Consiliul Superior al Magistraturii urmeaza sa discute joi, 11 februarie, raportul de activitate al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie pe anul trecut.
Potrivit documentului consultat de Ziare.com, cei sapte procurori din cadrul SIIJ au reusit sa solutioneze 552 de dosare, din care doar doua rechizitorii au fost trimise in instanta, restul de 550 primind o solutie de clasare. In plus, in raportul de activitate se sublinizata ca „in cursul anului 2020, au fost intocmite si transmise 4 comunicate de presa”.
„In cadrul Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie, in anul 2020, activitatea de urmarire penala a fost desfasurata de 7 procurori care au avut de solutionat 6636 de dosare penale. Dintre acestea, 2984 de cauze au fost inregistrate in anul 2020, iar 3652 sunt ramase/ preluate din 2019.
In cursul anului 2020 au fost solutionate pe fond un numar de 552 de dosare din care 2 rechizitorii, prin care au fost trimisi in judecata 3 inculpati. Intr-un numar de 550 de cauze, procurorii Sectiei au dispus solutii de clasare”, se arata in bilantul SIIJ, trimis la Consiliul Superior al Magistraturii.
Pe langa acestea, procurorii SIIJ subliniaza si ca in anul trecut au fost formulate trei contestatii impotriva a trei decizii pronuntate de ICCJ, plus un apel la o decizie a Curtii de Apel Bucuresti.
La Sectia Speciala lucreaza 7 procurori, dintre care unul cu post de conducere. Salariul acestora este de peste 15.000 de lei lunar. Spre exemplu, Adina Florea a avut in 2019 un salariu lunar de peste 18.000 de lei, potrivit declaratiei de avere din 2020.
Ce infractiuni privesc cele 550 de cauze clasate de Sectia Speciala
In ceea ce priveste solutiile de clasare dispuse in cele 550 de dosare pe infractiuni, situatia se prezinta dupa cum urmeaza:
- in 373 de cauze s-au dispus solutii de clasare pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, prev. de art. 297 Cpen;
- in 8 cauze – cercetare abuziva;
- in 12 cauze – represiune nedreapta;
- in 1 cauza – tortura;
- in 1 cauza – santaj;
- in 1 cauza – amenintare;
- in 11 cauze – favorizare faptuitor;
- in 14 cauze – constituirea unui grup infractional organizat;
- in 3 cauze -loviri sau alte violente;
- in 10 cauze – vatamare corporala din culpa;
- in 6 cauze – neglijenta in serviciu;
- in 3 cauze – fals material in inscrisuri oficiale;
- in 6 cauze -fals intelectual;
- in 1 cauza -inselaciune;
- in 1 cauza – distrugere;
- in 2 cauze -furt;
- in 1 cauza – conducere vehicul fara permis de conducere;
- in 1 cauza – parasire loc accident circulatie;
- in 1 cauza – acces ilegal 1a un sistem informatic;
- in 2 cauze – frauda la vot;
- in 1 cauza – actiuni impotriva ordinii constitutionale.
Referitor la infractiunile de coruptie, pe tipuri de infractiuni, situatia se prezinta dupa cum urmeaza:
- in 31 dosare s-a dispus solutia clasarii pentru savarsirea infractiunii de luare de mita;
- in 11 dosare s-a dispus solutia clasarii pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta;
- in 2 dosare s-a dispus solutia clasarii pentru savarsirea infractiunii de cumparare de influenta;
- in 38 dosare s-a dispus solutia clasarii pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, fapta prev. de disp. art. 132 din Legea 78/2000.
Pandemia si atacurile din partea presei, scuzele pentru activitatea redusa
In topul explicatiilor pentru activitatea redusa se regasesc restrictiile impuse odata cu starea de urgenta, pe fondul pandemiei de COVID-19.
„In perioada starii de urgenta, dat fiind faptul ca procurorii au lucrat in regim de telemunca, s-a inregistrat o scadere a timpilor de solutionare a cauzelor. Un impediment in efectuarea actelor de urmarire penala a reprezentat imposibilitatea procurorilor si a ofiterilor de politie judiciara de a se deplasa in teritoriu pentru a efectua acte de urmarire penala. In acest sens, s-a amenajat o camera de ancheta prevazuta cu panouri de protectie”, au notat reprezentantii structurii de parchet.
Mai mult, pandemia este utilizata drept scuza aratandu-se ca, in comunicarea cu instantele, angajatii SIIJ au trebuit sa foloseasca email-ul.
