Omul de afaceri Alexandru Palii, cel care controlează societatea Lastor Invest, implicată în construirea complexului rezidențial River Towers, din B-dul Chimiei, vrea să pună mâna pe un teren de 800 mp, situat lângă sala de sport Grădinari. Prin intermediul firmei Lastor, investitorul moldovean a ridicat deja două blocuri lângă baza sportivă și a demarat extinderea ansamblului din Grădinari cu încă două blocuri cu un regim de înălțime de până la 13 etaje. Intuind potențialul de dezvoltare imobiliară a zonei, Palii a cumpărat recent de la ieșeanul Gheorghe Stoian, proprietar al unui teren în zona Grădinari, dreptul litigios asupra bunului imobil care face obiectul unui proces de revendicare în justiție. Actul de vânzare-cumpărare a dreptului real de proprietate litigios, asupra terenului de 800 mp, a fost semnat și parafat între Stoian și Palii, în prezența avocatei Oana Chiriță, din cadrul SCA Moșneguțu & Chiriță, apărătorul fiind de altfel și reprezentantul în justiție al afaceristului moldovean. Un impediment în obținerea terenului este însă faptul că pe acesta se află ridicat un imobil care aparține Direcției Județene de Tineret și Sport Iași, proprietatea suprapunându-se efectiv cu pământul aflat în administrarea Statului Român. În zonă, prețul unui singur metru pătrat de teren sare de 100 de euro. Alexandru Palii, cel care construiește turnurile gemene din Grădinari, este bănuit de legături suspecte cu Rusia, pe internet și în ziarele din Republica Moldova circulând o listă în care moldoveanul figurează ca fiind informator al fostului KGB, cu numele de cod ’’Palme’’. Dezvoltatorul imobiliar a catalogat însă aceste dezvăluiri drept ’’niște făcături ordinare’’.
Alexandru Palii, un dezvoltator imobiliar suspectat de conexiuni în Rusia, cel care a ridicat cunoscutul complex rezidențial River Towers din zona Grădinari, vrea o felie consistentă din pămîntul statului român. Mai exact 886 de metri pătrați situați chiar lângă sala de sport Grădinari, locație în apropierea căreia afaceristul moldovean construiește două turnuri gemene cu un regim de înălțime de 13 etaje. În realitate, terenul cu pricina este revendicat în justiție de un anume Gheorghe Stoian, care alături de ruda sa, Antoaneta Zota, deține un act de proprietate pe mai multe parcele din zonă. Un obstacol real în stăpînirea pămîntului din Grădinari, de către cei doi moșteniori, îl reprezintă însă faptul că pe terenul revendicat de află un imobil care aparține Direcției Județene de Tineret și Sport Iași, respectiv Statului Român. Mai precis, pământul statului s-ar suprapune efectiv cu acela deținut cu acte în regulă și de Gheorghe Stoian. Pentru a intra în posesia fizică a moștenirii, Stoian a acționat în judecată Statul Român, respectiv Ministerul Finanțelor Publice și Direcția Județeană de Tineret și Sport Iași, procesul de revendicare fiind pe rolul Judecătoriei Iași.
Un proprietar, două titluri de proprietate
În plângerea înaintată magistraților, prin intermediul avocaților, Gheorghe Stoian a arătat că este proprietarul de drept al unui număr de 7 parcele, cu o suprafață totală de aproximativ 800 mp, situați pe str. Mihai Vodă 5-7, dar și a unui teren compus din trei loturi de 673, 700 și 886 mp pe str. Grădinari, pentru toate acestea avînd și un titlu de proprietate pentru suprafața totală de de 2234 mp. În cursul anului 2014, reprezentanții Direcției Județene de Tineret și Sport Iași, în calitate de administratori ai unor imobile din zonă, au solicitat în instanță anularea titlurilor de proprietate emise pe numele lui Gheorghe Stoian, procesul fiind soluționat cu respingerea tuturor pretențiilor statului român. În concluzie, judecătorii i-au dat dreptate lui Stoian și au ajuns la concluzia că terenul aflat în administrarea Direcției de Tineret și Sport se suprapune cu cel deținut de el. Având în buzunare decizia definitivă și irevocabilă a Tribunalului Iași, Stoian a cerut respectarea legii și posesia deplină asupra bunului care-i aparține. ’’În temeiul legii și art. 480 din Codul civil se impune ca instanțele de judecată să compare titlurile celor două părți și să constate faptul că titlul nostru este preferabil celui al pârâților (n..r – Direcția de Tineret și Sport) și admițând acțiunea să stabilească dreptul nostru de proprietate asupra terenului intravilan de 800 mp, intabulat în Cartea Funciară a Municipiului Iași în 2001. Apoi, le mai cerem judecătorilor să oblige Statul Român ca să ne lase acest pământ în deplină proprietate și posesie. Totodată, magistrații mai au obligația de a stabili modul în care au fost emise ambele titluri, puterea lor probatorie, cu respectarea legislației la data constituirii dreptului în favoarea pârâtei Direcția de Sport Iași, în special cu privire la respectarea dispozițiilor legale privind dobândirea dreptului de proprietate de către Statul Român’’, a precizat reclamantul în acțiune, prin intermediul avocatului Bogdan Dumitru Alexoae, cel care l-a reprezentat în justiție.
