Ioana Dobrea
Festivalul Naţional de Teatru pentru adolescenţi I.D.Fest a luat naştere odată cu dorinţa unor tineri de a aduce și în Bacău teatrul tânăr, pentru a sprijini și încuraja astfel această artă. Înfiinţat în anul 1997 de către membrii trupei de teatru Act Bacău, Festivalul a avut un parcurs frumos, ajungând în acest an la cea de-a 19-a ediţie. Unul dintre iniţiatori a fost Horia Suru, în prezent regizor cunoscut în lumea teatrului romanesc.
Motivaţi de gândul că Bacăul va intra pe harta oraşelor care promovează arta teatrală tânără, membrii Act au început să construiască pas cu pas marele vis. Astfel, prin muncă, festivalul a ajuns în cea de-a 19-a ediţie să se mândrească cu prezenţa unor nume precum Coca Bloos, Miklos Bacs, Marian Râlea, Adrian Titieni, Horia Suru, Octavian Jighirgiu.
Din anul 1997 şi până în prezent, interesul tinerilor pentru teatru a crescut, festivalul ajungând de la o mână de oameni, la un eveniment ce implică nu mai puțin de 70 de voluntari, toţi liceeni.
Din bucătăria internă
Organizarea acestui festival începe încă din toamnă fiecărui an. Voluntarii pregătesc work-shopuri de cunoaştere pentru toţi cei care doresc să poarte badge de idfester şi le prezintă, pe scurt, fiecare departament al festivalului: Advertising, Redactia, Creative, Logistica, Lucru Manual si Foto-Video.
După sesiunile de workshop-uri au loc interviurile, urmând ca cei acceptaţi să se afle într-o continuă pregătire pentru festivalul din vară. Pentru a combina utilul cu plăcutul, în fiecare februarie se organizează Training Camp, o tabără în care voluntarii îşi valorifică timpul petrecut împreună, participând la workshop-uri interactive. Scopul principal al acestei tabere este de a stimula festivalul prin cât mai multe activităţi organizate pe departamente.
Organizatorii au avut mereu îndrumători de nădejde în aceste tabere, oameni cu experiență sărind mereu în ajutor. Oldies, aşa cum sunt ei alintaţi, împărtăşesc adolescenților experienţele lor din festival,expertiza lor în domeniile de interes fiind, de asemenea, una vastă și extrem de utilă. Pe lângă aceste sesiuni de training, voluntarii participă la diferite workshop-uri care au ca scop omogenizarea echipei și destinderea atmosferei.
În vara, însă, treburile devin serioase şi organizatorii trebuie să fie mereu capabili să îşi îndeplinească sarcinile. Începând cu prima zi din festival şi până în ultima, teatrul, căminul şi drumul dintre acestea sunt frecventate de sute de tineri entuziasmați. În prima zi ajung participanţi din toată ţara şi cel mai probabil gara e mai plină ca niciodată. Timp de 5 zile, participanţii au ocazia să dialogheze cu absolvenți de Artă Teatrală, angajati ai marilor teatre din toată țara si actuali studenti, veniţi în festival cu unicul scop de a ajuta, informa dar, mai ales, inspira. Pe aceeaşi idee au fost concepute şi masterclass-urile ţinute de nume precum: Miklos Bacs, Horia Suru, Octavian Jighirgiu, Marian Râlea, Coca Bloos, Adrian Titieni, Izabela Neamțu, Radu Horghidan, invitaţi special pentru a „creşte” în sufletele participanților aspirația la o carieră în acest domeniu.
În premieră, în cea de-a 19-a ediție a festivalului au fost invitate şi nume mari din domeniul muzical precum finaliştii de la Vocea României Tomy Weissbuch, Zsuzsana Cerveni, finalistul de la Romanii au Talen, Kreme Alexe dar şi mulţi alţi artiști și performeri români.
Un festival al întregii comunității
Desi festivalul are ca principal pilon, o componentă majoră o constituie arta cinematografică, nu tocmai privilegiată, în restul anului, de băcăuani. Astfel, in serile senine, bacauanii sunt invitati la proiectii de film sub cerul liber. Prin astfel de activitati se încearcă implicarea comunității locale în activitățile organizate de tineri, indiferent de asociație. Rezultatele se văd nu numai în numărul de scaune ocupate, ci și în curiozitatea băcăuanilor de a vedea ce evenimente și activități mai sunt organizate în orasul lor. „Se observă interesul pe fața lor când văd un afiș nou sau un grup de tineri în fața teatrului și credem cu tărie că am ajuns să ne atingem un scop: să vedem oamenii cum intră pe ușile teatrului și ies cu gânduri în minte numai bune de impartășit cu familia și prietenii”, declară un oldie.
În cele 10 de zile de festival se simte energia pe care o transmite festivalul unui oraș ce îl are ca simbol pe Bacovia. Magia teatrului unește o comunitate care în restul anului nu are timp să vadă un spectacol, dar în 10 zile împărtășesc aceleași emoții cu o sală întreagă.
Acea speranță indusă de festival cultivă credința în frumos. În fiecare an acest spirit civic și dorința de implicare prind amploare, impactul cel mai mare fiind asupra generației tinere. Importanța acordată artei și sprijinul oferit teatrului românesc vor fi duse mai departe și vor deveni bazele unei culturi naționale ample și necenzurate.
I.D Fest caută în fiecare an să se extindă și să evolueze de la ediție la ediție. Astfel, în fiecare an organizatorii caută noi idei prin care pot face din I.D Fest o experiență de neuitat. De-a lungul anilor s-a creat o imagine favorabilă teatrului, iar de când cu Ingenious Drama putem vorbi și despre un profil nou, jovial, distractiv și… tânăr.
(Ioana Dobrea este studentă în anul III, Actorie, la Facultatea de Teatru a Universității de Arte „George Enescu” din Iași. Face parte din board-ul de organizare al I.D. Fest Bacău)