Blocurile din Tomești vor reabilitate cu fonduri europene. Alte proiecte de milioane de lei în curs de implementare

Nouă blocuri din comuna Tomești vor fi reabilitate cu fonduri europene prin Programul Național de Redresare și Reziliență @ În prima etapă de implementare vor fi reabilitate două imobile în cadrul unui contract de finanțare de peste 20 de milioane de lei @ Imobilele vor fi izolate termic cu vată minerală, iar tâmplăria exterioară va fi schimbată integral @ La finalizarea proiectului consumul anual de energie pentru încălzire va scădea cu 77% @ Primăria Tomești are mai multe proiecte depuse spre finanțare prin PNRR cu o valoare de peste 6 milioane lei

Comuna Tomești este campioană la absorbția fondurilor europene destinate reabilitării termice a blocurilor de locuințe finanțată în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență. Primarul Ștefan Timofte și echipa sa au reușit să obțină finanțarea pentru nu mai puțin de nouă blocuri din comună, primind în cadrul acestei măsuri bani mai mulți chiar și decât Municipiul Iași.

În etapa I a acestui amplu proiect de reabilitare energetică intră două imobile, respectiv blocul 45 scările A și B și blocul 47 scările A, B și C. Valoarea totală a fondurilor atrase pentru această primă etapă este de peste 20 de milioane lei. Pentru cele trei scări ale blocului 47, Primăria Tomești va primi 4.735.233 lei prin PNRR pentru întreaga valoare a lucrărilor exclusiv TVA, în timp de taxa pe valoare adăugată în valoare de 900.000 lei va fi asigurată de la bugetul de stat. Valoarea lucrărilor de la blocul 45 scările A și B va fi de 12.176.299 lei (finanțați integral prin PNRR) la care se adaugă TVA în cuantum de 2.313.497 lei (cheltuială eligibilă asigurată de la bugetul de stat). Lucrările de reabilitare vor dura 12 luni, urmând ca licitația pentru atribuirea lucrărilor să fie lansată la în următoarea perioadă.

De-a lungul timpului, faţadele blocurilor au suferit o serie de degradări datorate condiţiilor atmosferice. Vorbim de clădiri care au o vechime de peste 30 de ani și la care nu s-a intervenit niciodată. Cu ocazia lucrărilor de reabilitare termică, pe lângă creşterea performanţei energetice a blocului, se vor putea identifica şi remedia aceste degradări, contribuind la îmbunătăţirea aspectului arhitectural al clădirii şi, implicit al comunei. Măsurile de reabilitare termică pe elementele de anvelopă a clădirii presupun izolarea pereților exterior cu termosistem din vată minerală cu o grosime de 25 de centimetri, înlocuirea tâmplăriei exterioare actuale cu o tâmplărie cu eficiență termică ridicată și geam termopan superior termic. De asemenea, balcoanele și logiile vor fi închise cu tâmplărie termoizolantă la care vor fi montate elemente de vitraj cu control solar sau sisteme de umbrire exterioară (obloane, jaluzele, rulouri etc.) cu reglare manuală sau cu reglare automată inteligentă.” spune primarul Ștefan Timofte.

 

Consumul de energie va scădea cu 77%

 

Proiectul de reabilitare ce urmează a fi implementat este unul amplu, urmând a se acționa pe mai multe componente și funcționalități ale clădirilor. Astfel, vor fi executate lucrări de reabilitare și modernizare ale sistemului de iluminat al celor două imobile de locuințe. Se vor efectua lucrări de înlocuire a circuitelor electrice deteriorate sau subdimensionate din spaţiile comune, vor fi înlocuite corpurile de iluminat fluorescente şi incandescente cu corpuri de iluminat cu eficienţă energetică ridicată şi durată mare de viaţă, inclusiv tehnologie LED. Totodată, vor fi instalate corpuri de iluminat cu senzori de prezenţă, acolo unde acestea se impun pentru o economie de energie. În același timp, Primăria Tomești ia în calcul desfacerea şi refacerea instalaţiilor, echipamentelor, finisajelor, precum şi  lucrări strict necesare din zona de intervenţie aferentă a acestora, decolmatarea și curățarea subsolurilor, repararea trotuarelor de protecție perimetrale, dar și de refacere a finisajelor interioare în zonele de intervenție și repararea sistemului de colectare a apelor meteorice de la nivelul acoperişului. Totodată, Primăria Tomești la fiecare bloc reabilitat va monta stații pentru încărcarea mașinilor electrice.

