„Banca darurilor“: exemplul de milostenie şi umanitate dat de un grup de copii orfani din Botoşani

Un grup de copii orfani din Botoşani donează din hrana lor zilnică oamenilor săraci, depunând pachete cu alimente pe o bancă din oraş. Gestul lor i-a inspirat şi pe alţi localnici care vor să aibă o „bancă a darurilor“ pentru săraci în fiecare cartier.

În municipiul Botoşani, pe strada Primăverii, în zona cunoscută de botoşăneni ca şi „capătul lui 1“ (n.r. – o linie d e transport urban), o bancă obişnuită în aparenţă, din lemn şi metal, aşa cum se găsesc prin tot oraşul, este vizitată zilnic de săracii Botoşaniului.

 Oamenii vin aici plini de speranţă, pentru a-şi astâmpăra foamea. Sunt copii, bătrâni sau oameni fără adăpost. Pe banca obişnuită, dar plină cu mesaje umanitare, lipite simplu pe barele de lemn, se găseşte, de două ori pe zi, hrană caldă ambalată atunt în punguţe. Cei care o dăruiesc nu sunt binefăcători bogaţi, ci un grup de copii orfani aflaţi în plasament la Centrul Fundaţiei „Hand of Help“ (n.r. – traducere: „Mână de ajutor“) din municipiul Botoşani.

IDEE PRELUATĂ DIN SUA

În urmă cu două săptămâni, câţiva copii aflaţi în grija Fundaţiei „Hand of Help“ din municipiul Botoşani au fost impresionaţi de o bătrână singură care căuta de mâncare prin gunoaie. Expresia disperată a bătrânei i-a determinat pe copii să caute o soluţie pentru a-i ajuta pe săraci. S-au întors la centru, au cerut ajutorul asistenţilor sociali şi al coordonatorilor şi s-a înfiripat o acţiune ad-hoc de ajutoar social. „Întâmplător, am găsit o idee pe internet pusă în practică în Statele Unite. Se numea «banca donaţiilor», unde erau depuse cadouri pentru cei nevoiaşi, fie că este vorba de mâncare, haine sau alte tipuri de daruri. Am preluat-o şi am pus-o în practică. Astfel, copiii şi-au pus deoparte din masa lor de prânz pentru a dona celor nevoiaşi“, spune Simona Boldea, director serviciu social la „Hand of Help“.

Simona Boldea

Intr-o vineri, în aceeaşi zi în care micuţii şi-au făcut un scop din ajutorarea săracilor, a avut loc şi prima acţiune umanitară. „I-am ajutat imediat. Nu-mi venea să cred cât sunt de hotărâţi. Am pus mâncarea în caserole, pungi şi apoi am căutat un loc. L-am găsit lângă o staţie de taxiuri şi lângă o biserică. De altfel, este drumul pe care mulţi oameni nevoiaşi îl parcurg către cimitir căutând pomană. Am ales o bancă. Copiii au pus mâncarea pe acea bancă şi am plecat“, explică Simona Boldea. Din acel moment banca din apropierea staţiei de taxiuri de la „capătul lui 1“ a devenit „banca darurilor“ din Botoşani.

 „ŞTIM CE ÎNSEAMNĂ SĂ FII NEAJUTORAT“

 Asistenţii sociali şi tot personalul care are grijă de orfanii de la „Hand of Help“ spun că cei mici simţeau de mai multă vreme impulsul de a-i ajuta pe cei săraci, ei ştiind cel mai bine ce înseamnă să suferi din cauza neajunsurilor şi a sărăciei. Ideea a aparţinut unui grup de copii care spun pedagoii lor doreau să fie recunoscători pentru ajutorul primit.

 „Ei ştiu cel mai bine ce înseamnă sărăcia, abandonul. Ştiu ce înseamnă să nu ai ce să mănânci. Este o dorinţă care se afla în sufletul acestor copii din momentul în care au fost ajutaţi. Ei nu suportă să vadă oameni necăjiţi fără să încerce să facă ceva pentru ei. A fost impresionant când au decis să mănânce mai puţin numai pentru a ajuta alţi semeni“, spune Antonela Druţu, pedagog social la „Hand of Help“.

Totodată, copiii care au venit cu ideea, ajutaţi şi de pedagogi sau asistenţi sociali, au reuşit să atragă tot mai mulţi colegi în acest proiect umanitar. „Şi alţii ne-au ajutat pe noi, ştim ce înseamnă să fii neajutorat. Aşa că ne putem lipsi de un pic de mâncare ca să le dăm şi altora. Nu e mare lucru. Suntem norocoşi că avem de unde să dăm“, spune Ştefan, un copil de 11 ani de la „Hand of Help“.

 „DĂRUIEŞTE FĂRĂ SĂ PRIMEŞTI NIMIC“

 Odată cristalizată acţiunea, asistenţii sociali şi coordonatori au văzut oportunitatea educaţională şi umanitară a acestei idei. Au lucrat două zile, la sfârşitul săptămânii şi au pus pe picioare un adevărat proiect umanitar. Bineînţeles, nu i-au lăsat pe micuţi să-şi înjumătăţească raţiile de hrană. Au decis să facă porţii suplimentare, special pentru a fi dăruite. În doar două zile, în acest proiect umanitar, numit sugestiv „Dăruieşte fără să primeşti nimic în schimb“, au fost implicaţi toţi cei 78 de copii găzduiţi de centru. Aceştia au vârste cuprinse între 3 şi 20 de ani.

