Bula imobiliarelor s-a spart! Unde se duc milioanele șmecherilor din Iași

@ Orizontul unei noi crize imobiliare nu mai pare atât de îndepărtat, iar primele semne că piața a ajuns la debutul acestei etape este scăderea drastică a vânzărilor de apartamente @ Câțiva dintre oamenii de afaceri din Iași au citit aceste semne: băncile au înăsprit condițiile de creditare, cererea a scăzut, iar pe fondul crizei alimentare provocată de războiul din Ucraina, agricultura a devenit noul business al „băieților orientați” @ Cine sunt ieșenii care au înțeles să-și dirijeze investițiile și către alte zone decât cel imobiliar? @ Lichidatorul Corneliu Mititelu, unul dintre cei mai discreți milionari ai Iașului, a devenit și el agricultor mizând pe o fermă pe care a cumpărat-o în județul Botoșani @ Omul de afaceri Răzvan Țepoi și-a împărțit investițiile între imobiliare și agricultură, achiziționând o fermă zootehnică în județul Suceava @ Familia Stegariu și-a extins business-ul investind în viticultură @ Olteanu și Lungu jr. au venit cu un upgrade pe piața vinificației: turismul oenologic

Primele semne ale unei crize economice majore au început să apară: războiul din Ucraina (cu toate implicațiile socio-economice), inflația galopantă la nivel mondial, scumpirea creditării, insecuritatea energetică a Europei și blocajul aprovizionării cu materii prime produse de către China.

În tot acest peisaj sumbru, domeniile care asigurau atât creștere economică cât și profituri excepționale, precum cel imobiliar, vor intra pe o pantă descendentă.

Un singur domeniu va asigura în continuare lichiditatea investițiilor și rate de profit excepționale comparabile cu cele din domeniul imobiliar din perioada de vârf: agricultura!

De ce? Pentru că acest domeniu asigură elementul esențial de supraviețuire: hrana. Oamenii pot renunța la haine, mașini, sau chiar case, dar nu la alimente.

În plus, prețul terenurilor agricole a crescut constant de la an la an, dar cu toate acestea prețul este sub media europeană. Astfel, creșterea prețurilor terenurilor și a activelor agricole în următorii ani devine o certitudine.

În plan local, această nouă tendință a determinat apariția unor nume noi în domeniul business-ului din segmentul agricol.

Lichidatorul Mititelul a pompat 1 milion de euro într-o fermă din Botoșani

Corneliu Mititelu este, prin intermediul firmei sale, Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. (MRL), unul dintre cei mai puternici lichidatori din țară. În portofoliul firmelor de care s-a ocupat acesta regăsim nume mari precum Avicola CET Iași SA; Turism Moldova, Hala Centrală sau  Uvertura City Mall Botoşani.

Cu toate acestea, Corneliu Mititelu și-a direcționat investițiile și către o fermă din județul Botoșani, pe care a preluat-o alături de soția sa, Gabriela.

În 2020, soții Mititelu au majorat capitalul social al firmei Elly Food Traditional SRL Flămânzi-Botoșani cu 5,1 milioane de lei, echivalentul a peste 1 milion de euro. Firma are fermă de vaci, capre, teren agricol și o fabrică de lactate.

Răzvan Țepoi bagă bani într-o fermă zootehnică din Suceava

Un alt om de afaceri care a schimbat direcția unor investiții către agricultură este Răzvan Țepoi, figură discretă în business-ul local, cunoscut însă pentru implicarea sa în domeniul HORECA prin intermediul Clubului Skin sau  restaurantului Casa Pogor.

Țepoi a jucat până în prezent în imobiliare în Iași, dar și în județul Botoșani. A ridicat două blocuri în zona centrală pe Elena Domană și a achiziționat fost sediul al Secției 2 Poliție din Păcurari. Recent, acestuia i-a fost autorizat un proiect care prevede edificarea mai multor case în zona Breazu.

În localitatea Ipotești, Răzvan Țepoi a achiziționat o fermă zootehnică, care se întinde pe aproximativ 9 hectare și care este formată din trei hale și un sediu administrativ. Investiția care se prefigurează aici este de aproximativ 600.000 euro.

Frații Stegariu au moștenit imperiul Agrocom și s-au apucat de vinificație

Chiar dacă au moștenit o afacere la cheie, tinerii frați Stegariu a decis să riște și să o dezvolte, investind într-o podgorie care astăzi însumează aproximativ 100 de hectare de viță de vie.

Florin Stegariu, proprietar și manager general la Strunga Winery, a hotărât să se desprinndă de specificul business-ului lăsat moștenire de tatăl său, înființând de la zero o plantație de viță de vie prin reconversia terenului agricol pe care îl avea în proprietate. În ultimii ani, vinurile de la Strunga au început să devină cunoscute, ceea ce l-a determinat pe Stegariu să investească sume suplimentare atât în extinderea podgoriei cât și în creșterea capacității de producție și de stocare. Într-un interviu din noiembrie 2021, Florin Stegariu spunea că a investit peste 350.000 euro în echipamente produse în Italia.

Olteanu și Lungu au investit în turismul eonologic

O altă moștenitoare a unui business de succes în agricultură este Loredana Lungu, fiica veteranului Vasile Lungu.

Loredana Lungu a preluat segmentul de vinifcație al afacerilor familiei, cunoscut sub brandul Crama Hermeziu, pe care l-a completat cu un hotel de patru stele, detsinat pasionaților de vinuri, care pot participa la degustări și vizite la cramă și podgorie.

Un tânăr investitor din domeniul vinificației este și Marian Olteanu, proprietar al podgoriilor din zona Vișani – Olteanu. Acesta a reușit într-o perioadă scurtă de timp să facă din vinurile Gramma unele dintre cele mai cunoscute produse locale. De altfel, acesta este cunoscut și pentru organizarea unui celebru festival dedicat vinului. Marian Olteanu a investit recent într-o clădire destinată degustărilor de vin, realizând una dintre cele mai spectaculoase locații de acest gen.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here