Firma M-B Lift SRL a primit zeci de contracte în valoare de milioane de lei de la instituții publice controlate de PNL pentru a livra și monta ascensoare dar și pentru servicii de mentenanță a acestora @ În septembrie, societatea a intrat insolvență după ce a încasat de la dezvoltatori imobiliari din Iași sume în avans pentru a furniza echipamente pentru clădiri de birouri și rezidențiale @ Firma este deținută de către Bogdan Crîșmaru, coordonator PNL pentru zona Hârlău și ginerele primarului liberal din Scobinți @ În august, M-B Lift SRL a încheiat un contract de 18.000 de euro pentru a echipa o clădire de birouri din Copou cu un lift @ „A încasat 10.000 de euro și a dispărut. Nu mai răspunde”, spune proprietarul clădirii @ Alți dezvoltatori au acționat în instanță firma lui Crîșmaru după ce au fost victimele aceleiași scheme: au plătit zeci de mii de euro în avans dar nu au primit nimic la schimb @ M-B Lift SRL a intrat în insolvență, dar Crîșmaru a reactivat între timp o altă firmă cu care intenționează să-și continue afacerea
Un tânăr liberal abonat la contracte cu statul a țepuit mai mulți dezvoltatori din municipiul Iași. Firma M-B Lift SRL, administrată de Bogdan Crîșmaru, livrează lifturi și asigură mentenanța acestora. Acesta a încheiat contracte cu mai mulți dezvoltatori, de la care a încasat avansuri, dar nu a mai livrat echipamentele promise. Printre victimele lui se numără basarabenii de la Inamstro, prin firma Kaunu SRL, dezvoltatorul Ioan Hatmanu, dar și R.E.D. Business Iași SRL. Dezvoltatorii au plătit avansuri consistente pentru ascensoare și sisteme multiparking, dar au fost lăsați cu ochii în soare. Crîșmaru este membru PNL Iași și a candidat pe listele partidului pentru un loc în Consiliul Județean dar poziția sa nu a fost una eligibilă. Este activ însă în politică, fiind coordonatorul PNL pentru zona Hârlău – Deleni. De altfel, socrul său este unul dintre cei mai influenți și longevivi primari liberali din organizație. Este vorba de Gheorghe Hrițcu, primarul comunei Scobinți.
Afacerea tânărului liberal a prosperat cu statul
Firma acestuia a prosperat multă vreme după ce a primit contracte de la instituții controlate de PNL, cum ar fi Primăria Iași, Ateneul Național și direcții subordonate municipalității, și instituții gestionate de Consiliul Județean. Recent, societatea a intrat în insolvență, iar firmele dezvoltatorilor trebuie să se lupte în instanță pentru a recupera banii plătiți în avans. Bogdan Crîșmaru nu mai dă nici un semn, nu le mai răspunde la telefoane.
Tun de 10.000 euro pe spatele unui dezvoltator din Iași
Ultimul tun a fost tras în vara acestui an, când firma lui Crîșmaru a încasat un avans de 10.000 euro pentru a livra și a pune în funcțiune un ascensor la o clădire de birouri din Copou. Valoarea totală a contractului era de 18.000 euro. Nu a executat nici 10 la sută din lucrare și a dispărut cu banii, lăsând în urmă doar o structură metalică montată în puțul liftului. Conform contractului semnat pe 1 august 2024, acesta trebuia să livreze liftul în termen de 6 săptămâni și după alte 2 săptămâni să-l predea funcțional.
„Pur și simplu a dispărut, iar de atunci nu a mai răspuns decât de două ori la telefon. A promis că finalizează lucrarea, dar nu s-a ținut de cuvânt. Acum nici la mesaje nu mai răspunde”, a spus proprietarul clădirii de birouri din Copou.
Un alt dezvoltator și-a recuperat banii prin instanță
Dezvoltatorul Ioan Hatmanu se numără printre puținii clienți care au reușit să recupereze banii plătiți lui Bogdan Crîșmaru.
