Cadouri de lux pentru judecători sus-puşi. Caracatiţa corupţiei din ÎCCJ, pusă sub acuzare de procurorii DNA

Procurorii DNA, care au început urmărirea penală faţă de mai mulţi judecători şi avocaţi, inclusiv magistraţi de la Înalta Curte de Casaţie şi justiţie, se pregătesc de trimiterea lor în judecată. Aceştia sunt acuzaţi de luare de mită.

 

 

Printre cei urmăriţi penal este şi soţia fostului reprezentant al României la CEDO, Gabriela Bîrsan. Aceasta este acuzată de luare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu.

 

O altă judecătoare de la ÎCCJ, Corina Corbu, este acuzată de complicitate la infracţiunea de favorizare a făptuitorului.

 

O fostă judecătoare de la Curtea Supremă, Iuliana Puşoiu, este de asemenea acuzată de luare de mită şi uz de fals. Opt persoane sunt urmărite penal în acest dosar, arată un comunicat al DNA.

 

 

Procurorii o acuză pe Gabriela Bîrsan, judecător la instanţa supremă şi fost preşedinte al uneia dintre secţiile Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de abuz în serviciu, luare de mită şi trafic de influenţă. Mai exact, Gabriela Bîrsan, dar şi una dintre fostele sale subordonate – fostul judecător Iuliana Puşoiu – ar fi luat în mai multe rânduri sume de bani, bunuri (haine, poşete) sau excursii din partea unui om de afaceri pentru a da decizii favorabile în dosarele pe care una dintre societăţile acestui om de afaceri le avea pe rolul instanţei supreme. Relaţia era intermediată, susţin procurorii DNA, de doi avocaţi, puşi şi ei sub acuzare în acest caz.

 

De asemenea, doi judecători de la instanţa supremă sunt acuzaţi în acest caz de favorizarea infractorului, respectiv fostul preşedinte al secţiei penale, Anton Pandrea, cel care a emis autorizaţia de interceptare în acest caz şi care ulterior le-a transmis celor două magistrate vizate de aceste autorizaţii de interceptare că sunt anchetate de DNA. Informaţia a ajuns la cele două colege prin intermediul Corinei Corbu, în prezent judecător la instanţa supremă, însă la vremea respectivă Corina Corbu ocupa un post de secretar în cadrul CSM.

 

Ancheta este demarată încă din anul 2011. La vremea respectivă, procurorii DNA chiar au făcut percheziţii în locuinţa Gabriele Bîrsan, însă ulterior ancheta a fost cumva întârziată pentru că Gabriela Bîrsan, dar şi soţul ei, Corneliu Bîrsan, la vremea respectivă judecător din partea României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, au invocat imunitatea de care se bucura acesta din urmă şi, automat, şi soţia sa, potrivit prevederilor legislaţiei europene, aşa că toate probele strânse iniţial au fost anulate, în urma unei decizii a CEDO.

 

Ancheta a fost reluată şi abia acum procurorii DNA au descoperit întreg mecanismul pe care îl foloseau magistratele de la Înalta Curte pentru a da decizii favorabile societăţii omului de afaceri, astfel încât să creeze aparenţa unor hotărâri legale. Prin urmare, DNA a decis punerea în mişcare a acţiunii penale, etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului.

 

Omul de afaceri cercetat de procurori se numeşte Gabriel Chiriac şi este una dintre cele mai bogate persoane din Botoşani. El avea pe rolul instanţei supreme două procese, la secţia de contencios administrativ. Omul de afaceri încerca strămutarea proceselor, tergiversarea lor şi pentru a obţine aceasta le-ar fi oferit judecătoarelor excursii la Paris şi Malaezia, dar şi mai multe bunuri – haine foarte scumpe, pantofi şi poşete de la cunoscute case de modă. 

 

Faptele ar fi avut loc în perioada 2010-2011

Cele opt persoane puse sub acuzare în acest caz sunt cele două judecătoare Gabriela Bîrsan şi Corina Corbu, doi foşti judecători, şoferul angajat al instanţei, doi avocaţi, soţ şi soţie, dar şi omul de afaceri Gabriel Chiriac

 

 

(Sursa: digi24.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here