Bonsaiul de 390 de ani care supraviețuit exploziei atomice de la Hiroshima

Masaru Yamaki, un maestru în arta bonsai, a donat arborele Statelor Unite ale Americii, în 1976, ca simbol al păcii între doi foşti inamici în cel de-al Doilea Război Mondial.

 

La 6 august 1945, la ora 08:15 ora locală, suflul unei explozii puternice a spart ferestrele casei maestrului în creşterea bonsailor, Masaru Yamaki. Bombardierul american Enola Gay tocmai terminase de lansat prima bombă deasupra Hiroshimei, la un punct situat la doar 3 km de casa lui Yamaki.

 

Bomba a ucis atunci 80.000 de persoane iar, ulterior, cel puţin alte 100.000. Dar familia Yamaki a supravieţuit, precum şi bonsaii lor preţioşi.

 

Cel mai bătrân dintre copaci era în familie de şase generaţii, iar acum are 390 de ani; a trecut însă mult timp de când bonsaiul nu se mai găseşte în Japonia. În anul 1976, maestrul Yamaki l-a donat Statelor Unite ale Americii, astfel încât a devenit cel mai bătrân exemplar de bonsai – un pin alb – din colecţia Muzeului Naţional de Bonsai şi Penjing, situat în Washington DC.

 

Cu toate acestea, până în 2001 nimeni nu ştia povestea lui miraculoasă de supravieţuire, care a ieşit la lumină odată cu vizita neanunţată la muzeu a celor doi nepoţi ai maestrului Yamaki, Shigery şi Akira Yamaki. Ei erau în căutarea copacului despre care au auzit sute de poveşti de familie, dar pe care nu-l văzuseră niciodată.

 

Din acel moment, toţi şi-au dat seama de valoarea istorică, sentimentală şi simbolică pe care o ascundea: o relaţie de pace şi prietenie, după anii de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, între crescătorii longevivului bonsai şi responsabilii bombei atomice lansate în Hiroshima.

 

Copacul este, de asemenea, o modalitate de a celebra prietenia celor două naţiuni şi de a lăsa trecutul în urmă. În cuvintele fostului secretar de stat Henry Kissinger, reprezintă „îngrijire, gândire, atenţie şi viaţă lungă pe care sperăm ca popoarele noastre să le aibă”.

 

„Mi se pare incredibil că Masaru Yamaki a putut dărui un bonsai de nepreţuit, practic, duşmanului său şi nu a spus nimic despre asta”, a declarat Felix Laughlin, preşedintele Fundaţiei Naţionale a Bonsaiului. „Mă emoţionez doar când vorbesc despre asta”.

 

Copacul maestrului Yamaki va fi mutat într-un pavilion nou al muzeului japonez, care se va deschide în 2017. Între timp, bonsaiul poate fi încă admirat în curtea muzeului, pentru ca toţi cei care vizitează muzeul să păstreze vie memoria unor zile pe care nimeni nu vrea să le mai trăiască vreodată.

 

(Sursa: Epoch Times România)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here