Blatul Chirica – Alexe: Prefectura retrage procesele împotriva dezvoltatorilor

Cercul s-a închis: intrată sub controlul lui Costel Alexe, Prefectura Iași a retras acțiunile deschise în instanță pentru anularea autorizațiilor scandaloase emise de Primăria Iași @ Prefectura a renunțat la recursul din procesul deschis pentru anularea autorizației proiectului de pe Esplanada Oancea @ Un alt exemplu: Inspectoratul de Stat în Construcții cere Prefecturii Iași să atace în instanță autorizațiile emise pentru mastodontul din Smârdan, dar prefectul Marian Grigoraș susține că nu are temei legal și renunță la acțiune @ Ultima redută a căzut: la Iași DNA este personaj de basm, simplă ficțiune

Costel Alexe a marcat 145 de ani de la înființarea PNL sub bustul lui Nicolae Gane alături de un „liberal autentic” pe nume Mihai Chirica. Un stop-cadru cu protectorii Mafiei Imobiliare.

Prefectura Iași a fost până acum câteva luni singurul garant al respectării legii în Iași. Toate acestea s-au schimbat după ce PNL a schimbat garda la Prefectura Iași. Noua orânduire din Casa Pătrată a decis să se retragă din procesele care fuseseră deschise anterior pentru anularea autorizațiilor de construire emise de Primăria Iași.

ISC: Blocul din Smârdan este ilegal. Prefectura: „nu sunt elemente de nelegalitate”

La sfârșitul anului 2019, Inspectoratul de Stat în Construcții a efectuat un control la blocul ridicat de către dezvoltatorul Laurențiu Timofte în zona Smârdan – Bucșinescu. Proiectul a beneficiat de două autorizații de supraetajare, ajungându-se astfel ca, blocul să aibă patru etaje în loc de două, conform autorizației inițiale. Mai precis, blocul din Smârdan trebuia să aibă inițial două etaje și un al treilea retras, iar ulterior Primăria Iași  a permis investitorului să construiască etajul 3 complet precum și etajul 4.

„În urma controlului de specialitate cu privire la respectarea prevederilor legale privind elaborarea, avizarea și aprobarea Planului urbanistic zonal, s-a încheiat procesul verbal de control nr. 29008/30.09.2019 în care s-a constatat că documentația PUZ a fost întocmită și aprobată cu încălcarea prevederiolor art.1 și anexei nr.1 pct. 2,1,5 din Regulamentul general de urbanism, aprobat cu HG nr. 525/1996.

Astfel, prin Regulamentul local de urbanism aferent PUZ aprobat prin HCL nr. 234/31.08.2016, s-a reglementat un procent maxim de ocupare a terenului egal cu 30%, pentru un bloc de locuințe cu 4 niveluri supraterane contrare Regulamentului general de urbanism, care prevede un POT maxim de 20%.

(…) vă solicităm să analizați legalitatea actelor de autoritate, raportat la neconformitățile constatate prin actele de control anexate și, după caz, oportunitatea și necesitatea formulării unei acțiuni în justiție pentru anularea acestora”, se arată în adresa trimisă de ISC Prefecturii Iași.

Luni de zile, Prefectura Iași a refuzat să dea curs solicitării venite din partea ISC. Ulterior, la presiunea vecinilor, instituția a emis un punct de vedere, prin care anunța că nu va ataca în instanță autorizațiile ilegale emise de Primăria Iași.

„În urma analizării, s-a constatat că nu sunt elemente de nelegalitate, așa cum sunt definite în Legea contenciosului administrativ nr. 544/2004, astfel încât să se justifice promovarea acțiunilor privind anularea autorizațiilor de construcție nr. 345/2017, 749/2018, 896.2019”, se arată într-o adresă semnată de către prefectul Marian Grigoraș.

Sanchi: Prefectura s-a speriat de cheltuielile de Judecată

Un alt proiect imobiliar pentru care Prefectura Iași a ales să joace cartea blatului  este cel de pe Espalanda Oancea, unde s-a ajuns chiar la proteste în stradă. La începutul anului trecut, Prefectura Iași a decis să atace o primă autorizație obținută de dezvoltatorul Art Residence.

„Autorizaţia de construire a fost emisă în baza unui certificat de urbanism incomplet, soluţia tehnică pentru realizarea gardului nu respectă reglementările urbanistice stabilite prin documentaţia de PUZ aprobată prin HCL 96/2018, planul de situaţie din documentaţia tehnică nu este întocmit pe un suport topografic vizat de OCPI Iaşi, limitele de proprietate nu sunt respectate“, se arată într-un comunicat al Instituţiei Prefectului emis la acea vreme.

„Din acest moment, autorizaţia de construire este suspendată de drept, iar lucrările nu mai pot avansa până la o decizie a instanţei. Voi veghea în continuare la respectarea cu stricteţe a legii, prevederile legale fiind obligatorii pentru toţi cetăţenii“, a declarat pentru Ziarul de Iași, Marian Șerbescu,  prefectul de la acea vreme.

După alte câteva luni, instanța de judecată a respins solicitarea prefecturii. Sentința nu a fost însă definitivă și deși, conform cutumelor, instituțiile publice uzează de toate căile de atac, după schimbarea puterii, Prefectura Iași a făcut pasul înapoi. Mai precis, nu a mai făcut recurs.

Motivul invocat de noul prefect Marian Grigoraș este unul penibil. Conform sentinței care nu este definitivă, instituția trebuie să achite cheltuieli de judecateă de peste 1.300 lei. În același timp, în plină „criză financiară”, la Iași a fost ocupat al doilea post de subprefect, desființat în urmă cu mai bine de 15 ani de zile.

„Dosarul nr. 468/99/2019 are ca obiect anularea unei autorizații de construire pentru o împrejmuire provizorie pe un teren proprietate privată. Instanța a reținut că acțiunea este neîntemeiată, motivele invocate nefiind de natură să atragă anularea autorizației. De asemenea, în speță a fost efectuată la expertiză tehnică judiciară, care a confirmat legalitatea actului administrativ atacat. Instituția noastră a fost obligată cu acest prilej la plata sumei de 1.332 lei cheltuieli de judecată. Juriștii care s-au ocupat de dosar au apreciat că nu există argumente pentru formularea unui recurs impotriva sentinței Tribunalului Iași”, ne-a comunicat prefectul Marian Grigoraș.

Tudor LEAHU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here