Bilanțul Judecătoriei Iași pentru anul 2016, prezentat ieri într-o ședință internă a instituției, a fost marcat de discuții aprinse dar constructive între magistrați. Acestea au făcut referire exclusivă la volumul de muncă impresionant în miile și zecile de mii de dosare aflate pe rolul instituției, în multe dintre cazuri magistrații lucrând chiar până la epuizarea fizică. De altfel, după două ore și jumătate de dezbateri, în care au fost prezentați principalii indicatori de activitate și performanță în rezolvarea cauzelor penale și civile, un incident nefericit a creat panică printre magistrați. La un moment dat, judecătoarei Mariana Colin, care se ocupă de obicei de soluționarea dosarelor civile, i s-a făcut foarte rău și a căzut din picioare, suferind o criză de leșin pe fondul unei căderi de calciu, datorită stresului și oboselii. Preț de câteva minute, colegii de breaslă au întrerupt ședința și au condus-o pe Colin către mașina instituției pentru a fi transportată la spital, în vederea acordării de îngrijiri medicale.
Boli profesionale, stres, oboseală și sute de cauze analizate zilnic
Evenimentul de ieri nu este însă unul singular. Din cauza faptului că sunt nevoiți să stea de foarte multe ori peste program pentru a analiza și studia sute de dosare, magistrații ieșeni se plâng de epuizare fizică și psihică, unii făcând referire la așa-numitele boli profesionale și efortul prelungit ce le afectează activitatea. În ceea ce privește bilanțul instituției, în cursul anul 2016, pe rolul Judecătoriei Iași s-au aflat 62.865 de dosare, cu peste 8.200 de cauze mai multe decât în anul 2015. La Secția Civilă au existat aproape 39.000 de dosare iar la Secția Penală peste 8.300. Din cele aproape 63.000 de dosare, magistrații au soluționat fix 45.370 de cauze. Un aspect deosebit de important subliniat la ședița de bilanț a fost și creșterea notabilă cu aproximativ 69 la sută a dosarelor având ca obiect cererile privind executarea silită, acest fapt confirmând că firmele private au mari probleme financiare și o duc din ce în ce mai greu.
Doar 1 la sută din decizii au fost atacate la instanțele de apel
Concret, pe parcursul anului 2016, magistrații Secției Civile au soluționat un număr de 38.312 dosare, cu 5.342 mai multe decât în 2015, iar magistrații Secției Penale au finalizat 7.058 dosare, cu 770 mai multe decât în 2015. La sfârșitul anului trecut, existau 1.624 dosare a căror judecată era suspendată, față de 1225 de cauze cîte existau la sfărșitul lui 2015. La capitolul “Indicii de atacabilitate și de desființare a hotărârilor judecătorești, magistrații Judecătoriei Iași stau cum nu se poate mai bine”. Astfel, pentru dosarele pronunțate în 2016, indicele de desființare a deciziilor judecătorești a fost stabilit la un procent de numai 0,93% rezultând faptul că judecătorii de la prima instanță au fost imparțiali și au dat sentințe corecte.
Nicu SAMSON