O nouă combinație a băieților deștepți: sistemele de supraveghere video. Profit de 40% din contracte fără licitație încheiate cu statul

O linie de finanțare cu fonduri europene devine sursa unor combinații de milioane de lei. După afacerile cu consultanță pentru proiecte europene în care se învârt milioane de euro, a apărut o nouă mină de aur: sistemele de supraveghere! Prin Programul Național de Redresare și Reziliență componenta C10 fondul local s-au alocat milioane de euro pentru realizarea de sisteme de supraveghere video. Există localități care nu au apă sau gaz, dar vor beneficia de sisteme de supraveghere video. Banii europeni sunt cheltuiți pe proiecte care nu aduc niciun beneficiu comunităților locale, dar ajută la îmbogățirea firmelor care prestează serviciile și a celor care alocă fondurile.

O firmă din Iași a încheiat în decurs de un an 9 contracte cu o valoare de peste 4 milioane de lei + TVA pentru realizarea unor astfel de sisteme cu bani europeni.  SC Voltrom Technology  SRL din Aroneanu a primit cele nouă contracte prin încredințare directă, fără licitație. În 2023, cifra companiei a fost realizată în proporție de 90% din contracte cu statul. Voltrom a avut un profit de 40% din aceste afaceri, ceea ce înseamnă că autoritățile locale au încredințaț contractele fără a se asigura de cheltuirea eficientă a banilor publici! Firma Voltrom este nouă în piața sistemelor de supraveghere, iar în primul an societatea care a lucrat fără a avea avizele de la Inspectoratul general al Poliției Române, funcționând ilegal.

 

 500.000 euro în 2024

O firmă înființată în urmă cu trei ani a dat lovitura pe piața sistemelor de supraveghere video. Din  iulie 2023 și până în prezent, mai multe comune din județele Iași și Vaslui au plătit peste 4 milioane de lei societății Voltrom Technology SRL pentru realizarea de sisteme de supraveghere stradale. Deschiderea liniilor de finanțare prin PNRR pentru realizarea de sisteme de supraveghere video a deschis oportunitatea unor noi combinații cu profituri imense. De la începutul anului și până în prezent firma Voltrom Techology SRL a primit pe tavă 6 contracte în valoare totală de 2.321.607 lei + TVA, încheiate cu primării Iași și Vasului. Afacerea miroase de la o poștă. Deși achiziția se derulează prin SEAP, în fapt este doar o chestiune procedurală pe care autoritățile locale o îndeplinesc. Înțelegerea atribuirii contractelor se realizează în spatele ușilor închise, netransparent și de cele mai multe ori în defavoarea statului. În cazul Votrom, atribuirea contractelor s-a făcut la sumele maximale estimate. Niciun bănuț primit ca finanțare nu se risipește.  Iar profitul companiei este pe măsură: 40%, conform datelor publicate de ministerul de finanțe. Prima achiziție din acest an a fost chiar la Podu Iloaiei. Primăria condusă de liberalul Ioan Alexa a încheiat, pe 3 ianuarie 2024, un contract cu Voltrom Technology,  pentru suma de 609.118 lei + TVA pentru montarea unor camere stradale de supraveghere în oraș. A urmat un alt contract cu fonduri europene în sumă de 502.733 lei, în 26 februarie 2024, de la Primăria comunei Epureni, județul Vaslui. Și acesta, tot fără licitație.

În luna martie, Voltrom Technology a primit alte două contracte. Prima înțelegere a fost făcută cu primarul liberal al comunei Popricani. Pentru realizarea unui sitem de supraveghere stradală, liberalul Ion Tănasă a fost de acord să plătească firmei Voltrom suma de 452.395 lei + TVA. Cea de a doua înțelegere a Voltrom s-a încheiat cu comuna Todirești. După ce anul trecut a realizat sistemul de supraveghere video pentru 335.000 lei, în 2024 Voltrom a mai încasat încă 31.528 lei + TVA pentru dezafectarea și remontarea sistemului TVCI montat în 2023. O risipă nejustificată de bani!

În luna mai, firma Voltrom Technology a încheiat un contract de 367.826 lei pentru instalarea unui sistem de supraveghere stradală în comuna Prisăcani. În iunie, a urmat contractul încheiat cu Primăria comunei Voinești pentru montarea ”unui sistem de monitorizare și siguranță a spațiului public”, și acesta finanțat prin PNRR. Valoarea contractului a fost de 358.007 lei.

Profit de 40% din afaceri cu statul

Conform datelor oficiale din Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SICAP), Voltrom Technology a avut în 2023 un număr de 8 contracte încheiate cu autorități publice locale din județele Iași și Vaslui. Toate contractele au fost atribuite prin încredințare directă, fără licitație. Valoarea acestor contracte a fost de aproximativ 1.700.000 lei + TVA. Cea mai mare sumă provine din proiecte cu finanțare europeană prin PNRR. În lipsa unor proceduri transparente și a unei concurențe reale, prețurile produselor și serviciilor au fost aproape duble.  Bilanțul financiar pe anul trecut ne arată că Voltrom a avut o cifră de afaceri de aproximativ 2,1 milioane lei și un profit de 851.000 lei. La Vaslui, în comuna Vinderei, Voltrom a prins cel mai mare contract al său: 900.000 lei+ TVA pentru sistem monitorizaare cu finanțare prin PNRR. În Iași, alte trei primării i-au pus pe tavă contracte de peste 1 milion de lei: Vladeni 345.000 lei +TVA, Todirești 335.000 lei și Hărmănești 482.000 lei

A lucrat fără licența IGPR

În octombrie 2021, Voltrom Technology încheia cu Primăria Podu Iloaiei un contract de 39.000 euro și unul de 28.000 euro cu Primăria Aroneanu pentru două sisteme de supraveghere în  localitățile respective. Doar că la data atribuirii celor două contracte, firma Voltrom nu deținea o astfel de licență, compania nefiind înregistrată la acel moment în registrul societăților de profil publicat de Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR). Prin urmare, firma nu avea dreptul legal de a participa la o astfel de procedură și cu toate acestea, două primării din judet le-au atribuit contracte generoase. Firma Voltrom și-a luat licenta ulterior, în februarie 2022, valabilâ până în 2025. La Podu Iloaiei a fost deschis un dosar penal pentru contractul încheiat în 2021. Firma făcuse întreaga lucrare pentru care încheiase contractul, însă după apariția articolului în 7 Iași, angajații Voltrom au început să dea jos de pe stâlpi camerele de supraveghere. IPJ Iași a deschis un dosar penal și a ridicat mai multe documente de la Primăria Podu Iloaiei. Însă brusc, dosarul a fost tras pe linie moartă fără a se mai efectua cercetări în acest caz.

Vlad ROTARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here