Bombă! DNA a îngropat Dosarul Eternitatea. Soțul procurorului, avocatul Mafiei din Primărie

Procurorul DNA Andreea Nica a închis Dosarul Eternitatea, cel care privea schimbul de terenuri dintre Primăria Iași și firma G&R Imobiliar Group SRL @ Motivele de clasare sunt scandaloase: „diferența de valoare rezultată nu poate fi considerată o abatere de la standardele de evaluare”@ În timp ce procurorul Andreea Nica de la DNA „îl cerceta” pe primar, soțul acesteia, avocatul Cristian Nica apăra „Lotul Chirica” în dosarul de la DIICOT @ Cristian Nica este avocatul lui Victor Gavriluță, inspector la Urbanism în Primărie, inculpat alături de primarul Mihai Chirica în dosarul deschis de DIICOT Iași @ Gavriluță este personaj-cheie în dosarul de la DIICOT cât și în Dosarul Cheșcu instrumentat de DNA Iași @ El este unul dintre funcționarii care întocmeau în fals certificatele de edificare a clădirilor @ În urmă cu doi ani, 7IAȘI dezvăluia faptul că Andreea Nica a cumpărat un penthouse de 177 metri pătrați cu doar 50.000 de euro de la dezvoltatorul Adrian Șerbănoiu @ O reducere de 80% din preț! @ Pe când Nica conducea Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, pe masa acesteia a ajuns plângerea depusă împotriva lui Adrian Șerbănoiu de către fostul său asociat @ Și acest dosar a fost clasat după ani de zile, în 2018

Soluție neașteptată în Dosarul Eternitatea: procurorul Andreea Nica, detașat de la Iași la structura centrală a DNA, a decis clasarea cauzei. Spectacolul acestui dosar se încheie brusc, după ce în vara anului trecut DNA descindea la Iași, efectua percheziții peste percheziții și răscolea chiar biroul primarului Mihai Chirica.

Primarul anticipa încă de pe atunci modul în care se va finaliza dosarul. „Nu am nicio emoție în acest dosar”, spunea acesta la acea vreme.

„În dosarul la care faceți referire s-a dispus clasare în temeiul art. 16 alin. 1 lit. b) C.p.p., respectiv fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege cu referire la suspiciunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite și în temeiul art. 16 alin. 1 lit. a), respectiv fapta nu există, cu referire la suspiciunea infracțiunii prevăzute de art. 13 din Legea 78/2000.

La adoptarea soluției s-a luat în considerare, între altele, raportul de constatare întocmit în cauză care concluzionează că diferența de valoare rezultată nu poate fi considerată o abatere de la standardele de evaluare și, prin urmare, prin schimbul de terenuri dintre Municipiul Iași și o societate comercială, care a fost supus votului în Consiliul Local, nu a fost produs un prejudiciu unității administrativ-teritoriale”, se arată într-un răspuns al DNA adresat redacției 7IAȘI.

Soțul procuroarei DNA, avocat al „lotului Chirica” în dosarul de la DIICOT

În timp ce Andreea Nica îl cerceta pe Chirica în Dosarul Eternitatea, soțul acesteia, avocatul Cristian Nica, îl apăra pe unul dintre complicii primarului în dosarul în care DIICOT cercetează mai multe infracțiuni imobiliare.

Cristian Nica îl reprezintă pe Victor Gavriluță, inspector la Urbanism în Primărie și inculpat alături de primar în dosarul instrumentat de către procurorul Daniel Horodniceanu. Gavriluță este personaj cheie și în Dosarul Cheșcu de la DNA Iași, unde este acuzat că a semnat în fals certificatele de edificare a mai multor clădiri. Victor Gavriluță face parte din cercul de funcționari de încredere ai primarului. El este și unchiul secretarei lui Chirica, Ioana Turtă.

7IAȘI l-a contactat pe Victor Gavriluță în încercarea de a afla de la acesta cum a ajuns să beneficieze de serviciile avocatului Cristian Nica. Gavriluță a refuzat însă orice formă de dialog și a închis telefonul.

Cristian Nica este colaborator al cabinetului de avocatură Maria Aldea și practician în insolvență.

