Un nouă misiune de audit finalizată la Direcția de Administrare a Drumurilor Județene Iași a scos la lumină alte amănunte din jaful produs în anii anteriori, când firmele asfaltatorului Cornel Brânză erau abonate la contracte cu această instituție @ La finalul acestui ultim control s-a constatat că numai pe drumul Iași – Tibănești s-au plătit către firmele lui Brânză lucrări neefectuate în sumă de 100.200 lei @ În anul 2017, auditorii CJ au efectuat un control asemănător și au trimis raportul la DNA Iași, dar procurorii i-au anchetat pe cei care au reclamat și nu pe cei care au furat
O nouă misiune de audit în urma căreia s-a constatat că asfaltatorul Cornel Brânză, patronul firmei Ted Construct a făcut ce a vrut cu banii Direcției de Administrare a Drumurilor Județene.
Acest control scoate la lumină un nou jaf în care sunt implicate firmele lui Cornel Brânză după ce în anul 2017 un demers similar a avut ca rezultat denunțarea unor ilegalități asemănătoare. Documentul finalizat în anul 2017 a fost trimis la DNA Iași, dar procurorii au preferat să-i ancheteze pe cei care au verificat și au reclamat, în loc să-i ia la întrebări pe cei care au furat. De această dată, auditorii Consiliului Județean Iași au găsit alte nereguli la lucrările contractate de firmele lui Cornel Brânză (Ted Construct și Con Ted Company) pe DJ 248A Iași-Țibănești. Este vorba despre lucrări achitate și nerealizate în valoare de 100.200 lei, fiind vorba despre pietruiri și realizarea de acostamente. Președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa a spus că va formula și de această dată o plângere penală.
„S-au găsit și acum lucrări achitate și nerealizate. Vom formula și de această dată o plângere penală. Am făcut și data trecută o plângere penală. Sperăm ca acum să nu se întâmple ca data trecută”, a spus Maricel Popa.
Jaful din 2017
În timpul misiunii de audit din 2017 s-au constatat în primul rând nereguli cu privire la modul în care s-au derulat contractele de reparații pe drumurile județene 281C (Blăgești-Cotnari) și DJ 282 (Iași-Gropnița). Este vorba de asemenea despre lucrări plătite și neefectuate, executant fiind tot Cornel Brânză prin cele două firme ale sale.
„S-a constatat lipsa verificării și confirmării execuției cantităților de lucrări de către reprezentanții Direcției de Administrare a Drumurilor Județene, fapt care poate avea efectul prejudicierii bugetului entității cu suma de 160.161 ,43 lei cu TVA reprezentând lucrări plătite dar nejustificate. Recomandăm recuperarea sumei de 160.161,43 lei cu TVA de la SC Con Ted Company SRL reprezentând lucrări de ”Plombare prin metoda stropirilor succesive” plătite dar nejustificate în suprafață totală de 3.968 metri pătrați pe tronsonul DJ 281C Blăgești-Cotnari”, se arata în raportul de audit din anul 2017.
După cum s-a mai precizat, aceiași situație a fost întâlnită și pe DJ 282 (Iași-Gropnița).
”Recomandăm recuperarea sumei de 27.102,42 lei cu TVA de la SC Con Ted Company SRL reprezentând lucrări plătite dar nejustificate în suprafață de 685 mp pe tronsonul limită Iași-Movileni-Gropnița”, se mai arată în raport.
DNA l-a anchetat pe Popa, dar a clasat dosarul
În loc să-i ancheteze pe cei care au plătit și pe cei care au încasat ilegal banii Direcției de Drumuri Județene, procurorii DNA Iași i-au luat la întrebări pe Maricel Popa, pe auditori, dar și pe fostul director al Direcției de Administrare a Drumurilor Județene, Daniel Achiței. Culmea, ancheta a demarat ca urmare a plângerilor făcute de Cornel Brânză și de Antoaneta Manolache, fosta directoare a Direcției, cea care contractase lucrările cu Ted Construct și Con Ted Company și de asemenea făcuse plățile ilegale descoperite de auditori. Brânză a depus plângere penală după ce Maricel Popa i-a reziliat contractul pentru asfaltarea drumului Iași – Țibănești. Contractul a fost reziliat tot în baza raportului de audit din 2017, document în care se consemnase faptul că grosimea asfaltului turnat de Brânză nu respecta proiectul. În cele din urmă pe data de 6 martie a.c DNA Iași a clasat dosarul. Culmea, Maricel Popa a fost cercetat și pentru că ar fi urgentat modernizarea unor drumuri județene iar acuzația care i s-a adus s-a referit la faptul că astfel a încercat să obțină unele beneficii electorale. „Scopul urmărit de către președintele Consiliului Județean în efectuarea urgentă de lucrări fără existența unui contract subsecvent la acordul cadru sau în efectuarea de lucrări la drumuri care nu au fost prevăzute în acordul cadru este acela a căștigării unei imagini personale deosebite cu privire la implicarea președintelui Consiliului Judetean în problemele locuitorilor din județul Iași dar și câștigarea unui prestigiu politic atât pentru persoana sa cât și pentru partidul din care face parte numitul Maricel Popa în condițiile în care lucrările s-au efectuat în preajma alegerilor parlamentare din data de 11.12.2016”, se arată în ordonanța DNA.
Constantin MAZILU
Bai lacheilor mâncați cacat cu polonicul
Con Ted nu a avut niciodată contractul reziliat … fraierilor … de asta moare popa … ca nu a avut ce să-mi facă .. doar să-mi beleasca belengherul împreuna cu voi !!!