Caii Poliţiei Locale au sosit la Iaşi

Primii cinci cai care vor forma patrulele călare ale Poliţiei Locale au sosit la Iaşi. Făcând parte din rasele frizian, sport unguresc şi metis lipiţan, Cato, Csuffy, Yldau, Dancer şi Dries sunt găzduiţi la baza Hamac din zona Pietrărie, unde vor avea loc primele exerciţii de acomodare cu noua lor misiune.

Toate cele cinci cabaline provin de la crescători din ţară, costul achiziţiei lor fiind de 86.000 de lei, la acesta adăugându-se 12.000 de lei reprezentând contravaloarea obiectelor de harnaşament. Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Locale, caii vor fi folosiţi în misiuni de menţinere a liniştii şi ordinii publice. În această perioadă, în cadrul concursului organizat în vederea ocupării a şase posturi din Divizia Călare a instituţiei s-au înscris deja patru candidaţi. În final, se are în vedere crearea a trei patrule a câte două echipaje.

Cavalerii din Poliţie

Pentru noua structură a Poliţiei Locale, municipalitatea ieşeană a primit aviz favorabil de la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, modificarea fiind aprobată pe 15 noiembrie 2016, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului Local. “Scopul acestei noi structuri cu formaţiuni de cavalerie constă în asigurarea posibilităţii poliţiştilor locali de a interveni eficient pentru restabilirea ordinii şi liniştii publice în zone periferice sau greu accesibile, în cartiere cu situaţie infracţională ridicată, în cartiere mărginaşe sau parcuri, precum şi pentru descurajarea oricăror acţiuni violente de stradă, în zonele de agrement, la manifestări sportive şi cultural artistice. Credem că polițiștii călare vor deveni o prezenţă agreabilă, astfel de patrule fiind apreciate şi la defilările prilejuite de sărbătorirea unor zile deosebite”, a declarat primarul Mihai Chirica la sfârşitul anului trecut.

Patrulele călare în lume

Echipajele de poliţişti călare sunt prezente în majoritatea oraşelor mari ale lumii. În Londra, patrulele călare au apărut încă din anul 1760, iniţial având în componenţă 8 poliţişti, numărul acestora crescând la 50 în anul 1805. În 1971, tot la Londra, au apărut şi primele femei ofiţer din patrulele călare. De asemenea, în Canada, detaşamentele de poliţie călare sunt prezente pe străzile a peste 150 de oraşe, zonele de patrulare vizând chiar şi trei aeroporturi internaţionale. De altfel, echipajele de poliţie călare sunt prezente în multe ţări ale lumii, precum Franţa, Suedia, Italia, Olanda, Australia, SUA, Canada etc. În India, patrulele călare intervin în controlul mulţimilor care vin în pelerinaj la fluviul Gange. Experţii consideră că poliţiştii călare sunt mai eficienţi în aplanarea unor situaţii conflictuale decât echipajele pedestre.

Sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here