Magistrații Tribunalului Iași au decis ieri să sesizeze Parchetul în legătură cu existența unui document fals în dosarul depus de Bolobiță premergător obținerii autorizației de construire pentru blocul de lângă Spitalul de Boli Infecțioase @ La dosarul PUZ apar semnăturile unor vecini, care nu pot fi autentice, deoarece la data întocmirii nu se aflau în țară @ Instanța a desemnat astăzi și un expert evaluator în acest dosar în persoana Felomelei Neculau, soția directorului SC Salubris SA Iași, societate aflată în subordinea municipalității, instituție care are calitatea de pârât în acest dosar
Gest extrem de rar făcut de judecătorii ieșeni în dosarul în care o familie de ieșeni, Sorin și Demetra Andrian au solicitat anularea autorizației de construire pentru blocul ridicat de dezvoltatorul Cristinel Bolobiță lângă Spitalul de Boli Infecțioase pe strada Octav Botez. Astfel, magistrații care judecă cererea de anulare a autorizației au decis la termenul de judecată să sesizeze Parchetul în legătură cu faptul că documentația în baza căreia Bolobiță a obținut autorizația de construire conține un document falsificat.
„Vom înainta o sesizare la Parchet pentru cercetarea infracțiunii de fals. În adresa pe care o înaintăm la Parchet vom solicita ca cercetarea să se facă în regim de urgență astfel încât Parchetul să de încadreze în termenul de un an”, a spus judecătorul.
Semnătura falsificată
Să reamintim că Sorin și Demetra Andrian locuiesc pe strada Nicolae Bălcescu nr.17, iar Bolobiță și-a ridicat blocul la numai câțiva metri de casa cu un singur nivel. Documentul falsificat pe care instanța a decis astăzi să-l înainteze pentru cercetări procurorilor este „Raportul de consultare a publicului”, înregistrat la Primăria Iași cu numărul 7129/20.10.2017. Redactarea acestui document face parte dintr-o fază prealabilă de adoptare a unui Plan Urbanistic Zonal. Vecinii proprietății pe care urmează să se realizeze viitoarea investiție sunt întrebați dacă au obiecții, propuneri în legătură cu viitoarea investiție, construcție care face obiectul studiului din PUZ. La raportul de informare prezentat de Bolobiță este atașată o notificare care ar fi fost semnată pentru confirmare de primire de familia Andrian. Familia Andrian a demonstrat că nu putea semna documentul, deoarece era plecată în concediu într-o țară străină și a depus și dovezi în acest sens, rezervarea de pe booking, factura de la hotel etc. Mai exact, la data la care se susține că s-a semnat documentul, familia Andrian se afla în Bulgaria în tranzit spre Grecia. În seara zilei respectiva familia Andrian s-a cazat la hotelul Riga din orașul Russe. De altfel, familia Andrian a și depus la instanță o serie de documente eliberate de hotelurile din Bulgaria și din Grecia probând astfel că nu aveau cum să semneze respectivul document înregistrat la primărie.
Soția unui director din primărie, expert în dosar
Reamintim că principalul argument care stă la bază solicitării de anularea a autorizației de construire se referă la faptul că, pentru a-și ridica blocul, Bolobiță a demolat ilegal un monument istoric, fosta Casă Pogonat. În prezent, autorizația de construire este suspendată prin dispoziția judecătorului de la Tribunal. Tot la termenul de ieri s-a discutat despre desemnarea unor experți în acest dosar. Este vorba despre un expert specialist în monument istoric persoană care urmează să se pronunțe asupra statutului Casei Pogonat dar și a unui expert evaluator care urmează să stabilească dacă proprietatea familiei Andrian s-a devalorizat după ce Bolobiță a ridicat ditamai blocul într-o zonă de case. Expertul evaluator desemnat aleatoriu este Felomela Neculau, soția actualului director al SC Salubris SA, Cătălin Neculau, numit pe funcție prin dispoziția primarului Mihai Chirica. Ori, municipalitatea are calitatea de pârât în acest dosar deoarece a eliberat atât autorizația de demolare a Casei Pogonat cât și cea de construire pentru blocul lui Bolobiță. Mai mult decât atât, Felomela Neculau a lucrat la primărie până când a decis să se retragă într-o întreprindere privată. În aceste condiții, obiectivitatea acesteia, în acest dosar este pusă la îndoială și din acest motiv familia Andrian va solicita la următorul termen de judecată ca aceasta să fie înlocuită.
Două plângeri penale
Sesizarea făcută de judecători în cursul zilei de ieri nu este singura plângere penală care se îndreaptă împotriva dezvoltatorului. Printre proprietarii de case de pe strada Nicolae Bălcescu se numără și familia Dumbravă. Familia Dumbravă a mandatat pe avocatul Bogdan Gheorghiță să depună o plângere penală împotriva lui Cristinel Bolobiță. Asta deoarece clădirea familiei Dumbravă a fost afectată de lucrările de construire de la blocul lui Bolobiță.
„M-a prejudiciat prin lucrările pe care le-a făcut, blocul este construit mult prea aproape de proprietatea noastră. Prin lucrările pe care le-a făcut s-au produs trepidații, s-au produs fisuri în pereți a căzut tencuiala. Am discutat cu domnul avocat Bogdan Gheorghiță care a fost însărcinat să depună plângere penală în numele nostru”, a declarat pentru 7IAȘI, Minerva Dumbravă.
Constantin MAZILU