Firma lui Hatmanu, Marluc H SRL, l-a dat în judecată pe Bogdan Crîșmaru în martie 2022. La un an de zile după semnarea contractului și achitarea avansului, M-B Lift SRL refuza să onoreze contractul. Este vorba de patru sisteme de parcare pentru o clădire de locuințe colective. În august 2021, Marluc H și M-B Lift SRL au încheiat un contract în valoare de 12.400 euro. Hatmanu a plătit un avans de peste 7.000 euro, iar M-B Lift SRL urma să livreze echipamentele în termen de 14 săptămâni.
„La mai bine de 6 săptămâni după data limită de livrare a echipamentelor, în lipsa oricăror informații concrete cu privire la stadiul livrării echipamentelor și a oricărui răspuns la notificările și e-mailurile reclamantei, aceasta a transmis către M-B Lift SRL o nouă notificare prin care solicită rezoluțiunea contractului”, consemnează magistrații de la Judecătoria Iași.
Până la urmă, dezvoltatorul a fost nevoit să încheie un alt contract, cu o altă firmă pentru finalizarea proiectului. Hatmanu a plătit alți 13.000 euro pentru a putea recepționa clădirea. La mai bine de doi ani de la semnarea contractului, în timpul derulării procesului, firma M-B Lift SRL i-a returnat lui Hatmanu banii.
Firma tânărului liberal a intrat în insolvență. O altă societate a fost scoasă din buzunar
În luna septembrie a acestui an, din cauza contractelor neonorate, firma lui Crîșmaru a intrat în insolvență. Mutarea pare a fi premeditată, deoarece în 2023 Crîșmaru a reactivat o altă societate, Premier Lift SRL, pe care o înființase în 2016.
La momentul declarării insolvenței, M-B Lift SRL a adunat datorii de 5.200.000 lei și creanțe de 7.800.000 lei. Aintrat în insolvență în luna septembrie la cererea creditorilor. În cursul anului 2023 a avut o cifră de afaceri de aproape 3.000.000 lei, un profit de aproape 900.000 lei și datorii de peste 5.000.000 lei, având opt angajați înregistrați oficial.
Contracte publice cu instituțiile controlate de PNL
Firma lui Crîșmaru a avut în ultimii ani și numeroase contracte cu statul român. În 2024, societatea controlată de Bogdan și Dumitru Crîșmaru a încheiat contracte cu primării din județ, dar și cu alte instituții publice. De exemplu, în 2024, înainte să intre în insolvență, a avut 10 contracte publice, în valoare totală de 26.000 lei.
În 2023, Primăria Iași a atribuit firmei liberalului Crîșmaru un contract de 170.000 lei pentru livrarea unui ascensor care să deservească clădirea Băii Turcești, reabilitată cu fonduri europene.
În 2021, o altă primărie liberală, cea a comunei Aroneanu, a încredințat firmei M-B Lift SRL un contract de 125.000 lei pentru furnizarea unui ascensor pentru centrul de îngrijire a persoanelor vârstnice din localitate. Acest contract a fost urmat de altele pentru întreținerea și mentenanța echipamentelor furnizate.
Societatea a avut derulate contracte și cu Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR), instituție subordonată Consiliului Județean Iași. A încasat câteva mii lei pentru mentenanță și întreținere ascensoare la clădirile administrate de MNLR, ultimul contract fiind în iulie anul curent. Crîșmaru a avut contracte și cu Ateneul Național din Iași, Muzeul Municipal „Regina Maria”, instituții aflate în administrarea Primăriei, dar și cu Institutul de Boli Cardiovasculare sau cu Spitalul Militar. A avut contracte în acest an și cu Primăria comunei Aroneanu (PNL) sau cu Primăria comunei Ciurea (PSD)
Bogdan Crîșmaru: „Au fost întârzieri de plăți”
Întrebat de 7IAȘI despre contractele neonorate, Bogdan Crîșmaru a dat vina pe unele întârzieri de plăți, fără să ofere însă și alte detalii.
„Au fost întârzieri de plăți, dar nu am nicio problemă cu nici un dezvoltator”, a spus Bogdan Crîșmaru, administratorul M-B Lift SRL.
Vlad ROTARU