BOMBĂ la Poli: „Clubul a a plătit servicii fictive de intermediere a transferurilor de jucători”

Dezvăluirea a fost făcută de avocatul clubului Politehnica Iași în cadrul unui proces în care se dispută plata unei sume de 19.000 de euro către Pro-Onesports Intermediaries din Nigeria @ Avocatul Marius Brănici Politehnicii a adus în fața instanței mai multe documente și susține că acestea demonstrează că firma din Nigeria nu a intermediat transferul jucătorilor și că serviciile facturate sunt fictive @ Apărătorul clubului de fotbal a susținut în fața judecătorilor că cele două contracte de comision au fost încheiate la o lună de zile după transferul jucătorilor și susține faptul că în realitate nu a existat nicio prestare de servicii de intermediere @ Litigiul cu firma din Nigeria vizează transferurile jucătorilor Kevin Lukassen și  Michael Junior Omoh, parafate în ianuarie 2020 @ Fostul președinte al Clubului, Ciprian Paraschiv, spune că înțelegerea tripartită club, jucători și firmă de impresariat a fost făcută înainte de a fi numit el în conducerea clubului, iar afirmațiile avocatului sunt considerate o strategie de apărare pentru câștigarea procesului și nicidecum o delațiune

Acuzații fără precedent la adresa fostului președinte al Clubului de fotbal Politehnica Iași. Avocatul grupării din Copou, Marius Brănici, îl acuză pe Ciprian Paraschiv că ar fi încheiat două contracte pentru niște servicii de intermediere care nu s-au prestat și pentru care Politehnica ar trebui să plătească 19.000 de euro. Declarațiile lui Brănici au fost date în fața instanței de judecată în procesul dintre Politehnica și firma cu care au fost încheiate cele două contracte. Firma Pro-Onesports Intermediaries din Nigeria a dat în judecată clubul Politehnica cerând plata a 19.050 euro ca urmare a intermedierii transferului a doi jucători în anul 2020. Avocatul Politehnicii a adus în fața instanței mai multe documente și susține că acestea demonstrează că firma din Nigeria nu a intermediat transferul jucătorilor și că serviciile facturate sunt fictive. Dacă spusele avocatului Brănici sunt adevărate, toate acestea induc ideea unor acuzații penale, plecând de la fals și ajungând chiar la evaziune fiscală și la spălare de bani.

Fostul președinte al Clubului, Ciprian Paraschiv, spune că înțelegerea tripartită club, jucători și firmă de impresariat a fost făcută înainte de a fi numit el în conducerea clubului, iar afirmațiile avocatului sunt considerate o strategie de apărare pentru câștigarea procesului și nicidecum o delațiune. Judecătorii au admis parțial cererea firmei de impresariat și a obligat Politehnica la plata a 6.000 de euro către Pro-Onesports. Atitudinea procesuală a avocatului poate avea consecințe ulterioare în privința relației cu alți impresari, astfel de acuzații transformând Politehnica într-un club neserios și nefrecventabil.

Serviciile de intermediere nu au fost prestate

Conform documentelor din dosar, avocatul Politehnicii, Marius Brănici, susține în fața instanței faptul că cele două contracte de comision încheiate cu firma din Nigeria sunt fictive! Brănici spune judecătorilor faptul că cele două contracte de comision au fost încheiate la o lună de zile după transferul jucătorilor și susține faptul că în realitate nu a existat nicio prestare de servicii de intermediere. Acuzele lui Brănici lovesc direct în fostul președinte al clubului, Ciprian Paraschiv fiind persoana care a semnat contractele cu firma Pro-Onesports Intermediaries. Dacă susținerile avocatului Brănici sunt adevărate, implicit intrăm în sfera penalului, aceste aspecte putând fi catalogate drept falsuri, evaziune fiscală și spălare de bani. Situația este cu atât mai ciudată deoarece acuzele vin din partea avocatului Politehnicii, iar repercursiunile se răsfrâng asupra clubului pe care ar fi trebuit să îl apere!

„Specific unui contract de intermediere, așa cum am arătat, este faptul că renumerația este condiționată de atingerea scopului pentru care a fost încheiat contractul. Sub acest aspect, arătăm instanței faptul că jucătorul Kevin Lukassen a semnat  contractul cu Politehnica Iași la data de 15.01.2020, iar jucătorul Michael Junior Omoh a semnat contractul cu clubul sportiv la data de 10.01.2020. Având în vedere faptul că contractele de comision nr. 156 și 157 au fost încheiate la o dată ulterioară, mai exact la 14.02.2020, apare cu putere de evidență că, față de obiectul și scopul acestora, nu putem vorbi despre o activitate efectivă de intermediere întrucât cei doi jucători făceau parte deja din lotul ACSM Politehnica. Invederăm instanței de judecată faptul că în conținutul contractelor încheiate cu cei doi jucători nu se face nicio mențiune cu privire la intermedierea efectuată de către Pro-onesports, ceea ce contravine dispozițiilor regulamentului  privind statutul  și trasferul jucătorilor de fotbal care prevede că ”dacă un intermediar este implicat în negocierea unui contract el va fi nominalizat în contract” și nu poate conduce decât la concluzia că nu s-a realizat o astfel de intermediere.” sunt susținerile avocatului Marius Brănici în fața instanței de judecată. Totodată, avocatul Brănici le-a spus judecătorilor că, potrivit regulilor FIFA, cluburile de fotbal trebuie să folosească o platformă dedicată pentru transferul internațional al jucătorilor. Această aplicație poartă denumirea de TMS (Transfer Maching System) și conține informațiile legate de orice transfer internațional de jucători. Brănici le-a prezentat judecătorilor extrase din această platformă în care arată că, în cazurile transferurilor celor doi jucători, nu apar referințe legate de firma intermediară, Pro-Onesports Intermediaries. Prin urmare, concluzia avocatului este că serviciile de intermediere sunt fictive.

