Biserica ridicată de Ştefan cel Mare în locul copacului ce i-a salvat viaţa. Domnitorul s-ar fi căţărat într-un arin pentru a scăpa de unguri

În localitatea Baia, din judeţul Suceava, Ştefan cel Mare a ridicat Biserica Albă ca urmare a victoriei împotriva ungurilor conduşi de Matia Corvin. Legenda spune că, într-o noapte din luna decembrie a anului 1467, ungurii au năvălit în Moldova şi i-au prins pe moldoveni nepregătiţi. Chiar Ştefan Vodă a trebuit să urce într-un arin pentru a se face nevăzut. După ce a câştigat bătălia, Ştefan cel Mare a ridicat o biserică în locul acelui copac.

 Localitatea Baia din judeţul Suceava este prima capitală a statului feudal Moldova. Această localitate este amplasată la circa 8 kilometri de oraşul Fălticeni şi este printre cele mai vechi localităţi din Moldova. Baia este menţionată într-un document străin din anul 1339 care o descria ca fiind “cel mai mare oraş de la est de Carpaţi”.

 Biserica Sfântul Gheorghe – Albă din Baia are o istorie interesantă, acest locaş de cult fiind construit de Ştefan cel Mare după lupta din 14 – 15 decembrie 1467 dintre răzeşii moldoveni şi ungurii conduşi de regele Matia Corvin, când întreaga localitate a fost arsă în întregime.

 Cărturarul Gheorghe Teodorescu Kirileanu a povestit în cartea sa “Faptele şi vitejiile lui Ştefan cel Mare şi Sfânt”, cum marele domnitor al Moldovei, profitând de faptul că era noapte, a reuşit să scape de ungurii lui Matia Corvin, după ce s-a urcat într-un arin de la marginea târgului Baia, pe locul căruia după câştigarea bătăliei a ridicat Biserica Albă.

 „Ştefan Vodă, dacă a văzut că nu-i chip de scăpare, s-a retras în târgul de la Baia şi acolo, dacă a simţit nevoia, s-a suit într-un arin, ca să se ascundă de vrăjmaş. Ungurii au trecut şi pe dedesubt şi mai alături de arin, dar cui i-a trecut prin gând că Vodă stă ascuns într-un arin. După ce-au ajuns ungurii la Baia, l-au căutat în fel şi chip, în toate părţile pe Ştefan Vodă şi dacă au văzut că nu au noroc să puie mâna pe dânsul, de ciudă, au prădat casele oamenilor şi s-au dat pe băute şi la petrecanii ca acelea.

 Ştefan cel Mare, când s-a văzut scăpat de primejdii, s-a coborât jos din arin, a mulţumit lui Dumnezeu, de acolo şi-a strâns oastea împrăştiată, a tăbărât peste unguri şi-n vreme de noapte şi cum erau ei morţi de beţi şi nu mai ştiau pe ce lume sunt, le-a tras o bătaie de gândeau ungurii că-i mânia lui Dumnezeu şi nu nimereau pe unde să fugă mai degrabă.

 După ce a alungat Ştefan Vodă pe duşmani din ţară, în locul arinului în care a scăpat cu viaţă, a zidit o biserică, care se cheamă şi astăzi Biserica Albă, mulţumind lui Dumnezeu că nu şi-a primejduit viaţa în bătălie şi a scăpat ţara de duşmani”, detalia Gheorghe Kirileanu bătălia de la Baia dintre moldovenii lui Ştefan cel Mare şi ungurii lui Matia Corvin.

 Cronicarul Grigore Ureche a scris şi el despre lupta dusă de Ştefan cel Mare la Baia, însă legenda sa este puţin diferită. Acesta a povestit că regele Matia Crovin a venit în Moldova, în fruntea oastei sale ungureşti, pentru a o supune. Ungurii au trecut Carpaţii Orientali, au ajuns la Roman unde au jefuit şi au incendiat tot, după care s-au îndreptat spre Suceava unde era aşteptaţi de Ştefan cel Mare şi răzeşii săi. Oastea ungurească a făcut un popas la Baia, în data de 14 decembrie 1467, localitate pe care au devastat-o. În noaptea acelei zile, Ştefan cel Mare a intrat cu oastea în Baia şi i-a atacat prin surprindere pe unguri.

 „Şi fiindu şi beţi şi negătiţi de război, i-au lovitu Ştefan Vodă cu oaste tocmită în răvărsatul zorilor, de multă moarte şi perire au făcut într-înşii”. În dimineaţa zilei de 15 decembrie 1467, târgul Baia „era un rug pe care ardeau morţii (…). Iar craiul nu mai călărea în frunte, ca un tânăr erou ce cucereşte jucându-se: îl duceau pe targă. El avea trei răni pe dânsul, şi fierul unei săgeţi ţărăneşti îi rămăsese, nu în faţă, ca să se poată mândri măcar, ci în spate”, a descris letopiseţul Grigore Ureche bătălia dintre moldovenii lui Ştefan şi ungurii lui Matia Corvin.

 

 

 

 

Sursa: adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here