Blocaj la Urbanism: investitorii sunt disperaţi. Activitatea arhitecţilor din Primăria Iaşi nu ţine pasul cu revenirea timidă a pieţei imobiliare

Schimbarea şefului de la Urbanism nu a adus o îmbunătăţire în activitatea acestui serviciu vital pentru oraş. Dimpotrivă, cei care depun proiecte se plâng că termenul de analiză a documentaţiilor este prea mare. Unul dintre aceşti investitori s-a adresat instanţei pentru a primi autorizaţia.

 

Investitorii imobiliari care doresc să dezvolte afaceri de profil sunt nemulţumiţi de faptul că municipalitatea le blochează proiectele.

 

A cumpărat teren degeaba

Dragoş Mancaş este un investitor care deţine un teren în suprafaţă de 1000 de metri pătraţi în faţa Hotelului Europa, într-un actual parc împărţit între 12 proprietari. A vrut să ridice acolo o clădire de birouri dar nu i-a fost aprobat regimul înalt de înălţime.

Alţi investitori au ajuns în instanţă, exasperaţi fiind de tergiversările celor de la Urbanism. Este cazul lui Mircea Gal, patronul de la SC Antrepriza Ideal Casa, firmă cu mai multe proiecte imobiliare de-a lungul timpului. Gal a cerut Tribunalului Iaşi obligarea Primăriei de a emite actele administrative necesare edificării unui imobil, pârâtă fiind şi şefa de la Serviciul Urbanism, Ana-Maria Târziu. Contactat de 7EST, Gall a explicat că e posibil să primească, totuşi, autorizaţiile. „Avem depuse mai multe acte, a ieşit o autorizaţie, urmează să iasă alta. Am stat cam mult după autorizaţii, cam cinci luni. Nu pot vorbi, nu sunt în ţară”, a spus Gall. În 2014, omul de afaceri a solicitat aprobarea unui Plan Urbanisitc Zonal ce viza construirea a patru blocuri de locuinţe pe strada Spital Paşcanu şi pe stradela Zorilor.

Reprezentanţii Primăriei nu au răspuns pentru a oferi un punct de vedere legat de situaţia de la Urbanism.

 

Tabere împărţite, interese mari

Cumpăna din acest domeniu se datorează şi faptului că Direcţia Urbanism trece printr-o perioadă de tranziţie, după ce Mihai Chirica, primar interimar, l-a demis pe arhitectul-şef, Tudor Vericeanu, locul acestuia fiind luat de Ana-Maria Târziu.

După acest moment, investitori din piaţa imobiliară au declarat pentru 7EST că aşteaptă de mai bine de şase luni eliberarea unei autorizaţii de construire. La rândul lor, unii arhitecţi consideră că blocajul se datorează şi lipsei de viziune a municipalităţii, care refuză construirea imobilelor înalte în zona centrală a oraşului. Însă, acest lucru ar fi posibil după aprobarea noului Plan Urbanistic General (PUG). Aceiaşi arhitecţi susţine că actualul PUG, ce expiră peste doi ani, nu a fost întocmit spre a duce la dezvoltarea oraşului. Ţinta acestor critici este unul dintre artizanii acestui regulament, arhitectul Daniel Vişan, contestat în mai multe rânduri de unii dintre colegii de breaslă. Alţi arhitecţi, şi mai ales societatea civilă îi dau dreptate lui Vişan care consideră că nu este necesară construirea de turnuri în zona centrală.

 

Oraşul este în transformare, una care uneori a luat-o razna din punct de vedere urbanistic

Fostul avantajat critică sistemul

Arhitectul ieşean Marian Jan Chiriţa din tabăra anti-Vişan, a precizat că zona centrală a Iaşului trebuie să permită apariţia unor proiecte îndrăzneţe, a unor clădiri înalte. „Problema autorizaţiilor de construire este una veche. Oraşul are posibilitate de dezvoltare, dar este nepregătit. Nu avem un regulament coerent. PUG-ul este vechi de 15 ani. Din păcate, peste tot se obligă elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal. În plus, modificările făcute la Legea 350 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul sunt care blochează Iaşul. Sunt suprafeţe în zona centrală unde se pot construi clădiri cu patru – zece etaje. Mă refer la toată zona din jurul Hotelului Europa şi Târgu Cucu. Acum, unde avem rezerve de teren, indicii spaţiali sunt foarte mici. De la un Coeficient de Utilizare a Terenului (CUT) de 0,9 se ajungea la 0,29. Vom face PUZ-uri până îmbătrânim. Aştepţi elaborarea un an, plus autorizaţia trei luni”, a spus arhitectul Chiriţa, considerat în breaslă un favorizat al fostei „orânduiri” din Primărie, prin mâinile sale trecând, în ultimii ani, unele dintre cele mai importante şi controversate proiecte de acest gen din Iaşi.

 

Citeşte şi Caz flagrant. Autorizaţie de bloc respinsă la Urbanism şi traficată de arhitectul Chiriţa: „Nu le-a plăcut faţa mea”

 

„La Urbanism eşti umilit”

Arhitectul Chiriţa a făcut o radiografie a compartimentului Urbanism. El susţine că cele mai mari umilinţe le suporţi doar pentru că vrei să construieşti. „La Urbanism, în afară de doi oameni, angajaţii au toate profesiile posibile, începând de la textilist. Pe vremea lui Vericeanu, proiectele aprobate de Primărie ajungeau la Comisia de Monumente. El nu se ducea să susţină proiectul, spunând că e treaba investitorului. Nu a fost o colaborare cu instituţii ca DSP sau PSI. La Urbanism, dacă vrei să fii umilit, trebuie să vii cu un proiect. Normativele sunt răstălmăcite tot timpul. Dacă vine cineva şi te reclamă că încerci să construieşti, imediat eşti blocat ”, a susţinut Marian Jan Chiriţa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here