BACALAUREAT 2013. Subiectele şi rezolvarea lor, la proba opţională a profilului

Astăzi s-a desfăşutat ultima probă a examenului de bacalaureat. Elevii au avut de ales, în funcţie de profilul urmat, din următoarele probe: Biologie, Geografie, Chimie, Fizică, Informatică, Filozofie, Psihologie, Economie, Logică sau Sociologie.

 

La proba de Georgrafie de la Bacalureat 2013 sunt următoarele subiecte:

 

Subiectul 1: pe baza unei hărţi a Europei, candidaţii au avut de identificat râuri, oraşe capitală şi forme de relief. La un alt subpunct pe baza aceleiaşi hărţi, au avut de făcut comparaţii între climatul formelor de relief

Subiectul 2: pe baza hărţii României, elevii au avut de identificat forme de relief, oraşe şi râuri din ţară
Examenul de Bacalaureat 2013 se încheie vineri, 5 iulie, cu proba scrisă la alegere, la care sunt aşteptaţi să participe 165.000 de elevi înscrişi pe listele de Bac 2013.

Subeiecte 3: candidaţii au avut de interpretat un grafic cu temperaturi şi precipitaţii
Un alt subpunct al subiectului al treilea le cerea candidaţilor să vorbească despre oraşele, formele de relief, structurile Ungariei

– La ultimul subpunct al subiecutlui al treilea, candidaţii au avut de numit doi factori pentru care ar trebui să adere la UE ţările care nu sunt membre

Părerile profesorilor despre subiectele la Geografie

„Subiectele par a fi nişte subiecte uşoare, pe care le puteau rezolva cu uşurinţă. Au avut astfel de subiecte şi la simulare, se merge pe acelaşi tipar. Foarte mulţi elevi aleg geografia, pentru că este o materie mai uşoară”, a explicat Laurenţiu Dinu, profesor de geografie la Liceul Internaţional de Informatică.

Elevii, susţine Dinu, aleg geografia pentru că e vorba de hărţi şi e mult mai simplu să vizualizezi totul. De când am intrat în Uniunea Europeană, subiectul 1 – Geografia Europei – a fost introdus ca parte din educaţia lor europeană.

Rezolvarea subiectelor

Primele două subiecte sunt, de regulă, extrem de accesibile, susţine profesorul Luarenţiu Dinu. Orice elev care are minime cunoştinţe de cultură generală, le poate rezolva, chiar fără să înveţe. Gândiţi-vă că mulţi dintre ei trebuie să răspundă la întrebări despre oraşe europene pe care le-au vizitat deja. Lucrurile sunt foarte diferite acum. 

Subiectul al treilea este structurat pe baza unui grafic. Ei trebuie să identifice mai multe lucruri pe respectivul grafic. Şi punctul A şi punctul B fac referire la acest grafic. În general la ultimul punct, se cere identificarea formelor de relief dintr-o ţară – cel mai adesea vecină cu România.

Subiectul trei este întotdeauna un subiect de cultură generală, de dezvoltare, astfel că elevii trebuie să înţeleagă elemente de geopolitică.

Rezolvările ultimului subpunct de la subiectul al treilea

Elevii care au trecut prin materie nu au avut nicio problemă. Ţine de cultură generală să cunoaştem două oraşe sau două forme de relief dintr-o ţară vecină. 

Bacalaureatul de anul acesta se încheie cu testarea cunoştinţelor elevilor la materia opţională de profil, la alegere dintre fizică, biologie, chimie, informatică, geografie, filosofie, logică, psihologie, economie şi sociologie.

Examenul de Bacalaureat 2013 se încheie vineri, 5 iulie, cu proba scrisă la alegere, la care sunt aşteptaţi să participe 165.000 de elevi înscrişi pe listele de Bac 2013. 

 

Subiectele la Bacalaureat 2013, la proba Economie:

 

Subiectul I:

A: Elevii au avut de comentat cinci afirmaţii, dacă sunt adevărate sau false.

B. De scris o sintagmă sau un cuvânt, astfel încât propoziţia de mai jos să devină adevărată: „În ţările cu economie dezvoltată, resursele economice sunt abundente”.

 

Candidaţii au mai avut de completat un tabel cu cererea şi oferta în care se dădeau preţul şi cantitatea oferită şi se cerea să se adauge în tabel cantitatea cerută în situaţiile următoare:

a. Să completeze părţile lipsă ale tabelulului:

– De dat valorile corespunzătoare

– De calculat coeficientul de elasticitate al ofertei în funcţie de preţ, în situaţiile în care preţul creşte de la două unităţi monetare la trei unităţi monetare.

– De trasat graficul eficienţei.

 

Subiectul II.

Candidaţii au avut de rezolvat două probleme:

A – de calculat preţul, de calculat costul total. La subpunctul 2 candidaţii au avut de scris despre productivitatea marginală a capitalului.

B – Sensul modificării dobânzii dacă suma împrumutată şi rata dobânzii rămân neschimbate, iar timpul de rambursare se înjumătăţeşte.

 

Subiectul III

1. De definit piaţa muncii, de exemplificat trei forme de venit ale factorilor de producţie, de dat un exemplu cu valori numerice în care să ilustreze modificarea volumului tranzacţiilor, când viteza de rotaţie a banilor creşte mai puţin decât creşte masa monetară.

