Bombă: spărgătorii fondurilor UE au datorii la stat şi s-au retras! Campioana POSDRU cu 35 milioane de euro aprobate nu are certificat fiscal

Ancheta 7EST de săptămâna trecută a făcut încojurul României. Acuzaţiile la adresa ONG-ului din Alba, fieful fostului ministru liberal Teodor Atanasiu, curg din toată ţara. Preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători a sesizat Cancelaria Primului Ministru, reclamând că cele 31 de proiecte câştigătoare ale Asociaţiei Elen sunt duplicate, având doar titlurile schimbate. Acestea aveau aceeaşi temă, acelaşi punctaj, aceeaşi sumă primită. Coincidenţa este de domeniul fantasticului.

 

Record absolut în domeniul fondurilor europene! Asociaţia Elen a reuşit performanţa să-i fie aprobate doar în acest an 31 de proiecte POSDRU, de peste 150 milioane lei. După ce informaţia a apărut în 7EST, reprezentanţii fundaţiei bat în retragere şi spun că nu vor mai fi semnate contractele.

 

31 de proiecte dintr-o lovitură

Săptămânalul 7EST a dezvăluit, săptămâna trecută, că o fundaţie anonimă din Alba a reuşit să-şi tragă „partea leului” din banii destinaţi Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Reporterii 7EST au numărat iniţial 22 de proiecte aprobate în valoare de 112 milioane lei dar, în realitate, este vorba despre 31 de proiecte şi suma depăşeşte 150 milioane lei. „Performanţa” este greu de egalat, mai ales că fundaţii sau instituţii obişnuite în a derula proiecte de calificare/recalificare şi create special pentru acest domeniu au fost date la o parte la evaluarea dosarelor. Aşa se face că AJOFM Iaşi, de exemplu, are un proiect „în rezervă”, adică a fost considerat valid dar nu a prins finanţare, în timp ce Asociaţia Elen are 31 de proiecte aprobate.

 

 

 Proiecte cu „şanse pentru tineri”, denumire generică pentru mai multe cereri formulate de Elen

Fără număr, fără număr…

Reprezentanţii Asociaţiei Elen susţin că nu este nimic în neregulă cu numărul proiectelor aprobate şi invocă procedurile care au permis acest lucru. „Pe parcursul a două luni au fost toate apelurile, nu s-a etapizat. Toate au fost îngrămădite în vara anului 2013. La fiecare apel s-au depus proiecte fără a se anunţa punctajele de pe apelurile anterioare. Astfel, fără să ştii dacă ai fost selectat, eşti tentat să tot aplici”, explică Emil Gabriel Benga, vicepreşedintele Asociaţiei Elen. Reprezentantul fundaţiei din Alba a refuzat însă să facă public numărul total al proiectelor depuse pentru obţinerea de finanţări POS DRU.

 

Au datorii la stat

După apariţia articolului din 7EST, Asociaţia Elen a transmis că nu vor mai fi încheiate contractele de finanţare, astfel încât sumele în cauză ar putea fi redistribuite către alte proiecte aflate în rezervă. „Asociaţia nu a făcut demersurile pentru contractare. Avem un diferend cu Finanţele Publice şi cu AM POSDRU privind scutirea la plata penalităţilor pentru întârzierile de anul trecut, şi pentru nerambursarea unei părţi din TVA”, a susţinut Benga. Altfel spus, asociaţia are datorii la stat, dar a depus proiecte şi a obţinut aprobări pentru 150 milioane de lei. „Termenul de diferend este corect, şi apar două valori. Noi spunem una, Finanţele spun altceva”, s-a limitat Emil Gabriel Benga să spună.

 

Lista completă a celor 31 de proiecte câştigat de un singur ONG. Suma totală, incredibilă: 152 milioane de lei

Plagiat sau autoplagiat

Retragerea „strategică” a Asociaţiei Elen poate avea legătură şi cu acţiunile DNA în domeniu. Având datorii, Fundaţia din Alba nu ar fi putut obţine certificatul de atestare fiscală decât în fals. Săptămânalul 7EST a prezentat pe larg activitatea fundaţiei ProWomen care a recurs la aceasta manevră, iar acum preşedinta fundaţiei este trimisă în judecată. „La cererea asociaţiei, au început să se ia deciziile de revocare a finanţării de la AM POSDRU”, susţine Emil Gabriel Benga.
Reprezentantul Asociaţiei Elen nu a putut să explice însă cum se face că, în cadrul evaluării proiectelor, fundaţia pe care o reprezintă a reuşit să prezinte şi câte 7 proiecte cu acelaşi punctaj şi cu aceeaşi sumă. Preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din Regiunea Sud Est, Radu Oprea, este convins că fundaţia a prezentat mai multe proiecte identice sau foarte asemănătoare. „Nu sunt singurii în această situaţie, noi am sesizat Cancelaria prim-ministrului şi UE”, spune Oprea.

