Baronul la butoane: primăria a calculat taxe de cinci ori mai mari pentru adversarul lui Chirica

Primarul Mihai Chirica vrea să evacueze Fundația Ecologică Green (FEG) din imobilul de pe strada Păcurari 47, unde funcționează mai multe săli de curs. @ La mijloc este războiul personal pe care Chirica îl poartă cu directorul FEG, Cristi Stanciu, adversar politic și contestatar al edilului. @ Primăria a refuzat să prelungească contractul cu FEG, dar solicită de la aceasta o taxă de folosință de cinci ori mai mare decât cea prevăzută de hotărârile Consiliului Local. @ Primăria a folosit metoda de calcul pentru baruri, frizerii, sau case de amanet, deși FEG desfășoară activități de învățământ și formare profesională. @ Diferența este semnificativă: 27 de lei/mp pentru baruri și restaurante, 6 lei/mp pentru „instituții de învățământ din sistemul public de stat și particular”. @ Chirica acționează cu dublă măsură: pe de o parte vrea să evacueze FEG din spațiile primăriei, pe de altă parte, în 2018, a cedat cu titlu gratuit către o altă instituție privată de învățământ, Colegiul Wurmbrand, clădirea și terenurile Liceului Tehnologic din Poitiers. @ La acea vreme, fiul său cel mare, dar și fiica fostului viceprimar Gabriel Harabagiu, erau elevi la Colegiul Wurmbrand. @ Războiul împotriva lui Stanciu este total: firmele acestuia nu primesc autorizații, certificate de urbanism și sunt întârziate cu anii la eliberarea actelor.

Mihai Chirica târăște Primăria Iași într-un nou război personal pe care l-a deschis împotriva lui Cristi Stanciu, unul dintre principalii adversari politici ai săi. Stanciu conduce Fundația Ecologică Green și este unul dintre liderii PSD care a contestat public deciziile primarului Chirica. Municipalitatea încearcă să determine fundația condusă de Stanciu să elibereze clădirea de pe strada Păcurari 47. La sfârșitul anului trecut, contractul de comodat pentru imobilul acordat încă din 2003 de către Primărie nu a mai fost prelungit. În decembrie 2023, municipalitatea a notificat FEG că trebuie să achite o taxă lunară cu titlul de „lipsă folosință bunuri” și că până la sfârșitul anului 2024 va organiza o licitație pentru închirierea imobilului.

Taxa lunară pentru imobilul din Păcurari 47 a fost calculată de Primăria Iași în noiembrie 2023 la suma de 19.213 lei. S-a ajuns la această sumă după ce funcționarii municipalității au folosit o metodă de calcul reglementată printr-o hotărâre a Consiliului Local din anul 2023. Hotărârea în cauză stabilește modalitatea de calcul în funcție de zona în care se află imobilul, dar și de specificul activității. Pentru baruri și restaurante a fost stabilită o taxă mai mare, iar pentru instituțiile de învățământ acreditate, private sau de stat, o taxă mult mai mică.

Deși FEG este o instituție acreditată, care face parte din sistemul național de învățământ, Primăria Iași a calculat taxa pentru imobilul din Păcurari 47 ca și cum acolo ar funcționa un bar, un restaurant sau o casă de amanet.

Taxa calculată de primărie este de cinci ori mai mare decât prevede legea. Raportându-se la hotărârea de consiliu local în baza căreia a fost calculată taxa, FEG a stabilit că a fost încadrată eronat și că, de fapt, trebuie să achite doar 4.269,48 lei lunar. La sfârșitul lunii trecute, FEG a înregistrat la Tribunalul Iași un dosar în care contestă nota de calcul stabilită de Primăria Iași.

În imobilul de pe strada Păcurari 47, FEG desfășoară activități de învățământ și formare profesională în baza unui contract de comodat semnat în 2003, în ultimul mandat de primar pe care l-a deținut Constantin Simirad. Clădirea are demisol, parter și etaj, cu o suprafață totală de 550 mp și un teren de aproximativ 300 de metri pătrați.