„Referitor la interactiunea cu instantele de judecata si cu alte organe judiciare privind stabilirea relatiilor in indeplinirea activitatii s-a avut in vedere evitarea unor contacte directe mai ales in exercitarea si primirea corespondentei, astfel ca o mare parte din comunicari s-au transmis prin intermediul mijloacelor de comunicare online, folosindu-se adresa de e-mail”, se arata in raportul pe anul trecut.
Nu in ultimul rand, o alta problema semnalata de conducerea SIIJ ar fi atacurile din partea presei si a politicienilor.
„Nu trebuie trecut cu vederea faptul ca, in cursul anului 2020, impotriva Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie (SIIJ) au fost indreptate atacuri puternice din partea mass-media si politicienilor, imprejurare care a constituit o dificultate in plus pentru activitatea acestei unitati de parchet”, se arata in raportul de activitate al sectiei.
Dosarele finalizate de catre Sectia Speciala
In data de 23 decembrie 2020, fostul procuror Mircea Negulescu a fost trimis in judecata de Sectia Speciala pentru savarsirea infractiunilor de cercetare abuziva, represiune nedreapta, instigare la represiune nedreapta, influentarea declaratiilor, inducerea in eroare a organelor judiciare, fals intelectual si abuz in serviciu.
Acesta este acuzat ca a „fabricat” probe si a obligat mai multe persoane sa faca denunturi si declaratii mincinoase in doua cauze instrumentate pe vremea cand era procuror la DNA Ploiesti, printre care si dosarul „Tony Blair”, care ii viza pe fostul deputat Sebastian Ghita si pe fostul premier Victor Ponta.
Impreuna cu Mircea Negulescu a fost deferit justitiei si fostul ofiter de politie judiciara Mihai Iuliano Iordache, acuzat de complicitate la cercetare abuziva, complicitate la represiune nedreapta, complicitate la instigare la represiune nedreapta, complicitate la influentarea declaratiilor, complicitate la inducerea in eroare a organelor judiciare, fals intelectual si complicitate la abuz in serviciu.
Acesta este unul din cele doua dosare finalizate de catre SIIJ anul trecut. In acest dosar a fost cercetat initial si procurorul Alfred Savu, care a si fost pus sub control judiciar. Masura a fost atacata la Inalta Curte care a respins, in termeni duri, rechizitoriul intocmit de Adina Florea, procuroarea SIIJ.
In motivarea prin care Inalta Curte a ridicat controlul judiciar impus procurorului Alfred Savu, judecatorul de drepturi si libertati arata ca Adina Florea a incalcat dreptul la aparare al inculpatului, prin plasarea acestuia sub control judiciar inainte de a fi audiat, dar si ca aceasta masura a fost dispusa fara probe ci doar pe baza unor indicii si banuieli rezonabile. Mai mult, judecatorul ICCJ arata ca procurorul de caz a „dovedit necunoasterea legii” atunci cand a dispus aceasta masura.
Cazul acesta, colaborat cu precedentul Kovesi, au determinat Sectia pentru procurori a CSM sa ceara o ancheta a Inspectiei Judiciare asupra Adinei Florea.
Cel de-al doilea dosar finalizat de SIIJ il vizeaza tot pe fostul procuror Mircea Negulescu, trimis in judecata pentru presupuse abuzuri fata de fostul deputat PSD, Vladut Cosma.
Bugetul de salarii la Sectia Speciala
Cheltuielile salariale brute din octombrie 2018 si pana la finalul anului 2020 au fost de 12.202.051 de lei, din care 6.847.306 lei reprezinta doar salariile nete pe anul trecut, potrivit unui raspuns al Parchetului General (PICCJ). La aceste costuri se adauga drepturile nete ale personalului, adica diurnele, trei calatorii/anual, costurile de transport/naveta plus o calatorie pe an pentru concediu de odihna si alte patru calatorii lunare. Per total de la infiintare aceste costuri se ridica la suma de 1.760.800 de lei, din care, doar pentru anul trecut, costurile au fost de 968.476 de lei.
La aceste costuri se adauga chiria sediului din Modrogan, 420.786 de lei pentru anul trecut, plus decontarea chiriilor procurorilor si politistilor din cadrul SIIJ 1.117.095 lei, costul total de la infiintare.
La inceputul anului 2020, Sectia Speciala avea doar sapte procurori de executie, veniturile lunare ale celor sapte magistrati fiind de aproape 200.000 de lei, ceea ce inseamna o medie de circa 27.000 de lei net pe luna de procuror.