Strategie procesuală

Fostul președinte al Politehnicii, Ciprian Paraschiv, a punctat mai multe aspecte și spune că afirmațiile avocatului Brănici pot fi doar o strategie de apărare în procesul cu impresarii pentru a putea câștiga litigiul.

„Când eu am fost numit președinte al clubului, înțelegerea dintre Politehnica, jucători și impresari era deja făcută. Se bătuse palma anterior, iar eu în calitate de reprezentant al clubului trebuia să semnez contractele de comision. Cutuma la acel moment era de a oferi impresarilor 10% din valoarea contractului jucătorilor. Impresarii nu mai au dreptul la tranșa a doua pentru că jucătorii au stat doar 6 luni la club și nu și-au prelungit contractele pentru încă un an. Din cauza situației financiare precare, Poli nu și-a permis să achite comisionul impresarilor. Plățile au fost prioritizate și facturile emise de firma Pro-Onesports Intermediaries nu au fost considerate o urgență. Afirmațiile făcute de avocat în fața instanței, poate nu au fost exprimate în cel mai fericit mod, dar au reprezentat în mod cert o strategie ultimativă de a salva clubul de la plata acestor sume datorate. Contractele sunt reale, impresarii au prestat serviciile, însă viciile de procedură la semnarea contractelor puteau fi un avantaj pentru Poli în acest proces, chiar dacă invocarea lor poate aduce o umbră de îndoială asupra corectitudinii clubului”, a declarat Ciprian Paraschiv

19.050 euro, comisionul impresarilor

Firma nigeriană Pro-Onesports Intermediaries a acționat în judecată clubul Politehnica la finalul anului 2020 solicitând plata a 19.050 euro, sumă reprezentând contravaloarea serviciilor de intermediere a transferului jucătorilor Kevin Lukassen și Michael Junior Omoh. ”Solicităm ca prin hotărârea pe care o veți pronunța să emiteți împotriva pârâtei CSM Politehnica Iași ordonanța de plată a sumei de 19.050 euro reprezentând debit conform celor două contracte de comision. Între subscrisa și CSM Politehnica Iași s-au încheiat la data de 14.02.2020 contractul de comision nr. 156 având ca obiect intermedierea transferului jucătorului Kevin Lukassen și Contractul de comision nr 157 având ca obiect intermedierea transferului jucătorului Michael Junior Omoh. În ceea ce privește contractul de comision nr 156, prin acordul ambelor părți am convenit plata astfel: 2.250 euro până la 31.03.2020 și a 6.000 euro până la 30.08.2020. în ceea ce privește contractul nr. 157, precizăm faptul că am convenit achitarea a 3.000 euro până la 31.03.2020 și a 7.800 euro până la 30.08.2020. cu toate acestea Clubul Politehnica nu a înțeles să-și îndeplinească obligațiile asumate, motiv pentru care subscrisa am emis către pârâtă în data de 5.10.2020 și în data de 7.10.2020 câte o somație de plată aferentă fiecărui contract de comision.” se arată în cererea de chemare în judecată depusă de Pro-Onesports Intermediaries la Judecătoria Iași.

Judecătorii au admis cererea

Firma nigeriană a emis două facturi în valoare totală de 5.250 euro aferente primelor două rate din contractele de comision încheiate cu Politehnica. Plata sumelor aferente celei de a doua tranșe erau condiționate, conform contractelor de comision, de prelungirea contractelor de către cei doi jucători cu încă un an de zile. Cum ambii jucători au plecat de la Poli în vara lui 2020, iar clubul de fotbal nu și-a onorat obligația de plată nici măcar pentru prima tranșă, firma intermediară nu a mai emis și facturile aferente tranșelor finale de plată, respectiv 6.000 euro și 7.800 euro. Din acest motiv, prin concluziile scrise depuse la dosar, firma de avocatură ce reprezintă Pro-Onesports Intermediaries a solicitat judecătorilor emiterea ordonanței de plată doar pentru suma de 5.250 euro, pentru diferența de 13.800 euro urmând a decide dacă va deschide un nou proces, de această dată pe procedura dreptului comun. Pe 19 mai 2021, judecătorii au admis cererea modificată de ordonanță de plată și au obligat Clubul Politehnica la plata sumei de 5.250 către Michael Junior Omoh. Totodată, Poli va trebui să achite și 750 de euro cu tiltu de cheltuieli de judecată.

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here