Gest disperat al primarului Mihai Chirica: Primăria cere în instanță anularea tuturor actelor care au stat la baza înființării SC CET Iași SA @ Asta după ce Primăria a pierdut definitiv la Înalta Curte cu lichidatorul CET Corneliu Mititelu @ Magistrații au decis că întreg sistemul de termoficare este la dispoziția lui Mititelu care are poate să-l vândă pe bucăți dacă vrea pentru acoperirea datoriilor falimentarei CET @ Pentru a scăpa de această executare silită Chirica a cerut în instanță anularea actelor constitutive al SC CET Iași SA pe motiv că a folosit ilegal bunuri din domeniul public @ Chirica vrea să scoată astfel centralele din patrimoniul CET pentru a nu fi vândute @ Mititelu răspunde: „De acord dar primăria are de achitat 200 milioane euro”
Mititelu joacă dur vrea să smulgă centralele termice ale Iașului de sub controlul primăriei și să le vândă intregral sau pe bucăți, la fier vechi în contul datoriilor de 581.471.870 lei acumulate de CET Iași SA. Mititelu și firma sa de practicieni în insolvență au prins curaj după ce au câștigat recent la Înalta Curte de Casație și Justiție împotriva Primăriei Iași, iar instanța a stabilit că centralele termice (CET 1 și CET 2 Holboca, cele care asigură Iașului căldură și apă caldă) sunt în patrimoniul SC CET Iași SA și prin urmare lichidatorul poate să le vândă în contul datoriilor societății falimentare. De aceea, într-un gest disperat Primăria Iași și Mihai Chirica au înregistrat la Tribunalul Iași dosarul numărul 3205/99/2020, adică solicitarea municipalității a desființa integral SC CET Iași SA ca societate comercială, ca și cum nu ar fi existat niciodată.
„CET a fost înființată ilegal”
În cererea depusă la instanță, municipalitatea cere a anularea unui număr de 4 hotărâri ale Consiliului Local, hotărârile cu numerele 133, 136, 211 și 272 din anul 2002 dar și a documentului cu numărul 2114.06.2002. Chirica și juriștii săi spun că aleșii locali din 2002 și fostul primar Constantin Simirad au înființat ilegal SC CET Iași SA introducând în capitalul social al societății bunuri din domeniul public, conform Legii sunt imprescriptibile, insesizabile și inalienabile.
„Prezența acțiune are ca obiect constatarea nulității absolute a unor acte translative de proprietate prin care la înființarea prin reorganizare a sistemului de termoficare a municipiului Iași, din eroare fără a invoca intenția sau reaua credință la nivelul anului 2002, Consiliul Local a înstrăinat bunuri din domeniul public care fac parte din sistemul public de alimentare centralizat cu energie termică. Prin aceste acte translative s-au înstrăinat bunuri din domeniul public”, se arată în acțiunea primăriei.
Este evident că la mijloc este o nouă încercare a primăriei de a scoate centralele din patrimoniul CET de a le salva să nu fie vândute la fier vechi și Iașul să rămână o lungă perioadă de timp fără căldură și apă caldă.
Mititelu vrea 200 milioane euro
Mititelu a depus întâmpinare la cererea de chemare în judecată a primăriei. Acesta arată că, în cazul în care cererea primăriei va fi acceptată instanța trebuie să țină cont de faptul că alte hotarâri judecătorești au stipulat dreptul lichidatorului de a recupera sume uriașe de bani de la terți și de la Primăria Iași pentru a plăti datoriile CET. În aceste condiții Mititelu cere primăriei să plătească următoarele sume de bani: 69.860.039 reprezentând bunurile aduse ca aport la capitalul social al CET conform expertizei contabile depuse în dosarul de la Înalta Curte, 121.514.114 lei reprezentând investițiile realizate de CET asupra bunurilor aduse ca aport social, 71.138.472 lei-reprezentând contravaloarea altor bunuri aflate în patrimoniul CET altele decât cele aduse ca aport social, 28.933.155 lei reprezentând chirii în baza contractului de locațiune din perioada 2011-2014 (cel prin care termoficarea a fost preluată de Veolia și Dalkia), 581.471.870 lei reprezentând creanțele CET din tabelul creditorilor 98.887.006 lei reprezentând taxa de concesiune pretinsă de municipiul Iași pentru bunurile pe care le predase CET în 2002 și 13.163.331 lei reprezentând creditul contractat de CET de la BERD pentru modernizare. În total, 1.033.484.031 lei adică 219 milioane euro. În concluzie, oricum ar întoarce-o pe toate părțile primăria va ieși extrem de prost din această afacere.
Constantin MAZILU