O suprapunere nefirească de terenuri
Familia Stoian a avut în zona Grădinari, în special pe str.Mihai Vodă 5-7 o suprafață mult mai mare de pământ, cumpărat printr-un contract de vânzare-cumpărare. Pe parcurs, terenul a fost preluat de stat, în parte printr-un act de donație din 1979 iar prin decretul de expropriere s-a expropriat construcția situată în strada Mihai Vodă 7. Ulterior apariției Legii 18/1991, Gheorghe Stoian a formulat mai multe cereri de reconstituire a dreptului de proprietate cu privire la terenul său din str. Mihai Vodă 5. La final, Comisia Municipală de Fond Funciar Iași a stabilit însă că suprafața liberă care poate fi reconstituită în natură este de 2234 mp, diferența fiind afectată de alte lucrări de investiții. De cealaltă parte, avînd act de proprietate în zonă, Direcția de Tineret și Sport Iași a inițiat un demers juridic solicitând anularea titlului emis pe numele lui Stoian. După doi ani, DTSI a pierdut procesul, atît la Judecătorie, cît și în apel la Tribunal, magistrații motivând faptul că suprafețele de teren revendicate de părți se suprapun într-un mod nefiresc.
Stoian i-a vândut dreptul de proprietate litigios lui Palii
Pentru simplul motiv că situația juridică a proprietății din Grădinari este complicată dar și pentru faptul că procesul de revendicare durează de ani buni, Stoian a fost de acord să-și vândă dreptul real de proprietate litigios către o altă persoană. Ulterior, în scenă a intrat controversatul dezvoltator moldovean Alexandru Palii care s-a arătat extrem de interesat de o asemenea ’’pleașcă’’ deoarece construiește masiv în zona Grădinari. Intuind potențialul de dezvoltare imobiliară din zonă, Palii a cumpărat recent dreptul litigios asupra bunului imobil care face obiectul procesului de revendicare, asumându-și personal calitatea de reclamant în locul lui Stoian. Doar pentru taxa de timbru, moldoveanul a plătit suma de 3210 de lei. Cu alte cuvinte, afaceristul moldovean a preluat în nume propriu, atât dosarul cât și procesul, urmînd a-și revendica dreptul de proprietate în litigiul pornit anterior împotriva Direcției Județene de Tineret și Sport Iași, respectiv MFP și Statului Român. Actul de vânzare-cumpărare a dreptului litigios a fost semnat și parafat în prezența avocatei Oana Chiriță, din cadrul SCA Moșneguțu & Chiriță iar următorul termen de judecată în dosarul de revendicare imobiliară a fost stabilit la data de 13 februarie 2020.
Un ’’interpus’’ finanțat de oligarhii ruși sau un informator al fostului KGB?
Dar cine este omul de afaceri Alexandru Palii, stăpânul zonei Grădinari?. Dezvoltatorul moldovean a intrat pe piața imobiliarelor din Iași în cursul anului 2015, cînd a preluat, în numele firmei Lastor Invest Corp, un proiect denumit inițial Renaissance, de la falimentara SC Macony Trade House SRL, care intrase în insolvență. Practic, de pe suprafața de peste 12.000 mp, situată pe str. Mihai Vodă 3-5-7, Palii a preluat toate construcțiile începute, împreună cu toate avizele, proiectele și studiile obținute de Macony, în zona Grădinari. Altfel spus, întreg proiectul început de Macony Trade House a fost cumpărat și continuat de către SC Lastor Invest Corp, cu o nouă denumire de River Towers. Lastor SRL este controlată doar de Palii, un cetățean moldovean despre care s-a speculat că ar fi omul unei rețele de afaceriști ruși care au devalizat mai multe fabrici și firme de stat din România. Pe internet a circulat și o listă în care Palii figurează ca fiind informator al fostului KGB, cu numele de cod ’’Palme’’. Însă, afaceristul a negat categoric acest aspect și a catalogat respectivele informații drept ’’niște făcături’’. Afaceristul moldovean a mai fost implicat în trecut în conducerea UPET Târgoviște, firmă vândută de statul român unor investitori ruși. În prezent, bărbatul figurează ca având domiciliul stabil în București, pe B-dul Ghe. Magheru. De realizarea proiectului demarat în Grădinari de Alexandru Palii s-a ocupat constructorul ieșean Das SRL iar firma care a făcut proiectul River Towers a fost Proger Design SRL Ploiești.
Bianca CRISTEA