„Avem olimpici, avem valoare”: Iași, locul 2 pe țară la INTELIGENȚĂ

Avem cantitate, dar şi calitate: judeţul Iaşi se află pe locul 2 între judeţe la numărul de elevi, dar ocupă aceeaşi poziţie şi la capitolul premiilor. Rezultat excepţional înregistrat de elevii şi profesorii ieşeni la Olimpiadele Naţionale desfăşurate recent. Într-un clasament bazat pe numărul de premii obţinute, Iaşul este „vicecampion naţional” după Capitală. Trezirea din euforie ridică însă tema valorificării acestor performanţe, existând temerea că mulţi dintre premianţi vor lua drumul străinătăţii.  

 

Rezultatele din acest an la Olimpiadele şcolare arată că rezultatele înregistrate de elevii ieşeni la aceste concursuri au devenit din ce în ce mai bune. În urma unei analize făcute de 7EST rezultă că judeţul Iaşi se situează la acest capitol pe un onorant loc 2 pe ţară, după Bucureşti. În calcul a fost luat numărul de premii obţinute la şapte dintre materiile de bază, atât ca valoare a locurilor, dar şi ca număr de premii. S-a ţinut cont, de asemenea, de numărul mare de premii obţinute la Olimpiadele unde Iaşul a luat primul loc, cum este cazul Pedagogiei, Artelor, Elenismului sau Limbii ruse.

 

„Olimpiadele reflectă calitatea învăţământului ieşean“

Aşa cum era de aşteptat, primul loc în topul premianţilor la Olimpiade este ocupat de Bucureşti, în timp ce Iaşul se află înaintea unor oraşe cu pretenţii, precum Clujul (locul 5), Craiova (6), Timişoara (7), Sibiu (8), Constanţa (9) sau Braşov (10). Interesant este faptul că pe locurile 3 şi 4 se situează Prahova şi Maramureş, judeţe care nu au un potenţial ridicat din punct de vedere universitar.

Inspectorul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, profesor Camelia Gavrilă, consideră că rezultatele bune din acest an arată calitatea şi performanţa şcolii ieşene. „Olimpiadele rămân forme de evaluare externă severă şi obiectivă, provocare pentru cunoaştere şi depăşire de sine, într-o lume în care informaţiile se adună halucinant, iar competiţia devine, inevitabil, un mod de viaţă şi o şansă sigură de realizare ştiinţifică şi profesională“, spune Camelia Gavrilă.

 

Inspectorul general Camelia Gavrilă (a doua din dreapta) consideră că Olimpiadele sunt o şansă sigură de realizare ştiinţifică şi profesională

Baza pe liceele cu tradiţie

Şefa ISJ pune aceste rezultate pe seama pregătirii de care au parte elevii la liceele cu tradiţie. „Apreciem şi anul acesta reuşitele majore ale elevilor şi ale mentorilor acestora din Colegiile Naţional, Negruzzi, Eminescu, Racoviţă, Liceul Dimitrie Cantemir, Palatul Copiilor, Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă”, Colegiul Tehnic “Gh. Asachi”, Colegiul Economic Administrativ sau Liceul Tehnologic de Mecatronică şi Automatizări. Se remarcă, în continuare, rezultate foarte bune la chimie, fizică, geografie, biologie sau matematică, la limba română, limba franceză, chiar la limbile clasice, domenii suficient de dificile, dar indiciu şi semn al culturii rafinate, de tip superior“, a detaliat inspectorul general.

 

Chimia şi fizica, în top

La fel ca în ultimii ani, elevii ieşeni au excelat la ştiinţele exacte, rezultatele de la Olimpiadele de Chimie şi Fizică urcând judeţul Iaşi în top.

Cei 24 elevi care au reprezentat judeţul Iaşi în etapa naţională a Olimpiadei de Chimie au obţinut rezultate extraordinare, un premiu II, un premiul III, 5 menţiuni din partea Ministerului Educaţiei şi 16 menţiuni speciale. „Prin performanţa lor, elevii ieşeni demonstrează excelenţa Şcolii ieşene de chimie şi asigură continuarea tradiţiei prin plasarea judeţului Iaşi în primele 3 locuri la nivel naţional pentru al zecelea an consecutiv. Anul acesta, rezultatele obţinute plasează judeţul Iaşi pe locul secund, după judeţul Constanţa“, a menţionat inspectorul şcolar pentru Chimie, profesor Cecilia Foia.

