Au șters Palatul de pe hartă! Orașul „moca” pentru Florin Boca

Pentru a aproba un proiect imobiliar cu un bloc turn în centrul orașului, Primăria Iași a șters de pe hartă Palatul Culturii, a mutat Mitropolia și biserica Trei Ierarhi și chiar a falsificat istoria @ Beneficiarul afacerii este Florin Boca, consilier municipal, sponsor al campaniei lui Mihai Chirica și lider în galeria dezvoltatorilor privilegiați de conducerea Palatului Roznovanu @ Consiliul Local a aprobat deja PUZ-ul de pe strada Sf. Andrei al firmei Rafant Company SRL, controlată prin interpuși Florin Boca, dar Comisia pentru Monumente subordonată Ministerului Culturii încă se opune emiterii autorizației @ Documentele nu mint! @ Certificatul de urbanism nr. 2470 din 23.07.2017: „IMOBILUL ESTE SITUAT ÎN – CENTRUL ISTORIC ȘI CURTEA DOMNEASCĂ – IS-I-IS-A-03504 – ÎNSCRISĂ ÎN LISTA PRIN ORDINUL MC NR. 2828/2015 LA POZIȚIA 1” @ PUZ-ul lui Boca: „Zona studiată se află în întregime în afara zonei de protecție a monumentelor istorice” @ Ieșenii care locuiesc în casele învecinate sunt revoltați, deoarece obiecțiunile pe care le-au formulat Primăriei Iași nu au fost luate în seamă

Nimic nu te mai miră în orașul condus de Mihai Chirica! Pentru a aproba un proiect imobliar în centrul istoric al Iașului, au mutat Mitropolia și biserica Trei Ierarhi, iar Palatul Culturii l-au șters pur și simplu de pe hartă.

Este vorba de Planul Urbanistic Zonal, aprobat la sfârșitul lui 2017 de Consiliul Local, la solicitarea firmei Rafant Company SRL, controlată de consilierul local Florin Boca prin intermediul membrilor familiei sale.

În zonă (strada Sf. Andrei – Splai Bahlui), există foarte multe restricții de construire, deoarece amplasamentul se suprapune cu cel al vechii Curți Domnești și este înconjurat de monumente istorice emblematice ale orașului, Palatul Culturii, biserica Trei Ierarhi, Mitropolia etc.

Deși, în ultimii ani, Primăria Iași a respectat aceste restricții și nu a permis ridicarea în zonă doar a unor construcții cu două etaje sau cel mult cu patru etaje, pentru Florin Boca, sponsor al lui Mihai Chirica în campania electorală, s-a găsit o soluție pentru aprobarea unui proiect imobiliar în centrul căruia se va afla un turn cu 7 etaje.

Au născocit un Studiu Istoric

Cel mai recent certificat de urbanism obținut de firma Rafant Company SRL pentru terenul de pe stradela Sf. Andrei, premergător aprobării PUZ, arată clar că în zonă există restricții de construire.

În Certificatul de urbanism nr. 2470 din 23.07.2017 scrie negru pe alb: „IMOBILUL ESTE SITUAT ÎN – CENTRUL ISTORIC ȘI CURTEA DOMNEASCĂ – IS-I-IS-A-03504 – INSCRISĂ ÎN LISTA PRIN ORDINUL MC NR. 2828/2015 LA POZIȚIA 1”

 

Pentru a șterge cu buretele aceste restricții, la documentație a fost atașat un „Studiu Istoric de Fundamentare a Planului Urbanistic Zonal”. Mașina de vot din Consiliul Local a funcționat și în ședința din septembrie 2017 a fost aprobat PUZ-ul, bazat pe acest așa-zis Studiu Istoric. Florin Boca s-a abținut de la vot.

„Zona studiată se înscrie în întregime în afara zonei de protecție a monumentelor istorice. În zona studiată, la distanțe mari de amplasamentul obiectivului se află următoarele monumente: (…) Ansamblul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, (…) Casa Orest Tafrali, (…) Catedrala Romano Catolică, (…) Mănăstirea Sf. Trei Ierarhi (…)”, se arată în Studiul Istoric atașat la documentația PUZ.

Despre toate aceste monumente enumerate mai sus se spune în Studiul Istoric că s-ar afla la „distanțe mari” de „obiectiv”, iar Palatul Culturii nici măcar nu este menționat, fiind practic șters de pe hartă.

Cu ajutorul aplicației Google Maps am măsurat distanța dintre terenul lui Boca și Biserica Trei Ierarhi, monument menționat în Studiul Istoric ca fiiind amplasat la o „distanță mare”. Măsurătoarea arată că cele două imobile se află la o distanță mai mică de 600 metri unul față de celălalt.

Nu este „un fleac” având în vedere că perimetrul vechi Curți Domnești se întinde, conform Listei Monumentelor Istorice aprobată prin ordin de ministru, chiar și până în Păcurari.

Același așa-zis Studiu Istoric i-a convins pe consilierii locali că legea este de fapt „frecție la picior de lemn”  și că o zonă de protecție a monumentelor istorice este inutilă pentru că acestea sunt prea multe.

„Delimitarea unei zone de protecție a monumentelor istorice într-un țesut urban cu asemenea densitate de monumente istorice este inutilă pentru că nu aduce avantaje conceptuale și nu simplifică cu nimic procedurile care trebuie urmate pentru construire”, se arată în același Studiu.

P+4 pentru fraieri, bloc turn pentru Boca

Firma Rafinant Company SRL este avantajată  de către Primăria Iași, fapt care reiese din actele emise de către aceiași instituție pentru proprietarii imobilelor învecinate, dar și din documentația PUZ.

„Amplasamentul studiat face parte din zona CA4-zona centrală cu clădiri medii având regim de construire discontinuu și înălțimi maxime de P+3 situate în aria de protecție a siluetei tradiționale dinspre șesul Bahluiului, având configurația țesutului urban tradițional formată din clădiri cu puține niveluri (P-P+2-4) dispuse izolat sau cuplat. (…) Principala funcțiune este cea de locuire, zona cuprinzând clădiri cu regim mic de înălțime (P-P+2-4)”, se arată în documentația PUZ.

Familia fostului protopo Constantin Andrei deține un teren în imediata vecinătate a proprietății pe care Boca vrea să ridice blocurile. În urmă cu câțiva ani, familia Andrei a intenționat să obțină o autorizație de construire în vederea extinderii și supraetajării imobilului deținut. Certificatul de Urbanism emis de Primăria Iași a reglementat un regim de înălțime de maxim P+4.

Constantin Andrei este decis să „lupte cu sistemul” pentru ca legea să se aplice și în cazul lui Boca.

„Pe mine m-au limitat la P+4, iar acestuia i-au aprobat un turn cu 7 etaje. Eu nu mă las, cu mine nu rămâne așa. După ce toarnă prima roabă de beton, le deschid proces și cer anularea autorizației”, a spus Constantin Andrei.

Tudor LEAHU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here