Baroniada PNL: instituție publică evacuată din CJ pentru biroul de propagandă al lui Alexe. 15.000 de euro, chiria pentru Euronest

Euronest, asociație fondată de Consiliul Județean în 2008, a rămas fără birourile din Casa Pătrată și de atunci a plătit pentru chirii la privați 15.000 de euro @ În schimb, birourile eliberate de instituția publică sunt folosite acum de consilierii care se ocupă de imaginea președintelui Costel Alexe @ Un birou este folosit de o singură persoană, Cătălin Nicoară, vicepreședinte al PNL @ Cel de al doilea birou este folosit ca studio în care sunt înregistrate mesajele video ale președintelui Costel Alexe, spun angajații CJ @ Biroul este ținut sub cheie @ Pe de altă parte, Costel Alexe susține că doar Prefectura a decis eliberarea birourilor și că în prezent sunt folosite de direcții importante din CJ @ Din august 2022, Euronest plătește 1.200 de euro/lună chirie pentru sediul din Tătărași, iar anterior a achitat 750 euro lunar pentru un apartament în Copou @ Până în prezent, costurile totale cu chiria au fost de 15.000 de euro @ Fostul prefect PNL Marian Grigoraș a cerut eliberarea birourilor, motivând că acestea sunt necesare pentru organizarea recensământului @ Direcția de Statistică nu a folosit însă niciodată birourile lăsate libere după evacuarea Euronest

La câteva luni după ce Costel Alexe a preluat președinția Consiliului Județean, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Euronest a fost obligată să părăsească  birourile din Casa Pătrată, sediul administrativ al județului. Din martie 2021, Euronest a plătit aproximativ 15.000 de euro pentru chirie, funcționând mai întâi într-un apartament din Copou, iar mai apoi într-o casă din Tătărași.

În schimb, în birourile în care lucrau angajații Euronest a fost amenajat un centru de propagandă în care consilierii plătiți din bani publici coordonează campania de imagine a șefilor Consiliului Județean.

Culmea, Euronest este o asociație fondată în anul 2008 de către consiliile județene din Regiunea de Nord-Est, printre care bineînțeles și Consiliul Județean Iași.

Fostul prefect liberal le-a făcut vânt celor de la Euronest

Consiliul Județean funcționează în imobilul denumit popular Casa Pătrată, proprietate a Prefecturii Iași. Clădirea a fost împărțită în funcție de necesități între Prefectură și Consiliul Județean, în baza unor protocoale, birourile fiind date în „administrare” pentru buna funcționare a instituțiilor. În Casa Pătrată, mai ocupă birouri și alte instituții publice ori asociații, precum Consiliul Național al Audiovizualului, Direcția Județeană de Statistică etc.

Inițial, Euronest primise în administrare două birouri cu o suprafață totală de aproximativ 130 metri pătrați. Însă, în martie 2021, prefectul PNL Marian Grigoraș a dispus întocmirea unui „act adițional”, prin care asociației Euronest îi revenea un singur birou cu o suprafață de doar 25 metri pătrați, insuficient pentru desfășurarea activităților curente.

Decizia prefectului a venit și pe fondul relațiilor tensionate dintre Costel Alexe și directorul Euronest, Alina Popa, considerată o apropiată a fostului președinte CJ, pesedistul Maricel Popa.

15.000 de euro pentru chirie

Astfel, începând cu primăvara anului trecut, conducerea Euronest s-a văzut nevoită să caute un sediu potrivit pentru funcționarea instituției. Însă, după cum susține directorul Alina Popa, niciuna dintre instituțiile publice nu s-a arătat dispuse să ofere o mână de ajutor. Prin urmare, asociația înființată în urmă cu 14 ani de către Consiliul Județean a fost nevoită să se mute în chirie.

Începând cu martie 2021, Euronest a funcționat într-un apartament cu două camere aflat la parterul unei case din Copou. Pentru imobilul aflat în spatele Muzeului Univeristății Al. I. Cuza, asociația a plătit o chirie lunară de 750 de euro.

„Ne-am mutat prima dată într-un apartament cu două camere din Copou, iar acum ne aflăm într-un spațiu mai mare în Tătărași. Ambele au fost închiriate de la persoane private pentru că nicio instituție a statului nu a vrut să ne pună la dispoziție un spațiu gratuit”, a declarat Alina Popa, director executiv al Euronest.

