Biserica Sfânta Vineri din Iași poate fi dărâmată oricând. E construită pe un teren care nu-i aparține

Biserica „Sfânta Vineri”, din cartierul ieșean Alexandru cel Bun, ar putea fi dărâmată. S-a ajuns la această situaţie după ce un bărbat ce deţine titlul de proprietate asupra unei părţi din terenul pe care este construit lăcasul de cult şi-a cerut drepturile în instanţă şi a câştigat după ani de zile. Pentru că Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a întârziat să ia o decizie, Primăria i-a oferit proprietarului un alt teren în schimb. Dacă decizia nu va fi însă aprobată în plenul Consiliului Local, s-ar putea ajunge până la demolarea bisericii. 

 

 

Constantin Iancu, fost funcționar public, a vrut înapoi terenul pe care-l primise moștenire de la părinți, așa că şi-a cerut drepturile în faţa judecătorilor. Aceştia i-au dat câştig de cauză în 2009, iar bărbatul a obţinut în instanţă titlul de proprietate pentru terenul de 2.000 de metri pătraţi din Iaşi, pe care se află Biserica Sfânta Vineri şi curtea Grădiniţei Nr.21 din cartierul Alexandru cel Bun.

 

„Acel titlu de proprietate a fost ignorat de către vecini, care era Biserica Sfânta Vineri, care se înfiinţase în ’90 şi de către grădiniţa învecinată care practic au executat anumite împrejmuiri care făcea proprietate şi au fost înştiinţate încă din data de 5 august 1993,” povestește bărbatul pentru Digi24.

 

 

Proprietarul a cerut despăgubiri din partea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

 

„Am cerut o audienţă la Înaltpreasfințitul, la Mitropolit Daniel care era atunci şi în faţa unor 14-15 înalţi ierarhi care asistau la acea discuţie , în audienţă, a fost foarte amabil, dar în realitate şi mi s-a promis că va fi cumpărat terenul ocupat, că va fi achitat în formă creştinească terenul ocupat promiţând că să-mi dea banii, practic a recunoscut culpa, era culpa demonstrată,” a mai spus Constantin Iancu. 

 

Pentru că promisiunile nu s-au concretizat, bărbatul a decis să ceară în instanţă demolarea bisericii. Primăria a propus o soluţie de compromis pentru ca nici biserica, nici grădiniţa să nu fie dărâmate. 

 

„Noi am propus un teren la schimb, între timp am făcut un acord de mediere prin care pentru terenul pe care este ocupat parţial de biserica , parţial de curtea grădiniţei să dăm la schimb un teren în zona Moara de Foc de circa 1.600 metri pătrați, dumnealui are 1.900 de metri acolo, o să intrăm în Consiliu Local şi astfel o să stingem tot conflictul apărut,” a explicat Mihai Chirica, viceprimarul municipiului Iaşi. 

 

Preotul paroh şi reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei nu au dorit să comenteze situația.

 

(Sursa: digi24.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here