 Copii pregătind pachetele nevoiaşilor

„Are în primul rând o componentă umanitară. Este dorinţa tuturor copiilor de a dărui. Chiar şi cei mai mici ajung uşor-uşor să realizeze acest lucru. Oricum, are şi o componentă educativă. Îi învăţăm pe toţi valoarea filantropiei, ce înseamnă să oferi celor nevoiaşi. De asemenea, încercăm să dăm un exemplu în societate, să-i determinăm pe toţi oamenii să fie mai buni şi să-i ajute pe cei aflaţi în nevoie. Pare un vis utopic, dar aici la noi a devenit realitate“, spune Simona Boldea.

FELUL ÎNTÂI, FELUL DOI ŞI DESERT

 De două săptămâni, toţi copiii din centru s-au împărţit în echipe de câte opt-zece membri. După ce termină de mâncat, fac pachetele pentru nevoiaşi. Acestea conţin felul întâi, care poate fi supă sau ciorbă, felul doi, unde de obicei se află şi carne, plus desert şi fructe. „Pachetele odată făcute sunt duse de echipele de copii la «banca darurilor». Bine ambalate în pungi, alimentele sunt lăsate acolo. Facem acest lucru de două ori pe zi, la 9.30 şi la 13.00. Când venim după masa de prânz nu mai găsim nimic“, spune Antonela Druţu.

«Banca cu daruri» a fost împodobită cu mesaje umanitare, îndemnând pe toţi trecătorii să depună daruri, alimente sau haine. Taximetriştii, spun reprezentanţii „Hand of Help“, şi-au luat şi ei rolul în serios. „Domnii cu taxiurile, ne ajută exemplar. Pur şi simplu ne păzesc pachetele şi atrag atenţia bătrânilor nevoiaşi sau copiilor amărâţi că au ceva cald de mâncare în pungi. Alungă pe toţi cei care vor să-şi bată joc şi îi ajută doar pe nevoiaşi. Ne spun că după ce plecăm, cei sărmani abia aşteaptă să vină să mănânce. În 15 minute, nu mai sunt pachete“, precizează pedagogul social.

 

 

Nea Jean se bucură de o masă caldă

Deşi proiectul este derulat de numai două săptămâni, săracii oraşului ştiu deja unde să vină. „M-am întâlnit odată cu nişte copii care mi-au spus că pot găsi mâncare pe bancă ceva mai sus. Am crezut că-şi bat joc de mine. Dar am ajuns şi am văzut punga. Şi când am văzut mâ
ncarea, am plâns. Nu mai mâncasem de două zile“, spune nea Jean, un om al străzii în vârstă, care-şi face veacul pe unde apucă.

 ŞI-AU DONAT CORNUL CU LAPTELE

Odată ajunşi la şcoală, orfanii de la „Hand of Help“ au povestit şi colegilor de clasă despre ceea ce vor ei să facă. Câţiva dintre aceştia, de la clasa a V a, în care învaţă Ştefan, un băiat din centru, au fost impresionaţi şi au donat şi ei ce aveau. „Unii colegi nu m-au luat în serios, dar au fost câţiva care ni sau alăturat. Când mergeau către casă, au donat cornul şi laptele şi ce mai aveau ei în pachet. Nu au mâncat nimic în acea zi ca să dăruiască“, spune Ştefan.

Copii depun alimentele pe bancă

 În cadrul proiectului s-a implicat şi o studentă la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Ştefan Popa“ din Iaşi, crescută în condiţii grele. „Am aflat de acest proiect şi bineînţeles că am răspuns pozitiv acestei idei. Merg pe principiul că şi pe mine m-au ajutat oameni cu bani şi inimă mare. Ajut la pregătirea alimentelor, merg şi le depun pe bancă. Mă gândesc să promovez această acţiune când mă întorc la Iaşi şi în rândul colegilor de acolo, să facem o tradiţie din compasiune şi umanitate“, spune Mădălina Musiuruc, o tânără de 20 de ani care şi-ar dori să devină stomatolog.

 CUM SE FACE

Reprezentanţii „Hand of Help“, spun că deja ideea lor a dat roade.Tot mai mulţi botoşăneni vin la ei să le ceară sfaturi: cum să înfiinţeze şi ei o bancă a darurilor şi mai ales cum să se organizeze. „Mă bucur că deja este o putere a exemplului. Sunt oameni din diferite cartiere, care vor să înfiinţeze bănci pentru donaţii în acele zone. Le-am spus, să strângă bunuri şi să le pună pentru amărâţi“, spune Simona Boldea. Astfel, locatarii blocurilor din zonă vor să facă, în cel mai scurt timp, bănci pentru donaţii cu mâncare şi haine.

 

 

 

Sursa: adevarul

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here