Pentru casa din Tătărași, Euronest achită începând cu luna august a acestui an o chirie lunară de 1.200 euro. Imobilul de pe strada Călărași are o suprafață construită la sol de 170 metri pătrați și dispune de cinci camere, pe lângă bucătărie, holuri și alte spații tehnice.

Recensământul, un pretext. Statistica nu a folosit niciodată birourile

Contactată telefonic de către 7IAȘI, Alina Popa, directorul Euronest, susține că i s-a comunicat de către fost conducere a prefecturii că birourile trebuie eliberate, deoarece nu există spații suficiente pentru activitatea de organizare și desfășurare a recensământului.

„Primele demersuri pentru evacuarea noastră din Casa Pătrată au fost făcute după alegeri și după schimbarea conducerii de la Consiliul Județean. Am fost informați că trebuie să eliberăm spațiul pentru a fi pus la dispoziția celor care se ocupă de recensământ. Neoficial, bănuiți și dumneavoastră despre ce este vorba”, a spus Alina Popa.

7IAȘI a verificat informația direct la funcționarii Direcției Județene de Statistică care s-au ocupat de recensământ, iar aceștia au declarat că au folosit în plus față de birourile instituției doar o încăpere de la subsolul Prefecturii și că nu au călcat niciodată în spațiul ocupat anterior de Euronest.

Studioul de propagandă cu lipitori de afișe plătiți din bani publici

7IAȘI a încercat să treacă pragul birourilor în care până în primăvara anului 2021 își desfășura activitatea Euronest. Un birou este ocupat doar de către Cătălin Nicoară, vicepreședinte al PNL Iași, angajat inițial fără concurs pe o funcție de consilier personal al președintelui Consiliului Județean, Costel Alexe. În august 2021, Nicoară a ocupat în urma unui concurs intern un post la Compartimentul Guvernanță Corporativă. Acum stă singur în birou. Oficial, supervizează activitate instituțiilor și regiilor subordinate Consiliului Județean.

Al doilea birou este ferecat. Angajații din Consiliul Județean spun că aici este celebrul studio în care președintele Costel Alexe înregistrează mesajele video care ulterior sunt propagate pe toate canalele de social-media și nu numai. Nimeni nu știe la cine se află cheia de la acest birou în care mai intră doar Alexandru Calance, fotograful angajat de Costel Alexe, dar și alți consilieri a căror ocupație este imaginea șefilor.

 

Costel Alexe arată cu degetul către fostul prefect

Contactat de 7IAȘI, Costel Alexe susține că decizia prin care Euronest a rămas fără spațiu a aparținut fostului prefect, colegul său de partid Marian Grigoraș. În plus, acesta mai susține că birourile sunt acum folosite de către serviciile de specialitate din cadrul Consiliului Județean.

„Precizez în primul rând că Asociația Euronest nu a fost evacuată din Palatul Administrativ. În al doilea rând, Consiliul Județean nu este proprietar al clădirii, Prefectura fiind cea care, în baza legii, alocă spațiile şi care încheie contractele.
Noi, la rândul nostru, stăm tot în spațiul Prefecturii.
Alegerea de a plăti o chirie împovărătoare pentru a se muta într-o zonă centrală a oraşului, în vreme de criză, a aparținut exclusiv conducerii Euronest.

Sunt sigur că se gaseau soluții mult mai ieftine şi mai rezonabile, dar ne-am convins deja, la fel ca la achiziționarea Spitalului Modular de la Lețcani, că Euronestul nu prețuieşte banul public. Din câte ştim în Palatul Administrativ, al cărui proprietar este Prefectura Iaşi, există un birou alocat pentru Euronest.

Şi noi, Consiliul Județean, am solicitat în repetate rânduri de la Prefectura Iaşi alocarea unor spații suplimentare pentru buna desfasurare a activităților. Ultimele două încăperi pe care le-am primit au fost repartizate Direcției de Proiecte şi Dezvoltare Durabilă şi Biroului de Guvernanță Corporativă. În plus, una dintre camere este şi sediu social pentru ADI Iaşi Infrastructură.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here