BĂNCILE din România vând pe ascuns ECONOMIILE cetățenilor. Sute de mii de clienți, transferați de la o bancă la alta

Sute de mii de clienţi, depozite şi credite de sute de milioane de euro au trecut în ultimul an din portofoliul unor bănci din România în cel al altor instituţii de credit, mai solide şi mai puternice financiar în urma unor înţelegeri care nu au implicat în nicio formă voinţa clienţilor.

 

Sute de mii de clienţi ai băncilor din România s-au regăsit, anul acesta, în postura de a schimba creditorul sau, după caz, instituţia unde au ales să-şi ţină economiile, fără a avea această intenţie. Transferurile s-au petrecut în urma înţelegerilor între bănci din România. Cel mai recent caz este cel al clienţilor persoane fizice cu depozite la RBS care au trecut cu arme şi bagaje în portofoliul Unicredit Ţiriac. Până la jumătatea lunii octombrie urmează ca şi clienţii cu credite la banca deţinute acum de statul britanic să treacă la instituţia de credit italiană. Este vorba despre peste 100.000 de clienţi. Mai devreme în acest an, alţi 150.000 de clienţi ai Citibank au trecut la Raiffeisen. Într-o tranzacţie mai specială, intermediată de Banca Naţională a României şi determinată de criza bancară din Cipru, clienţii cu depozite de peste 100.000 de euro la Bank of Cyprus au trecut la Marfin Bank. Într-o tranzacţie de dimensiuni mai mici, portofoliul ATE Bank a trecut, tot în acest an, la Piraeus Bank pentru ca, ulterior, banca grecească să vândă licenţa şi activele ATE către un investitor român.

 

Sute de mii de clienţi şi sute de milioane  de euro transferaţi de la o bancă la alta

Unicredit Ţiriac a preluat de la RBS  pasive(depozite) de 230 de milioane de euro şi urmează să preia în cel mai scurt timp active(credite) de aproximativ 315 milioane de euro. Este vorba, practic, de întreg portofoliul de clienţi persoane fizice al băncii britanice care numără peste 150.000 de clienţi. În cazul preluării portofoliului Citibank de către Raiffeisen vorbim de alţi 100.000 de clienţi cu credite de 90 de milioane de euro şi economii de 175 de milioane de euro. Cu aportul substanţial al BNR, Marfin Bank a preluat de la Bank of Cyprus toate depozitele cu valori de peste 100.000 de euro adică un total de peste 240 de milioane de euro. De asemenea, Marfin a preluat şi o parte a portofoliului de credite deţinut de banca acum dispărută adică circa 82 de milioane de euro. În cazul tranzacţiei dintre ATE Bank şi Piraeus, sumele nu sunt cunoscute însă este vorba despre valori cu mult mai mici având în vedere dimensiunea redusă a fostei bănci agricole a Greciei dar şi faptul că, din cauza situaţiei proaste, ei i-a fost interzis să mai dea credite o perioadă lungă de timp.

 

În ce condiţii sunt mutaţi clienţii 

Potrivit legislaţiei în vigoare, cel puţin într-o primă fază, banca cumpărătoare nu are voie să modifice condiţiile de costuri pe care clientul preluat la avea la vechea sa bancă. Un exemplu concret îl avem de la preluarea portofoliului Citibank România de către Raiffeisen.   Toţi clienţii de retail ai Citibank România au fost  preluaţi de către Raiffeisen. Transferul a fost făcut în exact aceleaşi condiţii de cost . Cu alte cuvinte dobânzile şi comisioanele la împrumuturi şi carduri de credit au rămas exact acelaeşi cu mici excepţii.  “După 2-3 luni de la preluare, Raiffeisen  va face o nouă ofertă în ceea ce priveşte cardul de credit. Dacă acceptaţi, veţi avea un nou card, dacă nu acceptaţi va trebui să închideţi integral datoria într-o perioadă de 1-2 luni”, spun cei de la Citibank. În acest context, există şanse reale ca o parte a clienţilor să primească oferte mai bune decât cele actuale. În cazul creditelor de nevoi personale nu se schimbă nimic. Cei de la Unicredit spun, de asemenea, că vor prelua creditele şi depozitele de la RBS în exact aceleaşi condiţii de cost. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul clienţilor Bank of Cyprus. Atenţie însă, după ajungerea la scadenţă a depozitului, noua bancă are dreptul de a face clientului orice ofertă doreşte.

 

(Sursa: capital.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here