2. De explicat rolul bursei de valori în finanţarea activităţilor economice.

 

Variantele care au picat la examenul de Anatomie la proba scrisă de vineri din cadrul examenului de Bacalaureat 2013 sunt următoarele:

SUBIECTUL I

  1. Scrieţi noţiunile cu care trebuie să completaţi spaţiile libere din afirmaţia Afecţiuni ale sistemului nervos sunt … şi …
  2. Numiţi două segmente ale analizatorului auditiv. asociaţi fiecare segment cu rolul său.
  3.  Scrieţi pe foaia de examen litera corespunzătoare răspunsului corect.

1. Bicepsul este muşchi al

a. abdomenului

b. capului

c. Gâtului

d. membrului superior – RĂSPUNSUL CORECT

 

2. Celulele cu conuri sunt

a. componente ale nervului optic

b. lipsite de pigmenţi

c. localizate în retină  – RĂSPUNSUL CORECT

d. receptori ai vederii nocturne

 

3. La realizarea funcţiei de relaţie a organismului uman participa sistemul

a. digestiv

b. excretor

c. muscular – RĂSPUNSUL CORECT

d. respirator

4. Boala a sistemului digestiv

a. anemia

b. conjuctivita

c. luxaţie

d. stematită  – RĂSPUNSUL CORECT

5. Din uretre, urina trece în

a. calice

b. nefron

c. pelvisul renal

d. vezica urinară

      D. Citiţi cu atenţie şi apreciaţi dacă sunt adevărate sau nu.

1. Coxalele sunt oase ale membrelor superioare. FALS

2. Activitatea umană poate deteriora un ecosistem natural prin stabilirea unor arii protejate. FALS

3. Ovarele produc ovule, iar testiculele produc spermatozoizi. ADEVĂRAT

 

SUBIECTUL II

A. In procesul de biosintezică proteică sunt implicate mai multe tiprui de ARN, ca de exemplu: ARN mesager, ARN ribozomal, ARN de transfer.

a. Precizaţi o asemănare şi o deosebire dintre ARN-ul mesager şi ARN-ul de transfer

b. Sinteza unei enzime cu rol în digestia intestinală se realizeaztă pe baza informaţiei unei fragment de ADN bicatener, alcătuit din 335 nucleoitide, dintre care 98 conţin timină.

Stabiliţi – numărul nucleotidelor cu guanină conţinute de fragmentul de ADN bicatenar, scrieţi toate etapele necesare rezolvării acestei cerinţe – numărul legăturilor duble din fragmentul de ADN bicatenar – numărul codonilor din catena de ARN mesager sintetizat prin transcripţie c. Completaţi această problemă cu o altă cerinţă pe care o for
mulaţi voi: rezolvaţi cerinţa pe care aţi propus-o.

B. Într-un spital, doi pacienţi au fost supuşi unei intervenţii chirurgicale. În ambele cazuri, este necesară o transfuzie cu o cantitate mică de sânge. La spital s-au prezentat rude ale celor doi pacienţi, în vederea donării de sânge. Grupele sanguine ale acestora sunt A, B, AB, O. Un pacient are grupa sanguină A, iar celălalt are grupa sanguină B. Precizaţi

a. grupa sau grupele donatorilor comuni pentru cei doi pacienţi, motivaţi răspunsul dat

Donatorul comun este 0 – donator universal

b. aglutinelele (anticorpii) din sângele celor doi pacienţi

Grupa A are aglutinina antiB – alfa, grupa B are algutinină antiA – beta

c. consecinţe în cazul transfuziei au sânge provenit de la un donator incompatibil din punctul de vedere al sistemului Rh

d. Completaţi această problemă cu o altă cerinţă pe care o formulaţi voi, rezolvaţi cerinţa pe care aţi propus-o.

 

SUBIECTUL III

1. Pancreasul şi gonadele au funcţie endocrină

a. Precizaţi trei exemple de hormoni sexuali

b. Explicaţi următoarea afirmaţie: Activitatea gonadelor e influenţată de activitatea hipofizei

c. Construiţi patru enunţuri afirmative, câte două pentru fiecare conţinut, utilizând limbajul ştiinţific adevărat. Folosiţi informaţii referitoare la următoarele – diabetul zaharat – glandele endocrine „Tipografie”

2. Respiraţia este una dintre funcţiile vitale ale organismului uman

a. Enumeraţi două măsuri de prevenire a afecţiunilor sistemului respirator

b. Prezentaţi două modalităţi de transport al gazelor respiratorii de către sânge

c. Alcătuiţi un eseu intitulat „Ventilaţia pulmonară”.

Enumeraţi şase noţiuni specifice acestei teme, construiţi un text coerent.

 

În total, pentru examenul de Bacalaureat de anul acesta s-au înscris peste 188.000 de candidaţi. Calendar Bacalaureat 2013

• 1 iulie – proba de Limba şi Literatura Română

• 2 iulie – proba de Limba Maternă  

• 3 iulie – proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie)

• 5 iulie – proba la alegere a profilului

• 8 iulie – afişarea rezultatelor (până la ora 12.00) şi de punerea contestaţiilor între orele 12.00 – 16.00

• 9-11 iulie – rezolvarea contestaţiilor

• 12 iulie – afişarea rezultatelor finale

 (Sursa: adevarul.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here