@ Două blocuri cu 48 de apartamente, construite de Primăria Ciurea, sunt goale, nelocuite, deși trebuiau să fie repartizate familiilor din comună @ Blocurile au costat 3,2 milioane de euro, aproape dublu față de estimarea inițială @ Apartamentele construite de Primăria Ciurea au costat mai mult decât apartamentele scoase la vânzare de dezvoltatori @ Lucrările au început în 2019, trebuiau finalizate în aprilie 2022, dar nici până în prezent nu au fost predate locatarilor @ Constructorul a întârziat finalizarea lucrărilor cu aproape doi ani @ Însă acum a apărut o altă problemă: blocurile nu pot fi date în folosință pentru că nu sunt conectate la utilități @ În zonă nu există rețea de canalizare și rețea de gaz metan @ Costurile de execuție a lucrărilor au fost umflate artificial, deși Primăria Ciurea a reziliat contractul cu firma constructoare și a organizat o nouă licitație @ Culmea, a doua licitație a fost câștigată de același constructor, firma Con Ted Company SRL, controlată de omul de afaceri Cornel Brînză
Cele două blocuri construite de Primăria Ciurea în satul Hlincea nu sunt locuite nici în ziua de astăzi, deși termenul de finalizare anunțat de primarul Cătălin Lupu la semnarea contractului a fost data de 6 aprilie 2022. În plus, costurile pentru ridicarea imobilelor au depășit cu mult valorile de pe piața liberă. Primăria Ciurea a cheltuit în total peste 3,2 milioane de euro pentru ridicarea blocurilor din Hlincea. Costurile depășesc cu mult până și prețurile practicate de dezvoltatori, în condiițiile în care terenul a fost pus la dispoziție gratuit. Valoarea investiției nu este încă una finală, costurile urmând să crească cu contravaloarea lucrărilor de branșare la utilități. Cele două blocuri nu sunt conectate la rețelele de gaz și canalizare, iar lucrările vor fi efectuate cu bani de la bugetul local. În zonă nu există încă rețele de gaz metan și canalizare, iar din cauza incompetenței primarului Cătălin Lupu, lucrările la acestea nu au fost încă realizate. Prin urmare, beneficiarii locuințelor sociale vor mai trebui să aștepte încă mult timp până când se vor putea muta în noua casă.
„Îndată ce vor fi conectate la rețeaua de canalizare și gaz metan, apartamentele vor fi predate oamenilor din comunitate. Beneficiarii vor fi persoane vulnerabile, tineri căsătoriți și familii monoparanetale”, spunea primarul Cătălin Lupu, în luna mai a acestui an, la debutul campaniei electorale.
Cele 48 de apartamente sunt nelocuite, deși la data demarării lucrărilor, primarul Cătălin Lupu susținea că au fost deja elaborate și criteriile de repartizare a locuințelor, existând chiar o listă cu familii înscrise.
În luna aprilie anului 2022, când apartamentele trebuiau finalizate, lucrările abia evoluaseră până la etajul unu. Cu toate că firma de construcții nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale, Primăria Ciurea nu a luat nicio măsură pecuniară împotriva acesteia. Ba chiar a premiat-o prin majorarea succesivă a valorii contractului!
Primăria a reziliat contractul cu cunostructorul. Un nou contract, același constructor
S-a ajuns în această situație după ce Primăria Ciurea a reziliat contractul cu firma care câștigase licitația pentru realizarea lucrărilor de construcții. Culmea, noua licitație a fost câștigată de aceeași firmă. În urma acestor proceduri care au provocat întârzieri, costurile au crescut substanțial.
În iulie 2019, Primăria Ciurea a lansat procedura simplificată de achiziție pentru obiectivul „proiectare și execuție lucrări pentru realizarea de locuințe sociale în satul Hlincea” cu o valoare estimată de 9.129.553 lei fără TVA. La procedură s-a prezentat un singură societate, SC Con Ted Company SRL, a cărei ofertă a fost de 8.764.370 lei fără TVA. Pe 8 noiembrie 2019 a fost semnat contractul de lucrări nr. 14357 prin care firma Con Ted se obliga să proiecteze și să construiască patru blocuri cu regim de înălțime P+2 și cu un total de 48 de apartamente. La două luni de la semnarea contractului, chiar dacă firma Con Ted nu începuse lucrările la cele patru blocuri, primarul Cătălin Lupu a înaintat Consiliului Local Ciurea un proiect de hotărâre prin care a fost actualizat devizul de lucrări pentru proiectul de investiții. Astfel, valoarea contractului a fost majorată cu 11%, respectiv 1 milion de lei fără TVA.
Ulterior, a fost luată decizia de schimbare a amplasamentului, ceea ce a condus din nou la noi majorări. În aceste condiții, Con Ted Company SRL a informat Primăria Ciurea că valoarea lucărilor va crește din nou cu aproximativ 40%.
După începerea lucrărilor de consolidare și a fundației blocului, Con Ted prezintă beneficiarului oferta financiară, care, surpriză!, era cu 42% mai mare decât valoarea inițială a contractului! Deci soluția mai ieftină era deja mai scumpă! Cum legea nu permite o astfel de modificare substanțială a valorii contractului, s-a luat decizia încetării contractului în faza de execuție existentă și organizarea unei noi proceduri pentru restul de lucrări de executat. Până în acel moment, Con Ted executase lucrări de stabilitate versant, terasamente și infrastructura blocului până la cota zero a terenului. În bani, totul se traduce în aproape 3,5 milioane de lei fără TVA pentru lucrări și 288.500 lei fără TVA pentru proiectare și asistență tehnică. Pe 5 octombrie este semnat actul adițional privind închiderea contractului.
Pe 19 ianuarie 2021, Primăria Ciurea a anunțat procedura de achiziție pentru execuția restului de lucrări la blocul din Hlincea. Pe 6 aprilie 2021 se semnează noul contract cu aceeași societatea: Con Ted Construct. Valoarea contractului pentru restul de lucrări de excutat: 8.577.381 lei fără TVA. Astfel, proiectarea și execuția celor 48 de apartamente din Hlincea a ajuns să coste Primăria Ciurea 12.336.051 lei fără TVA față de 8,7 milioane lei cât era estimat inițial, o creștere de 41% a costurilor.
Într-un final, Primăria Ciurea a mai suplimentat din nou valoarea contractului ajungându-se până la suma de aproximativ 16 milioane de lei.