În documentele depuse la instanță se arată că Primăria Iași a stabilit în mod eronat faptul că FEG se încadrează la grupa de activitate nr. 1, reglementată de către HCL 168 din 2023. Conform acestei hotărâri de consiliu local, grupa 1 de activitate se referă la un spectru larg de activități comerciale, de la baruri, restaurante, frizerii, case de amanet sau agenții imobiliare. Însă, aceeași hotărâre a Consiliului Local încadrează imobilul folosit de către FEG la grupa 3 de activitate: „instituții de învățământ din sistemul public de stat și particular, recunoscute conform legislației în vigoare ca făcând parte din sistemul național de învățământ”.

Ori, diferența de tarif între grupa 1 de activitate și grupa 3 de activitate este de câteva ori mai mare.

„Calculul sumei datorate bugetului local s-a făcut eronat prin greșita aplicare a criteriului grupei de activitate din anexa HCL 168/2023. În mod greșit s-a reținut că pentru imobilul din Iași, str. Păcurari 47, se datorează un tarif specific grupei de activitate nr. 1 de 27 lei/mp, în condițiile în care activitatea efectiv desfășurată în imobil presupune încadrarea în grupa de activitate nr. 3 din același act normativ, cu un tarif de 6 lei/mp”, se arată în acțiunea înregistrată de către FEG la Tribunalul Iași.

Totodată, fundația condusă de Cristi Stanciu arată că imobilul din Păcurari este folosit strict pentru activitățile didactice. „De asemenea, Fundația Ecologică Green este parte din sistemul național de educație și formare profesională, conform art. 3 din Ordonanța 129/2000 privind formarea profesională a adulților. (…) Activitatea educațională se desfășoară efectiv în imobilul din Iași, strada Păcurari 47”, susține conducerea FEG în documentele depuse la dosar.

Chirica a vrut să cedeze clădirile unui liceu către școala privată la care era elev fiul său

În vara lui 2018, Primăria Iași a decis transferarea cu titlu gratuit a terenurilor și clădirilor unui liceu de stat către Colegiul Wurmbrand, instituție privată de învățământ, unde erau înscriși fiul cel mare al lui Mihai Chirica și fiica viceprimarului de la acea vreme, Gabriel Harabagiu. Prefectura a atacat în instanță Hotărârea de Consiliu Local prin care au fost atribuite terenurile și clădirile. În cele din urmă, Curtea de Apel Iași a pronunțat o sentință definitivă în acest caz: hotărârea Consiliului Local a fost ilegală. Chirica a vrut să înstrăineze clădirile în care trebuia să funcționeze Centrul de Excelență a elevilor olimpici din județul Iași. La acea vreme, Inspectoratul Școlar s-a opus transferului imobiliar, dar primarul nu a ținut cont de avizul negativ.

Conform Hotărârii de Consiliu Local ce a fost anulată de către instanță, în total au fost acordați gratuit aproximativ 3.000 de metri pătrați de clădire și 3.000 de metri pătrați de teren. Hotărârea a fost adoptată într-o ședință extraordinară a Consiliului Local, pe ordinea de zi fiind inserat și acest proiect, care nu avea însă un caracter de urgență pentru a putea fi supus votului într-o ședință extraordinară.

Război personal: Stanciu nu primește aviz de racordare de doi ani

La începutul acestei luni, 7IAȘI dezvăluia că primarul Mihai Chirica și directorii din subordinea sa refuză de mai bine de doi ani să emită un simplu aviz de racordare la energie electrică firmei consilierului județean PSD, Cristian Stanciu. Firma acestuia vrea să deschidă o nouă unitate de învățământ privată pe strada Toma Cozma, însă nu poate pentru că Primăria nu îi permite racordarea la electricitate. Stanciu a concesionat clădirea de la primărie în urmă cu zece ani și plătește circa 7.000 euro pe an redevență. Imobilul nu are electricitate, iar pentru racordarea la rețea este nevoie de 2 metri de cablu și acordul Primăriei. În lipsa acestuia, Delgaz Grid nu poate racorda clădirea. Stanciu spune că așteaptă de doi ani acest acord, iar Primăria refuză să îl elibereze. Firma lui Stanciu a dat în judecată Primăria și pe Mihai Chirica și cere despăgubiri de peste 60.000 de euro pentru lipsa de folosință.

1 COMENTARIU

  1. Chiar nimeni nu-l poate înlătură pe acest individ? Dar ce zic eu. Meritați ce se întâmplă, atâta timp cât cetățenii municipiului Iași l-au votat cu două mâini… RUȘINE iesenilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here