În urma procesului de reabilitare seismică și energetică consumul anual specific de energie finală pentru încălzire va scădea cu 77,67%, iar nivelul anual estimat al gazelor cu efect de seră va înregistra o scădere cu 59,39 procente. Acest proiect aduce mai multe beneficii cetățenilor care locuiesc în aceste imobile: vor avea un confort sporit in locuințe, vor avea facturi mult mai mici fără a face economie, vor locui într-o clădire reabilitată și modernizată și le va crește valoarea proprietății.” precizează edilul comunei Tomești.

 

Iluminat public inteligent

 

Primarul Ștefan Timofte spune că a reușit să depună pentru finanțare mai multe proiecte destinate modernizării comunei. Unele dintre ele au fost deja acceptate, altele sunt încă în analiză. Primăria Tomești a depus spre finanțare la Ministerul Mediului un proiect pentru modernizarea sistemului de iluminat public în valoare de aproximativ 2.4 milioane de lei.

Prin acest proiect ne propunem montarea unui număr de 700 de aparate de iluminat. Sistemul actual este depășit din punct de vedere funcțional sau mecanic și va fi  modernizat cu echipamente tehnologice noi, în pas cu ultimele noutăți din industrie. În plus, va fi instalat un sistem de telemanagement, un sistem de control și monitorizare de la distanță cu multiple beneficii. În esență, acest sistem preia controlul de iluminare de la zero. În momentul de față, singura modalitate de control a sistemului de iluminat este din punctul de aprindere, în sensul pornirii și opririi, după un anumit program prestabilit. Aici intervine un sistem complex de monitorizare și control. Fiecare aparat de iluminat în parte poate fi controlat după un program, după anumiți senzori sau după traficul de la o anumită oră. Beneficiile instalării unui astfel de sistem sunt destul de multe, surplus de economie pentru energia electrică, scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră, reducerea riscului producerii accidentelor, etc.”, a explicat primarul Timofte.

Concomitent, se va implementa un proiect menit să sporească siguranța cetățenilor din comună, urmând ca în toate satele să fie montate camere de supraveghere. Achiziția sistemului de monitorizare video se va face cu o finanțare în cuantum de 368.070,27 lei fără TVA (cheltuieli eligibile asigurate din Programul Național Redresare și Reziliență), la care se adaugă TVA în valoare de 69.933,35 lei (cheltuieli eligibile asigurate din bugetul de stat).

 

Alte 6 milioane de lei prin PNRR

 

Primăria Tomești a depus pentru finanțare în cadrul PNRR alte trei proiecte importante. Un prim proiect privește achiziția unui microbuz electric și a unor stații de încărcare pentru autovehicule electrice. Valoarea finanțării nerambursabile este de 1.230.675 lei (cheltuieli eligibile asigurate din Programul Național Redresare și Reziliență), TVA-ul în valoare de 233,828.25 lei fiind acoperit din fonduri de la bugetul de stat.

Primarul Timofte vrea să acceseze fonduri pentru implementarea unui sistem informațional geografic (GIS). Sistem Informatic Geografic este o tehnologie bazată pe calculator pentru cartografierea şi analiza entităţilor de pe suprafaţa terestră care utilizează hărți și scene 3D. Valoarea proiectului este de aproximativ 530.000 lei, sume finanțate prin PNRR și de la bugetul de stat.

Tot printr-o finanțare de aproximativ 4 milioane lei prin PNRR, la Tomești, se va construi un centru de colectare prin aport voluntar. Centrul de colectare prin aport voluntar va asigura colectarea separată a deșeurilor menajere ce nu pot fi colectate în sistem door-to-door, respectiv deșeuri reciclabile și biodeșeuri ce nu pot fi colectate în pubelele individuale, precum și fluxurile speciale de deșeuri – deșeuri voluminoase, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri din construcții și demolări.

Lucrăm în permanență să atragem fonduri pentru implementarea a cât mai multor proiecte de modernizare a comunei. Avem foarte multe cereri de finanțare depuse care se află în diverse stadii. Din urmă pregătim alte documentații pentru foarte multe proiecte pe care vrem să le implementăm. Este un drum foarte lung de la o idee sau o nevoie a comunității până la momentul în care se poate implementa și finaliza. Însă acest lucru nu ne-a descurajat niciodată. Am fost perseverenți, am avut determinare, am avut tone de răbdare și de multe ori eforturile ne-au fost răsplătite prin aprobarea proiectelor și implementarea lor în folosul comunității locale.” concluzionează primarul comunei Tomești, Ștefan Timofte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here