei, SE ȘTIE (vorba lui Fernando de la Caransebeș). În al treilea rând, comunicarea s-a făcut inițial prin poștă, dar doamna nu s-a prezentat pentru a ridica procesul verbal, așa că actul sancționator s-a comunicat prin afișare la domiciliu de către agentul constatator, exact așa cum prevede O.G. 2/2001. Ați văzut cumva planșa foto, să vedeți că mai era o singură dubă în piață, iar duba respectivă era pentru aprovizionare? Dar nu, erau o „grămăzîmea di mașâni”, însă doar ea a fost sanționată, sărăcuța!!! Sănătate la neamuri!!!

  2. Auzi tupeu! Să condamni o soție de procuror! unde s-a mai văzut așa ceva? La noi, procurorii și judecătorii sunt superdumnezei (măsi).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here