Cei 24 elevi care au reprezentat judeţul Iaşi în etapa naţională a Olimpiadei de Fizică au obţinut şi ei rezultate excelente: un premiu I, 4 menţiuni, 7 medalii de argint, 5 medalii de bronz şi o menţiune specială.

Judeţul Iaşi ar ocupa, la această disciplină, un onorant loc 4, după Maramureş, Mehedinţi şi Bucureşti.

 

Centrele de excelenţă dau randament

Elevii ieşeni s-au întors cu rezultate semnificative la limbile neogreacă şi rusă – limbi materne ale minorităţilor pentru care Inspectoratul Şcolar a asigurat şi pregătirea prin Centrul de Excelenţă.

La Olimpiada Naţională de Limba neogreacă, elevii ieşenii s-au plasat în topul laureaţilor, obţinând 3 premii I, 2 premii II şi 3 premii III. Toţi elevii premiaţi s-au calificat pentru Olimpiada Internaţională a Elenismului, planificată pentru septembrie 2016, la Bucureşti. De asemenea, în urma rezultatelor onorante obţinute, au fost distinşi cu premii speciale încă 12 elevi din lotul ieşean.

Inspectorul general a ţinut să sublinieze şi faptul că „Şi învăţământul tehnologic s-a distins prin reuşite şi premii numeroase, lider incontestabil fiind Colegiul Gh. Asachi.“

 

Citește și Salmonella la Liceul Pedagogic. O elevă a ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase după ce a consumat un sandwich luat de la chioşcul şcolii

 

Patru calificări la Olimpiada Internaţională de Lectură

Iaşul stă bine nu doar la ştiinţele exacte, ci şi la Limba şi literatura română, unde elevii ieşeni au obţinut 15 premii şi 4 calificări la Olimpiada Internaţională de Lectură. Cu aceste rezultate, judeţul Iaşi s-a clasat, într-un clasament neoficial, pe locul 4, după Bucureşti, Vâlcea şi Sibiu. „Interesul pentru performanţă la concursuri şcolare şi olimpiade, ca o formă superioară de verificare a propriilor evoluţii, precum şi ca antrenament al tinerilor pentru parcurgerea unor trasee academice, dublat de efortul constant al profesorilor mentori pentru care, prin vocaţie, susţinerea excelenţei a devenit o preocupare a de a face din actul didactic un demers spiritual autentic, a condus şi în acest an spre performanţe de excepţie, faţă de care ne manifestăm respectul şi toată preţuirea“, a declarat inspectorul şcolar pentru Limba şi literatura română, profesor Mihaela Apetroae.

 

 

Alexa: „E vorba de recunoaşterea valorii“

Întreprinzătorul ieşean Marius Alexa, CEO al companiei Arhipelago, consideră că olimpicii ieşeni ar putea fi păstraţi dacă s-ar pune preţ pe valoare. „Iaşul face paşi în direcţia păstrării acestor tineri valoroşi. Se vede că sistemul crapă din ce în ce mai mult şi noi încercăm să-l peticim, dar nu cu oameni de valoare. Ajungem să ne îng
rozim de la cine ne operează până la cine conduce tramvaiul. Trebuie găsite soluţii ca tinerii care au valoare să poată accede la funcţiile importante. Concret, ar trebui să nu mai fie măsluite concursurile la instituţiile publice. Companiile private care fac produse competitive ar putea plăti salarii care să-i motiveze să rămână. Cred că mulţi tineri pleacă şi pentru că nu se identifică din punct de vedere cultural cu ceea ce se întâmplă în Iaşi“, spune Alexa.

 

 

Berdan: „Guvernul trebuie să ia măsuri“

Director general al firmei Electra, Marin Berdan, nu este foarte optimist şi crede că tinerii vor continua să plece atâta timp cât nu există o legislaţie care să-i facă să rămână. „Problema priveşte România, în general. Ar trebui ca Guvernul să ia măsurile necesare şi să creeze sistemul care să permită dezvoltarea companiilor, să avem infrastructură. Să existe motivaţia de a rămâne aici. În plus, cred că avem nevoie şi de o doză mai mare de patriotism local pentru că nici afară nu sunt câini cu colaci în coadă. Nu cred că lucrurile se vor schimba prea curând. Aceşti tineri valoroşi vor continua să plece“, crede Berdan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here