Autorizația de construire pentru blocul pe care firma Annalex M.a SRL, reprezentată de Maricica Abi Nasr, l-a ridicat în zona Galata a fost suspendată zilele trecute de magistrații ieșeni de la Curtea de Apel Iași @ Proprietarii caselor din zonă au arătat că blocul a fost construit pe un teren care, potrivit reglementărilor urbanistice, avea destinația de spațiu verde
Mafia din Urbanism a fost învinsă din nou de justiția ieșeană care a aruncat din nou în aer o autorizație de construire emisă de primarul Mihai Chirica în anul 2017. Este vorba despre blocul pe care firma Annalex M.A SRL l-a ridicat în zona Galata pe stradela Voinești nr.16. Atât autorizația de construire nr.890/2017, cea în baza căruia s-a ridicat blocul, cât și hotărârea Consiliului Local nr. 128/2016 prin care s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal au fost atacate în justiție de vecini care au obținut o primă victorie. Magistrații au dispus pe lângă suspendarea autorizației și anularea hotărârii Consiliului Local prin care a fost aprobat PUZ.
Șase familii care și-au făcut case pe această stradă au solicitat în justiție anularea autorizației de construire și a planului urbanistic. Acțiunea a fost depusă de Dîrțu Gabriel Alexa, Marius Urzică, Daniel Onesim, Iulian Grumăzescu, Petrică Dobrilă și Dumitru Urzică.
”Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamanți în contradictoriu cu pârâții Consiliul Local al municipiului Iași, primarul municipiului Iași și Annalex MA SRL. Anulează hotărârea Consiliului Local al Municipiului Iași nr. 128/2016 și autorizația de construire nr. 890/2017, emisă de primarul municipiului Iași. Sistează lucrările executate în temeiul autorizației de construire nr. 890/2017, emise de primarul municipiului Iași”, se arată în sentința judecătorilor.
Bloc construit pe un spațiu verde
Unul din motivele pentru care cele șase familii de ieșeni au înregistrat această victorie se referă la faptul că blocul respectiv a fost construit pe un spațiu verde.
„Invocăm nulitatea acestei autorizații determinat de faptul că a fost emisă pentru construirea de locuințe pe un spațiu verde iar Legea 24/2007 interzice acest lucru, mai ales într-un oraș ca Iași care este unul din cele mai poluate din țară. Beneficiarul acestei autorizații încalcă grav dispozițiile acesteia în sensul că execută locuințe colective în condițiile în care s-a aprobat construirea de locuințe individuale. Față de cele de mai sus vă solicităm să constatați temeinicia celor invocate și să admiteți acțiunea astfel cum a fost formulată în sensul constatării nulității absolute a autorizației de construire și în subsidiar să dispuneți anularea autorizației ca nelegală. Având în vedere aceste aspecte considerăm că se impune suspendarea efectelor autorizației de construire 721/2017 până la soluționarea acțiunii de față”, se arată în acțiunea depusă în justiție.
PUZ cu spațiu verde din 2004
Aceștia au mai arătat că anterior și alți dezvoltatori au vrut să anuleze în justiție un PUZ din 2004 prin care s-a stabilit că terenul are destinație de spațiu verde, dar nu au reușit.
„În total dispreț față de lege în condițiile în care în mod definitiv și irevocabil cu putere de Lege s-au emis două hotărâri judecătorești care au menținut ca temeinic și legal PUZ-ul aprobat prin HCL 326/2004 în anul 2016 prin HCL nr.128 a fost aprobat un alt PUZ din rațiuni care în mod categoric sunt de ordin penal”, se mai arată în acțiunea judecătorească.
Un alt motiv pentru care ieșenii au câștigat procesul se referă la faptul că au putut demonstra faptul că drumul de acces are lățimea de 6 metri, în condițiile în care în „PUZ se menționează în fals un drum de 7m lățime și trotuare de câte 1 m lățime”.
De ochii lumii. Primăria Iași a amendat firma pentru balcoane
În urma unor sesizări venite de la cele șase familii, și serviciile de control ale primăriei au verificat acest proiect după emiterea autorizației și ridicarea blocului. Firma a fost amendată cu 50.000 lei pentru neregulile descoperite. Astfel, pe data de 6 iulie 2018 inspectorii pentru control urbanism și agenți de la Poliția Locală au constatat că pe stradela Voinești nr.16, societatea Anna Lex MA SRL, a ridicat blocul de locuințe prin nerespectarea autorizației de construire. Inspectorii primăriei au constatat că blocul este mai înalt decât trebuie având pe lângă cele două nivele și o șarpantă care depășește înălțimea autorizata și în plus s-au construit mai multe balcoane decat au fost aprobate, atât la parter cat și la etajul superior.
“În urma verificărilor efectuate la imobilul precizat, edificat in baza autorizatiei de construire nr.890/11.09.2017, s-a constatat faptul ca beneficiarul nu a respectat autorizația de construire prin construirea de balcoane la parter, a marit regimul de înălțime a șarpantei la nivelul acesteia și a construit balcoane peste cele existente. În acest sens, pe numele beneficiarului a fost întocmit un proces verbal de constatare a contravenției în valoare de 50.000 lei”, au arătat reprezentanții primariei.
Constantin MAZILU