Dosarul Eternitatea, afacerea care a oficializat cununia dintre Chirica și PNL

Dosarul deschis de DNA privea schimbul de terenuri făcut în 2019 de Primăria Iași și firma G&R Imobiliar Group SRL. Municipalitatea a cedat 3.300 metri pătrați în Cicoarei, lângă Spitalul Arcadia, primind în schimb un teren de aproximativ 1.300 metri pătrați pe strada Eternitate. Prețul la care au fost evaluate cele două terenuri tranzacționate a fost de 220.000 euro. Însă, terenul oferit de firma G&R Imobiliar Group SRL fusese cumpărat cu mai puțin de 100.000 de euro și avea o cale de acces de doar un metru lățime, iar cel pus la dispoziție de primărie se află într-o zonă cu potențial imobiliar. De altfel, la scurt timp după parafarea schimbului de terenuri, în firmă a intrat Bogdan Niță, fiul primarului PNL din Miroslava, Dan Niță. Ulterior pe suprafața de teren a fost aprobat un PUZ care prevede construirea unui bloc cu 12 etaje.

Deși pentru aprobarea schimbului de terenuri Primăria Iași a invocat necesitatea extinderii Cimitirului Eternitatea, în contextul creșterii numărului de decese, vreme de trei ani de zile nu a făcut nimic cu terenul primit la schimb. Nici măcar nu a demolat clădirile care erau amplasate pe teren și care se aflau într-un stadiu avansat de degradare.

Schimbul de terenuri a fost documentul care a consfințit trecerea lui Mihai Chirica la PNL, cu un an înainte de alegeri. Tot în aceeași perioadă, șeful PNL de la acea vreme, Costel Alexe a fost filmat în timp ce petrecea la un restaurant din centru cu patronii G&R Imobiliar Group SRL.

Ca de la dezvoltator la procuror DNA: penthouse cu 80% reducere

O afacere dezvăluită de 7IAȘI în urmă cu doi ani de zile ridică un mare semn de întrebare asupra modului în care procurorul Andreea Nica și-a dobândit averea. Astfel, în ianuarie 2020, 7IAȘI dezvăluia că dezvoltatorul Adrian Șerbănoiu i-a vândut procurorului DNA Andreea Nica un penthouse de 177 metri pătrați cu doar 50.000 de euro, adică cu 282 de euro/mp. În același bloc și în aceeași perioadă, au fost contractate locuințe cu 1.500 de euro/mp. Pe când Nica conducea Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, pe masa acesteia a ajuns plângerea depusă împotriva lui Adrian Șerbănoiu de către fostul său asociat. În hățișul birocratic al justiției ieșene, dosarul a petrecut șase ani, abia în 2018 fiind luată o decizie: clasare.

Mai mult, în contractul de vânzare-cumpărare se face dovada plății doar 29.000 de euro din prețul total al imobilului de 50.000 de euro. Contractul de vânzare-cumpărare atestă plata prin două viramente bancare a doar 29.000 de euro. Pentru diferența de 21.000 de euro, care ar fi fost achitată anterior semnării contractului nu se vorbește de factură și chitanță sau de alt virament bancar

Conform contractului autentificat cu nr. 2.184/2010 la BNP „Maximovici Georgeta și Andriescu Raluca”, „prețul total cu TVA” al tranzacției a fost de 50.000 euro în echivalent în lei.

Din această sumă, 9.000 de euro au fost achitați în ziua semnării contractului prin virament în contul deschis de Art Instal SRL la Raiffeisen Bank SA, iar suma de 20.000 euro a fost plătită în același cont din creditul acordat cumpărătorilor de către BRD GSG SA – Sucursala Iași.

În același contract, se arată că suma de 21.000 de euro a fost achitată de către cumpărător, anterior semnării contractului, fără a fi precizată modalitatea de plată: virament bancar sau numerar și fără a fi indicat un cont sau un număr de chitanță. Mai mult nu se face vorbire despre vreun antecontract sau despre data la care a fost efectuată plata. Termenul este unul extrem de general: anterior semnării contractului.

„Prețul de achiziție al imobilului a fost fixat de către firma constructoare, nu de către procurorul la care faceți referire, nu a fost negociabil și a reprezentat o reducere a prețului inițial datorită întârzierilor contractuale ce au avut loc din culpa constructorului”, se arată într-un răspuns al DNA la solicitarea 7IAȘI.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here