Bătaie de joc! Aparat care ar putea trata zilnic zeci de bolnavi de cancer, zace nefolosit din cauza birocraţiei

După ce un an şi jumătate a stat nefolosit pentru că nu avea aprobări, acceleratorul de particule de la Institutul Regional de Oncologie din Iaşi aşteptat de sute de bolnavi de cancer din toată Moldova, nu va fi pus în funcţiune decât după Paşte pentru că doctorii au concedii. În tot acest timp, pacienţii sunt puşi pe liste de aşteptare care se întind pe o lună şi jumătate. 

 

 

Acceleratorul de particule pe care Institutul Regional de Oncologie din Iaşi a fost  cumpărat în 2012 cu 10 milioane de lei şi, de atunci, zace nefolosit. Nici până acum, dispozitivul care ar putea trata zilnic 60 de pacienţi n-a primit autorizaţie de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare.

 

 

„Am trimis toată documentaţia, sperăm să fie ultima completare la dosarul de autorizare pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare pentru al treilea accelerator, cel de 15 Mevi”, a explicat pentru Digi 24 Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie Iaşi.

 

Potrivit conducerii spitalului, situaţia care trenează de un an şi jumătate se va rezolva în această săptămână. Nici aşa însă acceleratorul nu va fi pus în funcţiune pentru că apare o altă problemă: personalul medical intră in concediu.

 

„Urmează sărbătorile legale de Paşte şi de 1 Mai, acceleratorul va fi dat în funcţiune după aceste sărbători pentru a evita întreruperile de tratament care ar trebui să fie la începutul tratamentului şi nu ar fi benefice pentru pacienţi. Acest accelerator, spre deosebire de celelalte, are o energie mai mare şi va trata tumori mai profunde”, a spus la Digi 24 Mihaela Oprea, expert în fizică medicală.

 

Puşi în faţa acestor amânări repetate, bolnavii se declară dezamăgiţi. Singura lor soluţie este să aştepte programarea la alte spitale din Iaşi care au acceleratoare şi unde dispozitivele sunt deja suprasolicitate.

 

„La ce se întâmplă în ţara asta şi la cum se mişcă lucrurile e un mare păcat. Sunt foarte mulţi pacienţi care aşteaptă de foarte mult timp, boala nu ţine cont de acte, de timp, de vârstă, de nimic”, a spus un pacient nemulţumit. 

 

„Este un lucru care dacă nu îl foloseşti pur şi simplu se degradează moral în primul rând. Aceste amânări nu ştiu unde vor duce, dar la ceva bun nici într-un caz”, este de părere un alt pacient. 

 

La Institutul Regional de Oncologie din Iaşi ajung anual peste 10.000 de pacienţi.

 

 

 

(Sursa: digi24.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here