 

Estimări cu virgulă

Spre exemplu, cinci programe ale Asociaţiei Elen care sunt destinate inserţiei grupurilor vulnerabile au obţinut 92,5 puncte fiecare şi o finanţare de  câte 8.764.446 lei. Vicepreşedintele de la Elen, Emil Gabriel Benga, nu vede nimic în neregulă. „Nu eu am punctat, a fost o comisie. Legat de sume, sunt bugete estimate, nu executate”, spune Benga. La observaţia că estimarile au la bază, în general, cifre rotunde, Gabriel Benga are o explicaţie: „Estimarea are la bază anumite elemente, cum ar fi costurile cu lectorii”.
Preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din Regiunea Sud Est, Radu Oprea, a reclamat însă posibile ilegalităţi. „Am constatat că sunt beneficiari care depun mai multe proiecte, cu același titlu sau cu titluri diferite, solicitând aceeași sumă nerambursabilă și primind același punctaj la evaluare. În aceste condiții, avem suspiciuni că proiecte identice sunt aprobate pentru finanțare, constituind, din punctul nostru de vedere, o infracțiune”, se arată în adresa către prim-ministru şi către Comisia Europeană.

 

 Cosmin Covaciu, fost prefect, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Alba, trăsese sforile să ajungă secretar de stat

Tehnică de autoplagiere: dublă finanţare pe acelaşi proiect

Tactica este aplicată dacă ai pile la nivel înalt: duplichezi acelaşi proiect sub titluri diferite şi speri că măcar unul din cinci copii ajunge să fie aprobat.

 

Succ
esul Asociaţiei Elen a fost sesizat de Radu Oprea, care sesizează Guvernul că a identificat proiecte cu acelaşi punctaj şi cu aceeaşi sumă primită, coincidenţa fiind nefirească. „Cinci proiecte de câte 8,764.445.76 lei fiecare, şapte proiecte de câte 4,256,016.52 lei, alte şapte proiecte, fiecare beneficiind de câte 2,128,187.60 lei fiecare. În total, în cadrul a cinci apeluri de proiecte Asociația ELEN a câștigat proiecte în valoare de 122,395,939.68 lei”, susţine Radu Oprea. În total însă, este vorba despre 31 de proiecte în valoare de peste 152 milioane lei.
Asociaţia patronală condusă de Oprea a identificat şi o societate comercială care a avut un succes fulminant. „Firma COGNITROM SRL a depus proiectul <Eficientizarea serviciilor de consiliere şi orientare profesională a elevilor prin metode computerizate> cu ID 133689 si proiectul <Eficientizarea serviciilor de consiliere şi orientare profesională a elevilor prin metode computerizate> (titlu identic) cu ID 139788, obținând 93.5, respectiv 93 puncte. Ambele proiecte au fost acceptate la finanțare cu suma identică de 4,873,999.70 lei per proiect”.
Suspiciunea este de dublă finanţare pe un singur proiect.

 

 

Citește și EXCLUSIV 7EST, bombă naţională: 112 milioane de lei umflate de un ONG anonim din fondurile POSDRU. Cine se ascunde în spatele Asociaţiei Elen

 

 

Guvernul spune că e OK

Răspunsul OIR POSDRU la reclamaţia Patronatului Tinerilor Întreprinzători din Regiunea Sud Est vizează doar firma Cognitrom RSL şi indică faptul că, la nivel guvernamental, toate lucrurile se văd a fi în regulă. „În perioada de precontractare, în baza documentelor transmise de către beneficiari, se analizează toate proiectele care s-ar putea afla în situaţia unei duble finanţări”, se arată în adresa Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic.
În plus, se mai susţine că societatea în cauză a optat deja pentru finanţarea pe unul dintre cele două proiecte depuse.  Altfel spus, se acceptă oficial prezenţa „clonelor” în bătălia pentru finanţare. „Plagiatul și autoplagiatul se pedepsesc cu excluderea plagiatorilor din instituțiile în care își desfășoară activitatea sau de la concursurile de proiecte. Programul Comisiei Europene Tineret în Acțiune (actual Erasmus+), de exemplu, are o prevedere prin care exclude de la finanțare proiectele identice. Considerăm că acceptarea la finanțare a proiectelor care sunt plagiate sau autoplagiate reprezintă cel puțin o încălcare a principiilor POSDRU de profesionalism și șanse egale”, mai susţine Radu Oprea.

 

Tunul de 35 milioane de euro s-a anulat. Asociaţia Elen s-a retras subit

Familia Covaciu rulează milioane prin Asociaţia Elen

Asociaţia Elen este condusă de familia Covaciu. Elena Maria Covaciu este preşedinta Secţiei Penale a Curţii de Apel Alba şi este acţionar la IPEC SA, un producător de articole din porţelan care livrează către IKEA.
Prim-vicepreşedintele fundaţiei, Gabriel Benga, susţine însă că Elena Covaciu, preşedinta Asociaţiei Elen, este o altă presoană şi nu judecătoarea în cauză. „Sunt rude”, susţine el. În declaraţia de avere a judecătoarei Covaciu apar însă plasamente/împrumuturi de 1 milion de lei către Asociaţia Elen.
Soţul judecătoarei, Cosmin Covaciu, a fost prefect şi este angajat al asociaţiei, încasând peste 230.000 lei pe an de la aceasta. Fiul, Cristian Covaciu, este vicepreşedinte al Asociaţiei Elen iar prim-vicepreşedintele este Emil Gabriel Benga, fost director la Protecţia Copilului şi soţul unui inspector din Prefectura Alba.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here