Universitatea Tehnică “Ghe. Asachi” Iași stă pe un butoi de pulbere. Foști și actuali angajați, respectiv 548 de persoane la număr, care fac parte din Sindicatul Salariaților unității de învățământ superior, au declarat război Ministerului Eduației Naționale, pentru neplata unor restanțe și drepturi salariale stabilite conform Legii 85/2016, suma ajungând la aproximativ 15 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 3 milioane de euro. Cadrele didactice, reprezentate de liderul Iulian Agape, le cer magistraților obligarea UTI Iași cât și MEN alocarea sumelor de bani solicitate, așa cum au fost ele cîștigate și aprobate la plată în condițiile Legii 85/2016, în mod eșalonat, pentru perioada 2016-2020. După adoptarea legii, UTI a inițiat demersurile legale necesare pentru obținerea fondurilor bănești, însă de la centru s-au alocat până acum doar un singur milion de lei.
Răscoală la UTI Iași pentru un purcoi de bani, aproximativ 3 milioane de euro. În jur de 548 de foști și actuali angajați care fac parte din Sindicatul Salariaților au acționat în judecată instituția de învățământ tehnic superior pentru recuperarea unor drepturi salariale actualizate după indicele de inflație, și conform unei grile unitare, acceptate la plată conform Legii 85/2016. Într-o plângere înaintată Judecătoriei Iași, Sindicatul Salariaților din UTI, reprezentată în justiție de avocata Mirela Feraru, a mai solicitat obligarea Ministerului Eduației Naționale, la alocarea sumelor necesare drepturilor salariale menționate, suma totală fiind în cuantum de 14.709.128 lei. Neînțelegerile dintre cadrele didactice și unitatea de învățământ tehnic superior au apărut ca urmare a neacordării unor drepturi bănești cuvenite în baza Legilor 221/2008, 330/2009, 284/2010, 285/2010 și nu în ultimul rând OUG 15/2008. Ulterior, pe data de 8 mai 2016 a intrat în vigoare noua Lege 85/2016 privind plata unor diferențe salariale cuvenite personalului didactiv pentru perioada octombrie 2008-13 mai 2011. Pînă la data menționată, o parte din salariați a primit diferențele salariale, însă mai bine de jumătate dintre angajați, printre care s-au numărat și foști salariați ce s-au pensionat între timp, nu au mai primit nici un leu în plus. Acest fapt a provocat tensiuni mari și animozități între cadrele didactice, pe de o parte, și conducerea UTI Iași, pe de altă parte. Deciși să-și recupereze drepturile salarale recalculate în baza Legii 85/2016, salariații din Sindicatul UTI au cerut ajutorul justiției.
Legea 85/2016 a creat în echilibru între angajați
“Această lege a apărut ca să acopere diferențele salariale pentru personalul didactic, pentru perioada octombrie 2008 – mai 2011, drepturi care au luat naștere ca urmare a inițierii unui demers judecătoresc in instanță, de către o mare parte dintre beneficiar. Rezultatul a fost următorul: doar cei care au câștigat atunci procesul au beneficiat ulterior de acordarea restanțelor bănești. Altfel spus, prin Legea 85/2016 s-a creat un echilibru în sensul că drepturile salariale cuvenite în baza actelor normative invocate li se cuvin tuturor celor îndreptățiți, nu numai acelora care au formulat plângeri în justiție”, a explicat în acțiunea judecătorească, liderul Sindicatului Salariaților din UTI, ing. Iulian Agape, prin intermediul apărătorului Mirela Feraru.
“UTI a a primit doar un milion de lei”
În replică, într-o întâmpinare depusă la dosarul cauzei, reprezentantul unității de învățământ tehnic superior, juristul Mirela Troia, a susținut că UTI a inițiat demersurile legale necesare obținerii fondurilor bănești în vederea acordării diferențelor salariale, dar că sumele nu au fost acordate la toți, în mod unitar, pe motiv că au existat doi salariați care nu ar fi parcurs toate etapele legale premergătoare. În condițiile în care numărul angajaților care nu ar fi primit respectivele drepturi salariale, conform Legii 85/2016, trece binișor de 200 de persoane, e de-a dreptul curios și jenant totodată faptul că jurista UTI susține că amînarea plăților s-ar fi produs oarecum doar din cauza a 2 angajați, respectiv Cornelia Pârvan și Camelia Smaranda, ce nu ar fi respectat etapele legale. “Universitatea a transmis necesarul de fonduri pentru plata drepturilor salariale a angajaților însă ordonatorul de credite (n.r. – MEN) nu a asigurat sumele de bani respective decât cu excepția unei tranșe din luna noiembrie 2016 ”, a precizat în întâmpinare, reprezentantul UTI.
Ulterior, jurista Mirela Troia a întocmit o cerere de chemare în garanție a MEN, arătând că, de la centru, s-ar fi primit în decembrie 2016, un singur milion de lei. Potrivit legii care a echilibrat drepturile salariale ale cadrelor didactice, ulterior, printr-o decizie din data de 29 septembrie 2016, Ministerul a aprobat plata eșalonată a fondurilor pentru perioada 2016 – 2020 astfel: 5 la sută în 2016, 10 la sută pentru 2017, cîte 25 la sută în 2018 și 2019, precum și 35 la sută pentru 2020. Din suma totală de aproximativ 15 milioane de lei, cca 6,8 milioane reprezintă drepturile și restanțele salariale ale foștilor angajați ai UTI, în prezent acești din urmă fiind pensionați.
MEN aruncă “pisica moartă” în ograda UTI Iași
De cealaltă parte a baricadei, reprezentanții MEN se spală pe mâini și aruncă pisica moartă în ograda celor de la UTI Iași, arătând că instituția de învățământ superior tehnic nu ar fi făcut dovada că ministerul nu a alocat finanțarea de bază, corespunzătoare cu drepturile salariale calculate pentru angajați. “Finanțarea de bază se acordă sub formă de sumă globală de la bugetul de stat urmând ca în temeiul autonomiei universitare veniturile alocate să fie utilizate având drept de gestiune asupra acestei sume. Ministerul nu este în culpă pentru modul în care Universitatea Tehnică a ales să gestioneze fondurile deja alocate. Pretențiile decurg din raporturile juridice de dreptul muncii și nu pot fi îndreptate decît împotriva angajatorului (n.r.-UTI)”, susțin reprezentanții MEN.
Mai mult, oficilii Ministerului arată că instituția centrală nu are atribuții în finanțare a cheltuielilor de personal și arată că vina aparține în totalitate conducerii universității tehnice ieșene care, potrivit art. 123, alin. 1 și 2 din Legea 1/2011, dar și art. 118, din aceeași lege din 2011, ar trebuit să calculeze și să asigure fondurile bănești necesare salariaților.
Nicu SAMSON