Banii mai importanți ca viața! Blocul din Copou care a explodat în 2016, cârpit în loc să fie demolat. Zece specialiști, contraziși de un imobiliar

Deși expertiza realizată de 10 cercetători ai unui institut de stat au arătat că blocul de pe strada Văscățeanu a fost afectat iremediabil de explozia din 2016, noul proprietar intenționează să reabiliteze imobilul și să-l reintroducă în circuitul civil @ 7IAȘI a intrat în posesia expertizei tehnice care arată că blocul nu mai poate fi reabilitat, deoarece structura de rezistență a fost afectată iremediabil @ Expertiza tehnică este însoțită de fotografii și vorbește despre structuri de fier-beton rupte ori contorsionate sau despre planșee care s-au prăbușit după ce efectiv s-au balansat în sus și în jos @ În septembrie anul acesta, Primăria Iași a emis pe numele noului proprietar, Stef Invest Imobiliare SRL, un certificat de urbanism în acest sens: „reabilitare și punere în siguranță imobil existent” @ E.ON i-a despăgubit pe foști proprietari și ulterior a scos blocul la licitație tocmai deoarece reabilitarea acestuia era imposibil de realizat @ Noul proprietar încearcă să obțină un profit rapid, evitând astfel demolarea și construcția unui bloc de la zero, lucruri care presupun costuri suplimentare, dar și avize și aprobări care durează ani de zile

O firmă vrea să reabiliteze și să reintroducă în circuitul civil blocul de pe strada Theodor Văscățeanu nr. 8, care a fost rupt în bucăți de o explozie care a avut loc pe 1 august 2016. Concluziile experților tehnici cooptați de către autorități pentru a stabili cauzele exploziei au fost că singura soluție o reprezintă demolarea blocului și că acesta nu mai prezintă niciun grad de siguranță. Cu toate acestea, Primăria Iași face jocurile noului proprietar, firma Stef Invest Imobiliare SRL, care a cumpărat blocul în urma unei licitații organizate de către E.ON Moldova în primăvara acestui an. Compania de distribuție a gazului a cumpărat de la foștii proprietari cele 15 apartamente ale blocului, după ce i-a despăgubit pe aceștia cu sume modice, sub valoarea de piață. E.ON a decis vânzarea imobilului din Copou după ce a ajuns la concluzia că acesta nu mai poate fi exploatat în siguranță. Stef Invest Imobiliare SRL a plătit 530.000 de euro pentru clădire și teren, un chilipir raportat la valorile de pe piața imobiliară.

Firma cumpărătoare a renunțat până și la paza imobilului, care reprezintă un pericol constant având în vedere că prăbușirea necontrolată a acestuia se poate produce oricând. Ba mai mult, Stef Invest Imobiliare SRL nu mai are de gând să demoleze blocul, deoarece acest demers presupune costuri suplimentare. În plus, construirea unui nou imobil implică realizarea unei documentații PUZ și obținerea a zeci de avize, toate aceste proceduri întinzându-se pe durata a câtorva ani de zile.

10 cercetători au lucrat la expertiză. Explozia a rupt blocul în bucăți

În urma exploziei produse la o țeavă de gaz, în data de 1 august 2016, două persoane care locuiau în blocul de pe strada Theodor Văscuțeanu nr. 8 și-au pierdut viața. Alți 11 locatari au fost răniți. Autoritățile au decis ca blocul să fie eliberat în regim de urgență, deoarece nu mai putea fi locuit, existând un permanent risc de prăbușire.

O anchetă penală a fost demarată sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași, care au dispus realizarea unei expertize tehnice. Aceasta a fost realizată de către INCD – INSEMEX Petroșani, institut de stat subordonat Ministerului Cercetării. Pentru realizarea expertizei au fost capacitați 10 cercetători care au fost coordonați chiar de către directorul Institutului.

Toate constatările acestora au fost consemnate într-un raport de expertiză care se întinde pe mai bine de 200 de pagini. Specialiștii au realizat fotografii ale încăperilor, holurilor și structurilor de rezistență care au fost afectate, pentru a stabili cauzele și modul în care s-a produs explozia.

„Îndoituri ale fier-betonului, urme de ridicare si apoi coborâre a plăcii”

7IAȘI a intrat în posesia expertizei tehnice care descrie modul în care a afectat explozia clădirii și dinamica structurii blocului în timpul deflagrației. Specialiștii INCD – INSEMEX Petroșani vorbesc despre modul în care structura de fier-beton a fost ruptă ori contorsionată dar și despre prăbușirea planșeelor dintre etaje, după o mișcare de balans pe verticală. Redăm în rândurile de mai jos, principalele pasaje surprinse de către cei 10 specialiști în Raportul de Expertiză Tehnică.

  • „Planșeul demisolului, sub camera nr. 2 a apartamentului nr. 3, prezenta, prin îndoituri ale fier-betonului, urme de ridicare si apoi coborâre a plăcii (fig. nr. 1.28);
  • „Holul de acces în interiorul imobilului avea podeaua fisurată și ridicată„
  • „Tavanul acestui hol de la parterul blocului era distrus și deformat in sus (fig. nr.1.33)”
  • „Podeaua camerei nr. 1 era căzută la demisol. Pereții si mobilierul distrus prezentau urmele unui incendiu (fig. nr. 1.36);”
  • „Camera nr. 3 avea pereții exteriori distruși, podeaua căzută la demisol, iar peste aceasta era căzut planșeul dintre parter si etajul 1 (fig. nr. 1.45)„
  • „Generarea undei de presiune și a frontului de flacăr de câtre explozie, care determină: distrugerea ferestrelor, ușilor, pereților, planșeelor din apartament; afectarea fizică a persoanelor din apartament (lovituri și arsuri); eșaparea suprapresiunii exploziei inițiale în exteriorul apartamentului, inclusiv pe casa scării (producând distrugeri ale apartamentelor din imobil); efecte termice la nivelul diverselor obiecte și materiale cu caracter inflamabil (materiale plastice, perdele, hârtie etc.); învolburări ale amestecurilor explozive preformate din demisol și extinderea exploziei inițiale din apartament la nivelul acestuia cu efect de precomprimare„
  • „Această explozie subsecventă deformează planșeele inferioare ale celorlalte apartamente de la parter și se manifestă, ulterior, și pe casa scării (deformând suplimentar și de sens contrar ușa de acces în apartamentul victimelor)”

Stef Invest, o figură nouă pe piața imobiliară

Firma care a plătit 530.000 de euro către E.ON pentru clădirea din Copou de pe strada Theodor Văscăuțeanu, Stef Invest Imobiliare SRL, este afiliată grupului Stef Invest, companie specializată în lucrări de construcții civile și industriale. Grupul controlat de omul de afaceri Răzvan Apălimăriței nu s-a aventurat până în prezent în proiecte imobiliare proprii. Stef Invest se mândrește cu un portofoliu care cuprinde lucrări la Stația de Epurare Dancu, Parcul Logistic de la Lețcani, Aeroportul Internațional Iași, diferite complexe comerciale etc.

3 COMENTARII

  1. O panarama de firma. Daca se duce ITM la sTEF Invest o sa descoperi.. ” angajati fara contracte, angajati platiti la negru, angajati care semneaza cererea de demisie in alb in momentul angajarii”. ITM-ul – ar putea foarte usor prin urmarirea numarului de angajati si ” demisionati” in ultimii 2 ani pot trage concluzii. Lucreaza pe santiere fara cinventii SSM, nu se respecta orele legale de munca, nu se platesc orele suplimentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here