BĂLȚAȚIUL ÎNFLOREȘTE ÎN SEPTEMBRIE. Zilele comunei Bălţaţi, cu investitori străini şi locali în prim-plan şi cu oficialităţi discrete

Primarul Vasile Aştefanei a făcut bilanţul investiţiilor din ultimii ani, a prezentat noul centru de zi, dotat modern, şi i-a premiat pe cei mai altruişti oameni din comună. El a precizat că are toată preţuirea pentru oamenii de afaceri din zonă şi că Grupul de Acţiune Locală Belceşti-Focuri este soluţia împotriva sărăciei.

 

 

Sute de localnici, oameni de afaceri şi oficialităţi din tot spectrul politic şi-au dat duminică întâlnire la Bălţaţi. Ei au sărbătorit cea de-a VI-a ediţie a „Zilei Comunei”, manifestare iniţiată în 2008 şi care se vrea a fi de acum o tradiţie locală.

 

 

Oaspeţi de seamă la Bălţaţi

 

Manifestările au început la Primărie cu o oră înainte de amiază. Consilieri locali, oameni de afaceri, parlamentari şi simpli săteni au fost primiţi cu pâine şi sare înainte de şedinţa festivă care a marcat evenimentul. Pe lângă subprefectul Bogdan Abălaşei, la invitaţia primarului Vasile Aştefanei au răspuns senatorul Sorin Lazăr, primarul de Târgu Frumos, Ion Vatamanu şi Vasile Câtea în calitate de reprezentant al Guvernului. Lor li s-a alăturat un grup PDL, condus de deputatul Petru Movilă şi din care au făcut parte consilierul judeţean Radu Ursanu şi şeful Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii şi Inspecţie Socială, Andrei Buiceag. Inevitabil, la sărbătoare au venit şi primarii din GAL-ul Belceşti-Focuri, care este condus de Vasile Aştefanei.

 

 Primarul Vasile Aştefanei (cu cocardă solemnă în jurul pieptului) a dedicat Sărbătoara comunei celor care au dezvoltat afaceri locale

 

Afacerile înaintea politicii

 

În mod obişnuit, discursurile la astfel de momente sunt ţinute de politicieni însă, la Bălţaţi, aceştia s-au rezumat la mulţumiri politicoase şi la urări de bine. Cele mai importante prelegeri au fost ţinute de oamenii de afaceri din comună iar, cu această ocazie, au fost prezentaţi sătenilor şi noii investitori din zonă. Astfel, Hartmut Schroder Hyalmar reprezintă compania germană care a preluat Agricola Târgu Frumos de la Kosarom. El s-a declarat încântat de primirea făcută la Bălţaţi şi de colaborarea cu oamenii din zonă. În semn de preţuire, omul de afaceri german a primit o diplomă din partea Primăriei.

 

Bălţaţi are una dintre cele mai moderne biblioteci din mediul rural ieşean

 

Perspective economice durabile

Un alt investitor prezentat atât oficialilor, cât şi sătenilor, este Matteo Montawar, care reprezintă o firmă ce va realiza curând un parc fotovoltaic la Sârca. Montawar a susţinut că cei 3 MW din energia verde vor fi folosiţi tot de oamenii din zonă şi a dăruit Primăriei o pictură realizată special de un artist naiv din Bălţaţi. De altfel, primarul Vasile Aştefanei a promis dezvoltarea întregii zone, nu doar a comunei pe care o conduce. „Nu mă pot mulţumi să văd investiţii sau dezvoltare doar la Bălţaţi, în timp ce comunele vecine se afundă în sărăcie. Ca preşedinte al GAL-ului Belceşti-Focuri, voi face tot posibilul pentru a atrage bani şi investiţii în toată zona”, a susţinut Aştefanei.

 

„Nu mă pot mulţumi să văd investiţii şi dezvoltare doar în Bălţaţi, iar comunele din jur să se afunde în sărăcie. Prin GAL Belceşti-Focuri voi face tot posibilul să atragem fonduri în toată zona.” Vasile Aştefanei, primarul comunei Bălţaţi

Biblioteca şi Centrul de zi, printre obiective

Pentru oficialităţi, programul a inclus vizitarea bibliotecii, dotată cu calculatoare şi acces la internet, dar şi cu un fond de carte care include atât carte veche, cât şi apariţii editoriale noi. De asemenea, a fost vizitat Centrul de Zi pentru Bătrâni, aflat în imediata apropiere a Primăriei. Capacitatea centrului este de 40 de locuri, iar vârstnicii din comună îşi pot petrece ziua în mod plăcut şi organizat. „Avem cabinet medical, cabinet psihologic, o bucătărie. Avem inclusiv o sală de aşteptare, în cazul în care unei persoane i se face rău. Până la sosirea ambulanţei, se foloseşte această sală. Centrul nostru este unul de zi, nu este nici azil şi nici nu facem internări”, a explicat Aştefanei.

 

 Un investitor italian, care construieşte un parc fotovoltaic, a dăruit primarului o pictură naivă creată de un artist din Bălţaţi

Premii şi diplome de excelenţă

Momentul culminant al acţiunii s-a petrecut în jurul orei 14.00, când, pe scena montată pe stadion, şi-au făcut apariţia primarul şi consilierii locali. Ei au acordat diplome de onoare oamenilor de afaceri din comună care au contribuit la dezvoltarea zonei, dar şi unor persoane fizice care au dat dovadă de altruism pentru binele comunităţii. Astfel, două familii au fost premiate pentru că au pus benevol la dispoziţia autorităţilor diferite suprafeţe de teren folosite pentru realizarea aducţiunilor de apă. De asemenea, au fost oferite diplome şi premii persoanelor vârstnice din comună.

 

Spectacolul i-a încântat pe sutele de locuitori veniţi să sărbătorească

 

Distracţie pe stadion

Sătenii care nu au participat la partea festivă a sărbătorii s-au delectat pe stadionul din localitate, unde a fost amenajată şi scena pentru concert. Dacă anul trecut invitat de onoare a fost Laura Lavric, de această dată au cântat pentru locuitorii din Bălţaţi solista Claudia Martinică, Brânduşa Covalciuc-Ciobanu, artistă care s-a lansat cu Rapsozii Botoşanilor, şi solistul moldovean Mihai Ciobanu. Pentru a încuraja buna-dispoziţie, pe stadion au fost montate corturi cu mâncare şi băutură, dar şi locuri de joacă pentru copii. Un întreprinzător a organizat chiar şi o „tombolă”, cu premii în sticle de bere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here